Θεσσαλονίκη – Open House: Ανοιχτός για το κοινό ο σταθμός Αγίας Σοφίας του μετρό

Τι θα μπορέσουν να δουν οι επισκέπτες στον σταθμό Αγίας Σοφίας κατά το διήμερο του Open House Thessaloniki

Την ευκαιρία να επισκεφτούν τον Σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχουν οι κάτοικοι της πόλης στο πλαίσιο του 11ου Open House.

Ο σταθμός του ιστορικού κέντρου, δίπλα στα μνημεία της Αχειροποιήτου και του Ναού της Αγίας Σοφίας, που συνδυάζει με ιδιαίτερο τρόπο το μεταφορικό έργο με τα πολύ σημαντικά ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης θα είναι ανοιχτός στο κοινό το διήμερο της δράσης 25 και 26 Νοεμβρίου. Η ξενάγηση από εργαζόμενους της Ελληνικό Μετρό και εθελοντές του Open House θα γίνει εντός του σταθμού. 

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί στον σταθμό, σαν να πήγαινε να πάρει το μετρό. Σύμφωνα με πληροφορίες, μιας και ο σταθμός φιλοξενεί σημαντικές αρχαιότητες -τόσο στο μέρος που είναι επισκέψιμο εκτός σταθμού εκεί όπου έχει τοποθετηθεί η γέφυρα όσο και κατεβαίνοντας από τη βόρεια πύλη που φιλοξενούνται και οι υπόλοιπες αρχαιότητες- αναμένεται να τραβήξει αρκετά το ενδιαφέρον του κόσμου.

Επί της οδού Εγνατίας μπορεί να δει το κοινό ότι ο σταθμός φιλοξενεί σημαντικές αρχαιότητες. 

Σημειώνεται ότι οι ανασκαφές στον σταθμό της Αγίας Σοφίας έφεραν στο φως μια μοναδική μνημειακή εικόνα της πρωτοβυζαντινής πόλης. Στο κομβικό σημείο της διασταύρωσης του decumanus maximus (οδός Εγνατία) με τον cardo (στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας), διαμορφώνονται κιονοστήρικτες ημικυκλικές στοές, που όριζαν μαρμαρόστρωτες πλατείες. Ανεγείρονται μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα με πολυτελή ψηφιδωτά δάπεδα, εντοίχιο γραπτό διάκοσμο, ορθομαρμαρώσεις και opus sectile. Την ίδια εποχή, στη συμβολή του decumanus με τον cardo, κατασκευάζεται ένα κρηναίο οικοδόμημα, ένα νυμφαίο, με επάλληλες οικοδομικές φάσεις.

Όλα αυτά θα είναι επισκέψιμα για το κοινό όταν τεθεί σε λειτουργία το μετρό Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε πανοραμική θέα, καθώς έχει κατασκεαστεί μια μεγάλη πεζογέφυρα ανοιχτής θέασης.

Ανοιχτές για το κοινό θα είναι τόσο η βόρεια, όσο και η νότια πύλη του και έτσι το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να το επισκεφτεί σε όλο του το μήκος. 

Σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό, οι επισκέψεις θα έχουν διάρκεια 15-20 λεπτά και ο χώρος θα είναι επισκέψιμος από τις 10:00 ώς τις 16:00 το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Νοεμβρίου. 

Παράλληλα, θα είναι διαθέσιμοι και δύο συρμοί μέσα στους οποίους μπορεί να μπει μέσα ο κόσμος και να το δει ολοκληρωμένα, όπως είχε γίνει και πέρυσι. 

Η αγωνία των Θεσσαλονικέων για το πολυπόθητο Μετρό φάνηκε και πέρυσι όταν άνοιξαν για το κοινό στο πλαίσιο της ίδιας δράσης το αμαξοστάσιο του μετρό στην Πυλαία και ο σταθμός Παπάφη και το κοινό είχε συρρεύσει για να το επισκεφθεί από κοντά. 

Φέτος το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει αρκετά ξενοδοχεία. Όπως λέει η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη επικοινωνίας του Open House, Ρενάτα Δούμα, «φαίνεται πως δείχνει λίγο την τάση που αφορά την αύξηση του τουρισμού στην πόλη και είναι σημαντικό το ότι ανοίγουν». 

Παράλληλα, για πρώτη φορά τις πύλες του ανοίγει και ο Μακεδονικός Τάφος στον Φοίνικα που αποτελεί τον πρωιμότερο και καλύτερα διατηρημένο μακεδονικό τάφο από τους συνολικά έξι που έχουν αποκαλυφθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Εντάσσεται σε νεκροταφείο της ύστερης κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου. 

To sustainability στο επίκεντρο 

Το φετινό θέμα της διοργάνωσης σχετίζεται με τη βιωσιμότητα. «Το θέμα του sustainability στα κτήρια είναι ένα κοινό κέντρο ανάμεσα στις 12 πόλεις που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα OpenHouse Europe», σημειώνει η κ. Δούμα. 

Με μότο το «Building futures together» ο θεσμός προσπαθεί να αναδείξει παραδείγματα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής. «Για τον λόγο αυτό δεν θα τυπωθούν οι οδηγοί όπως κάθε χρόνο και αντ’ αυτού θα βγει ένας χάρτης που θα δίνει τη δυνατότητα στον κόσμο να το πάρει και τον να σφραγίζει στα μέρη που επισκέφτηκε», τόνισε. 

Ανοιχτά θα είναι, όπως και κάθε χρόνο, και οι βίλες στην κατοικία των Εξοχών που φαίνεται πως όσα χρόνια και να περάσουν θα τραβούν σταθερά το ενδιαφέρον του κοινού. 

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial