Το ανώτατο όριο ταχύτητας διαμορφώνεται στα 60 χλμ. την ώρα – Από βδομάδα ξεκινούν τα εργοτάξια

Σε αγώνα αντοχής μετατρέπονται από σήμερα οι μετακινήσεις των οδηγών στη Θεσσαλονίκη, κυρίως στην Περιφερειακή Οδό, καθώς από σήμερα τίθενται σε εφαρμογή τίθενται τα μέτρα της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενόψει της έναρξης των εργασιών του FlyOver.

Πιο συγκεκριμένα, θα εφαρμοστούν σταδιακά προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να γίνουν οι πρώτες διαγραμμίσεις επί της περιφερειακής οδού για τις ανάγκες των εργασιών του FlyOver.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Τροχαίας από την Παρασκευή κατά τις πρωινές ώρες, θα εφαρμοστούν σταδιακά προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Οδό μεταξύ των Ανισόπεδων Κόμβων (Α/Κ) Κ5 (περιοχή νοσοκομείου Παπαγεωργίου) και Κ10 (Κωνσταντινοπολίτικα), στο ανατολικό ρεύμα κυκλοφορίας (προς Καλαμαριά – Αεροδρόμιο) και συγκεκριμένα:

Θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα πορείας προς ανατολικά, μεταξύ των προαναφερόμενων Ανισόπεδων Κόμβων.

– Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εσωτερική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα πορείας προς ανατολικά θα διεξάγεται από τις δύο (02) ελεύθερες αριστερές λωρίδες κυκλοφορίας του ίδιου ρεύματος πορείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από σήμερα, Παρασκευή έως και την Κυριακή 12 Νοεμβρίου οι διαγραμμίσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Α/Κ Κ5 στο ύψος του νοσοκομείου Παπαγεωργίου έως τον Α/Κ Κ6 στο ύψος του κόμβου της Νεάπολης. Από τη Δευτέρα οι εργασίες διαγράμμισης θα προχωρούν σταδιακά τμήμα-τμήμα.

Από την Τροχαία, ,«παρακαλούνται οι οδηγοί να καταβάλλουν ιδιαίτερη προσοχή, να συμμορφώνονται με τις πινακίδες σήμανσης, προς αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων και δημιουργίας κυκλοφοριακών συμφορήσεων, ενώ παράλληλα ζητείται η κατανόηση και η συνεργασία των πολιτών».

Κατά τη διάρκεια των έργων ο Περιφερειακός θα έχει ανοιχτές 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση με το ανώτατο όριο ταχύτητας να διαμορφώνεται στα 60 χλμ την ώρα.

Σε περίπου τέσσερα χρόνια από σήμερα θα παραδοθεί

Ο νέος υπερσύγχρονος εναέριος αυτοκινητόδρομος της Θεσσαλονίκης, που θα εξασφαλίσει ταχύτερες μετακινήσεις χωρίς διόδια, αναμένεται να παραδοθεί σε τέσσερα χρόνια από σήμερα και θα θα υλοποιηθεί με τη μορφή Σύμβασης Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), στην οποία προβλέπονται 26 έτη λειτουργίας και συντήρησης (συν τέσσερα έτη κατασκευής).

Την επόμενη εβδομάδα το πρώτο εργοτάξιο – Όριο ταχύτητας τα 60 χλμ στον Περιφερειακό με τα έργα του FlyOver

Το πρώτο εργοτάξιο στην περιφερειακή οδό αναμένεται να εγκατασταθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως επισήμανε ο αρμόδιος υφυπουργός, Νίκος Ταχιάος, ο οποίος διατύπωσε ακόμα την εκτίμηση ότι το έργο, προϋπολογισμού 378 εκατ. ευρώ, «δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να καθυστερήσει».

Διαβεβαίωσε δε, ότι θα γίνουν ελάχιστες κοπές δέντρων, από τις οποίες επηρεάζεται μόλις το 0,25% της συνολικής επιφάνειας του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου, ήτοι 82 στρέμματα. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση επιβολής διοδίων στον νέο αυτοκινητόδρομο, ενώ γνωστοποίησε ότι, κατά το στάδιο των εργασιών, πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα στον περιφερειακό δεν θα υπερβαίνει τα 60 χλμ/ ώρα.

«Είναι προφανές ότι θα υπάρξει ταλαιπωρία ή καταρχάς αναστάτωση» είπε και πρόσθεσε ότι για να γίνει διαχείριση αυτής της νέας πραγματικότητας, μεταξύ άλλων θα ελεγχθεί η παράνομη στάθμευση στις βασικές εγκάρσιες αρτηρίες που περνούν μέσα από πόλη».

Απαγορεύεται η στάθμευση – «Σηκώνουν» τα οχήματα των παραβατών

Είχε προηγηθεί σημείωμα της Τροχαίας τη Δευτέρα με την οποία γινόταν γνωστό πως απαγορεύεται πλήρως η στάθμευση στη Λεωφόρο Κ. Καραμανλή κατά τη διάρκεια των εργασιών για το Fly Over, με γερανούς να «σηκώνουν» τα οχήματα των παραβατών.

Στο σχετικό σημείωμα επί της Καραμανλή από την Τροχαία αναφερόταν αναλυτικά:

«Σας ενημερώνουμε ότι με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων της πόλης μας που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση των κυκλοφοριακών επιπτώσεων που θα επιφέρουν οι εργασίες κατασκευής του έργου της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (Flyover) η εν λόγω οδός έχει ενταχθεί σε Eιδικό Σχέδιο Εντατικής Τροχονομικής Αστυνόμευσης.

Σας παρακαλούμε θερμά να μην σταθμεύετε το όχημά σας, στην εν λόγω οδό προκειμένου ολόκληρο το οδόστρωμα να αξιοποιείται για την κυκλοφορία των οχημάτων.

Με την έναρξη των εργασιών κατασκευής του έργου, όλα τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα θα απομακρύνονται με γερανοφόρα οχήματα και θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Ζητούμε την κατανόηση και συμβολή κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ευχαριστούμε».

Μία ημέρα αργότερα ανακοινώθηκε επίσημα το ειδικό Σχέδιο Εντατικής Τροχονομικής Αστυνόμευσης σε συγκεκριμένους Οδικούς Άξονες που έχει σχεδιάσει η τροχαία λόγω της κατασκευής του έργου του Flyover στη Θεσσαλονίκη, με εντατικούς ελέγχους σε τρεις οδικούς άξονες ώστε να απομακρύνονται τα παράνομα σταθμευμένα οχήματα και ολόκληρο το οδόστρωμα να χρησιμοποιείται για την κυκλοφορία των οχημάτων σε 21 κεντρικούς δρόμους σε όλη την πόλη.

Συγκεκριμένα: “Ανακοινώνεται ότι, στο πλαίσιο εργασιών κατασκευής του έργου της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου (Flyover), για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οδηγών στο κέντρο πόλης, η Διεύθυνσης Τροχαίας, μεταξύ άλλων ενεργειών, έχει σχεδιάσει Ειδικό Σχέδιο Εντατικής Τροχονομικής Αστυνόμευσης σε συγκεκριμένους Οδικούς Άξονες.

Μέχρι και την ημερομηνία έναρξης των κατασκευαστικών εργασιών, προσωπικό της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιεί ενημέρωση των πολιτών – οδηγών, ενώ, επιπλέον, θα εντατικοποιηθούν οι τροχονομικοί έλεγχοι κατά μήκος κύριων οδικών αξόνων: 

Οδικός Άξονας 1: Κ.Καραμανλή – Ν.Εγνατία – Εγνατία – Μοναστηρίου. 

Οδικός Άξονας 2: Δυτική Είσοδος (Παλαιού Σταθμού) – 26ης Οκτωβρίου – Ν.Κουντουριώτη – Λ.Νίκης – 30ης Οκτωβρίου – Γ.Παπανδρέου – Αδριανουπόλεως – Ε.Βενιζέλου – Εθν.Αντίστασης – Λ.Γεωργικής Σχολής.

Οδικός Άξονας 3: Εθν.Αντίστασης – Β.Όλγας – Β.Γεωργίου – Μ.Ανδρόνικου – Τσιμισκή – Πολυτεχνείου – Δυτική Έξοδος (Παλαιού Σταθμού), προκειμένου κάθε παράνομα σταθμευμένο όχημα να απομακρύνεται και ολόκληρο το οδόστρωμα να αξιοποιείται για την τρέχουσα κυκλοφορία των οχημάτων. 

Ζητούμε την κατανόηση και τη συνεργασία των πολιτών”.

«Θα υπάρξει ένα σοκ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης» 

 Την εκτίμηση ότι λόγω της έναρξης των εργασιών κατασκευής της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (flyover) θα υπάρξει ένα σοκ στην περιοχή της Θεσσαλονίκης έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας.

 Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επισήμανε πως «το δύσκολο διάστημα θα είναι ο πρώτος μήνας ή οι πρώτοι δύο μήνες» και πρόσθεσε: «θα το διαχειριστούμε, απλώς χρειάζεται λίγη υπομονή».

Στο ερώτημα αν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις επιπτώσεις των έργων, ο αντιπεριφερειάρχης απάντησε: «Σίγουρα, η παρουσία της αστυνομίας θα βοηθήσει πολύ. Νομίζω ότι το βλέπουμε ήδη τώρα ότι ένας οδηγός για να πάει από τη Βασιλίσσης Όλγας στο κέντρο σε ώρα αιχμής, από εκεί που έκανε 15, 20 και 30 λεπτά, κάνει τη διαδρομή σε 10 λεπτά». 

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Θα αναφέρω τη δική μου άποψη: θεωρώ ότι μόνο με την αστυνόμευση και χωρίς κάποιες άλλες δράσεις είναι δύσκολο να απορροφηθεί ο όγκος των οχημάτων που θα διέλθει μέσα από το πολεοδομικό συγκρότημα. Χρειάζονται κατά πάσα πιθανότητα και άλλα».

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial