Το επίκεντρο των εκδηλώσεων όπως κάθε χρόνο, είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου όπου θα τελεστεί η καθιερωμένη πανηγυρική Δοξολογία

Διπλή γιορτή σήμερα για τη Θεσσαλονίκη που γιορτάζει την 111η Επέτειο από την απελευθέρωσής της από τον τουρκικό ζυγό, αλλά και την εορτή του πολιούχου της Μεγαλομάρτυρα Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτη.

Σήμερα το επίκεντρο των εκδηλώσεων όπως κάθε χρόνο, είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου όπου θα τελεστεί η καθιερωμένη πανηγυρική Δοξολογία παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη από χτες το απόγευμα και κατέλυσε σε ξενοδοχείο του κέντρου της πόλης.

Aπό το πρωί

Από νωρίς το πρωί συρρέουν πιστοί στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για να προσκυνήσουν και να παρακολουθήσουν την λειτουργία πριν την Πανηγυρική Δοξολογία.

Ο ναός είναι ήδη γεμάτος από κόσμο, παρά την βροχή, ενώ στο εξωτερικό χώροι οι αστυνομικές δυνάμεις στήνουν κιγκλιδώματα και λαμβάνουν μέτρα για την άφιξη της ΠτΔ στις 11:00, αλλά και των πολιτικών αρχηγών, των εκπροσώπων κομμάτων και τοπικών φορέων.

agdimitrios6.jpg
agdimitrios4.jpg

Εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χτες με την λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Δημητρίου. 

To απόγευμα τελέστηκε στον Άγιο Δημήτριο ο Εσπερινός παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου παρουσία πλήθους κόσμου που κατέκλυσε την εκκλησία.

iervnymos.jpg
iervnymos-1.jpg

Σήμερα στις 08.00 π.μ. στον Λευκό Πύργο, έγινε η έπαρση της σημαίας, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας.

agdimitrios1.jpg

Ακολούθως θα ψαλεί στις 11.00 π.μ. στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου η Δοξολογία, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Νεαπόλως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, με την παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου και τη συμμετοχή της Πολιτειακής, Πολιτικής, Στρατιωτικής ηγεσίας και των Αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το παρών θα δώσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Στις 12:30 πρόκειται να πραγματοποιηθεί επίδειξη από τις Στρατιωτικές Μουσικές των Τριών Κλάδων των Ειδικών Δυνάμεων και της Διμοιρίας Επιδείξεων της ΣΣΑΣ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 και της απελευθέρωσης της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ο επίσημος εορτασμός της ημέρας του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου, της επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης και του έπους του 1940, με εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από την επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ. Μαρία Καβαλά στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ με θέμα: «Η επισιτιστική κρίση στη Θεσσαλονίκη της γερμανικής Κατοχής και σύγχρονοι προβληματισμοί», ενώ θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.

Κλειστοί δρόμοι και απαγορεύσεις

Σε ισχύ έχουν τεθεί από χτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλη την πόλη για τους εορτασμούς.

Για σήμερα ειδικότερα βρίσκεται σε ισχύ απαγόρευση στάθμευσης από τις 05.00 π.μ. μέχρι και τις 13.30, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας στους παρακάτω δρόμους:

• Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Σουρή μέχρι την οδό Πελοποννήσου.

• Κασσάνδρου, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Νικολάου μέχρι την οδό Μακεδονικής Αμύνης.

• Μακεδονικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Κασσάνδρου μέχρι την οδό Αγίου Δημητρίου.

• Σελεύκου, σε όλο το μήκος της.

• Αριστοτέλους, στο τμήμα της από οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την οδό Ολύμπου.

Από τις 10.30 π.μ. μέχρι ώρα τις 13.30, κατά τη διάρκεια της δοξολογίας στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην οδό Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λαγκαδά μέχρι την οδό Αγίου Νικολάου.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial