Από τις 17:00 οι συγκεντρώσεις και οι πορείες, με αφετηρία την Πολυτεχνική σχολή – Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ – Απροσπέλαστο το κέντρο – Αλλαγές και στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων

Κορυφώνονται και στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την 50η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Πλήθος κόσμου, και άνθρωποι κάθε ηλικίας τιμούν τους χιλιάδες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα και κρατούν ζωντανό το περιεχόμενο των συνθημάτων του ηρωικού ξεσηκωμού.

Σύμφωνα με τα καλέσματα που υπάρχουν, μέχρι στιγμής, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 5 το απόγευμα από την Πολυτεχνική Σχολή και θα κινηθούν προς το αμερικανικό προξενείο, στην οδό Τσιμισκή.

Οι πορείες

Σε μαζική συμμετοχή στον αγωνιστικό εορτασμό με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία σήμερα Παρασκευή 17 Νοέμβρη, που θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ., από το Πολυτεχνείο του ΑΠΘ με κατεύθυνση το αμερικάνικο προξενείο, καλούν εργατικά σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου και άλλοι μαζικοί φορείς.

Ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών καλεί σε συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 17:00.

Κάλεσμα στις 17:30 απευθύνει το ΠΑΜΕ, η ΚΝΕ και το ΜΑΣ.

Φοιτητικοί σύλλογοι, αριστερές οργανώσεις, αναρχικές και αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση στις 18:00 στο ίδιο σημείο. 

Κατάθεση στεφάνων 

Νωρίτερα, στις 12:00, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Η προσυγκέντρωση των εργατικών σωματείων, έχει οριστεί για τις 10 π.μ. στην Καμάρα, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Πολυτεχνείο για την κατάθεση των στεφάνων. Στεφάνι θα καταθέσει στο μνημείο και η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας από την ΕΛΑΣ

Για μια ακόμα χρονιά τα μέτρα θα είναι δρακόντεια, με αστυνομικούς όλων των δυνάμεων (ΥΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ΔΡΑΣΗ) να βρίσκονται σε καίρια σημεία, ενώ θα υπάρχει εναέρια επιτήρηση με drones και ενδεχομένως, εφόσον κριθεί απαραίτητο, με ελικόπτερο.

Πέραν αυτών, σε επιφυλακή θα βρίσκεται και το ειδικό όχημα εκτόξευσης νερού της ΕΛΑΣ, το οποίο έχει επιχειρήσει και στο παρελθόν σε επεισόδια στην Πολυτεχνική Σχολή και αλλού.

Κλειστό από νωρίς το κέντρο της πόλης – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των κινητοποιήσεων, των εκδηλώσεων και των πορειών που θα γίνουν για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. θα υπάρξουν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το κέντρο της πόλης θα αποκλειστεί σταδιακά από τις 16.00 και τα μέτρα θα ισχύσουν μέχρι και το τέλος των εκδηλώσεων. Εκτός από την απαγόρευση κίνησης οχημάτων, θα υπάρξουν και αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων.

Ειδικότερα:

– Από 16.00΄ ώρα σταδιακά θα υπάρξουν παρεμβάσεις (διακοπές- εκτροπές) της κυκλοφορίας στους δρόμους: Εγνατία, Εθν.Αμύνης, Τσιμισκή, Αγ.Δημητρίου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ., Καρ.Ντηλ, Βασ.Ηρακλείου, Γ΄Σεπτεμβρίου, Αγγελάκη, Αρμενοπούλου, Γρ.Λαμπράκη, Κ.Καραμανλή και όπου αλλού απαιτηθεί, ανάλογα με τις επικρατούσες κάθε φορά κυκλοφοριακές συνθήκες.

– Επίσης δεν θα επιτρέπεται η στάση και η στάθμευση των αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, ως εξής:

α. Από την 06.00΄ ώρα της Πέμπτης (16-11-2023) και μέχρι την 06.00΄ ώρα του Σαββάτου (18-11-2023) στις παρακάτω οδούς:

– Εθνικής Αμύνης, στο τμήμα της από την οδό Αγίου Δημητρίου μέχρι την πλατεία Σιντριβανίου.

– Εγνατία, στο τμήμα της από την οδό Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι οδό Εθνικής Αμύνης.

– Αγγελάκη, καθ’ όλο το μήκος της.

– Αρμενοπούλου, στο τμήμα της από την Δημ. Γούναρη μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης.

– Γρ.Λαμπράκη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Γ’ Σεπτεμβρίου.

β. Την Παρασκευή (17-11-2023), από ώρα 06.00΄ και μέχρι τη λήξη των σχετικών εκδηλώσεων, στις παρακάτω οδούς:

– Εγνατία, στο τμήμα της από οδό Δωδεκανήσου μέχρι την οδό Εθν. Αμύνης.

– Αγ.Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Λάζου Εξάρχου μέχρι την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου και στο τμήμα της από την οδό Προξένων μέχρι την Στεφ. Δραγούμη. Εθν.Αμύνης, στο τμήμα της από την πλατεία Σιντριβανίου μέχρι την πλατεία Λευκού Πύργου.

– Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την οδό Αγ.Δημητρίου μέχρι την οδό Γ. Λαμπράκη.

– Καρ. Ντήλ, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Βασ.Ηρακλείου.

– Βασ. Ηρακλείου, στο τμήμα της από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι την οδό Καρ.Ντήλ.

– Κ. Καραμανλή, στο τμήμα της από την οδό Γ΄ Σεπτεμβρίου μέχρι Καυτανζόγλου.

– Ελ. Βενιζέλου, στο τμήμα της από την οδό Τσιμισκή μέχρι την οδό Εγνατία.

– Ολυμπιάδος, στο τμήμα της από την οδό Ελένης Ζωγράφου μέχρι την οδό Κασσάνδρου.

– Ι. Δραγούμη, στο τμήμα της από την οδό Εγνατία μέχρι την οδό Τσιμισκή.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Ζητείται η κατανόηση και η συνεργασία των πολιτών.


Υπό συμβολική κατάληψη η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ

Ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου, από το πρωί της Τετάρτης έως και την Παρασκευή, το κτίριο της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκεται υπό συμβολική κατάληψη, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι και το απόγευμα σήμερα Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, όταν και θα γίνει η καθιερωμένη πορεία. 

Απομακρύνθηκαν οι κάδοι στο κέντρο

Στο μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης απομάκρυνε τους κάδους απορριμμάτων από την περιοχή του ιστορικού κέντρου, απευθύνοντας έκκληση προς τους κατοίκους, αλλά και τους επαγγελματίες και καταστηματάρχες να μην βγάζουν απορρίμματα έως σήμερα το βράδυ, μετά το πέρας των συγκεντρώσεων, οπότε και θα επανατοποθετηθούν. 

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial