Σύμφωνα με το Stratfor, ενώ μια επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του 2022 είναι απίθανη, πολύ υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα παραμένουν πιθανές.

Η Ευρώπη αναμένεται να αποφύγει μια υπερβολική άνοδο στις τιμές της ενέργειας αυτόν τον χειμώνα χάρη στην υψηλή αποθήκευση και τη χαμηλότερη κατανάλωση, ωστόσο η λεπτή ισορροπία προσφοράς και ζήτησης αφήνει την αγορά εξαιρετικά ευάλωτη σε έντονες διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με το Stratfor, παρά τις προσπάθειες της Ευρώπης, η πρόσφατη αστάθεια των τιμών καταδεικνύει την ευθραυστότητα των αγορών φυσικού αερίου της ηπείρου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις τιμών καθώς ξεκινά η περίοδος θέρμανσης.

Η άφθονη αποθήκευση της Ευρώπης και οι πρόσφατες προσπάθειες για μείωση της ζήτησης και διαφοροποίηση της προσφοράς σημαίνουν ότι οι τιμές της ενέργειας πρόκειται να αυξηθούν μόνο σταδιακά καθώς η ζήτηση για θέρμανση αυξάνεται στην Ευρώπη και την Ασία.

Και παρόλο που αυτές οι τιμές αυξάνονται, αναμένεται να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα 2022-23. Ωστόσο, η παγκόσμια αγορά LNG πρόκειται να παραμείνει σφιχτή έως ότου εμφανιστεί σημαντική νέα προσφορά από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κατάρ και άλλες χώρες, αρχής γενομένης το 2026.

Επιπλέον, οι καθοδικοί κίνδυνοι θα αυξηθούν παράλληλα με την εποχική ζήτηση και οποιαδήποτε ένδειξη σημαντικών κλυδωνισμών ζήτησης ή προσφοράς θα μπορούσε να προκαλέσει αντιδράσεις πανικού στην αγορά και να οδηγήσει σε σοβαρές αυξήσεις των τιμών, όπως φαίνεται στις πρόσφατες διακυμάνσεις των τιμών που συνδέονται με διακοπές στην Αυστραλία και τη Νορβηγία.

Σύμφωνα με το Stratfor, ενώ μια επανάληψη της ενεργειακής κρίσης του 2022 είναι απίθανη, πολύ υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα παραμένουν πιθανές, ιδιαίτερα εάν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες από το αναμενόμενο ή εάν υπάρχουν σοβαρές διακοπές στον εφοδιασμό.

Μια παρατεταμένη περίοδος πολύ υψηλών τιμών ενέργειας θα είχε ιδιαίτερα σοβαρές οικονομικές και κοινωνικοπολιτικές επιπτώσεις για την Ευρώπη, δεδομένης της στάσιμης οικονομίας, του επίμονου πληθωρισμού, των υψηλών επιτοκίων και της αυξανόμενης κόπωσης από τον πόλεμο.

Η μελέτη θεωρεί επίσης αυξημένο τον κίνδυνο δολιοφθοράς στην ενεργειακή υποδομή της Ευρώπη, καθώς η Ρωσία αναζητά άλλους τρόπους για να πιέσει την Ευρώπη να περιορίσει τη στήριξη προς την Ουκρανία, έχοντας χάσει μεγάλο μέρος της ικανότητάς της να χειραγωγεί την ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά μέσω των περικοπών εφοδιασμού .

Ακόμη και με πλήρη χωρητικότητα, οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης θα καλύπτουν μόνο το 25%-30% της τυπικής ζήτησης φυσικού αερίου κατά τη χειμερινή περίοδο της ΕΕ, επομένως η ήπειρος θα πρέπει να βασίζεται σε συνεχείς εισαγωγές LNG κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ωστόσο, η παγκόσμια προσφορά LNG αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 6% το χειμώνα 2023-24 σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα λόγω της ανάκαμψης του έργου Freeport LNG και της πρόσθετης δυναμικότητας από νέες εγκαταστάσεις στη Ρωσία, το Μεξικό, την Ινδονησία και την υποσαχάρια Αφρική.

Αστάθεια

Στην ανάλυσή του το Stratfor θυμίζει ότι στις 14 Σεπτεμβρίου, οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου της Chevron, στην πολιτεία της Δυτικής Αυστραλίας άρχισαν να κλιμακώνουν τη δράση τους και απείλησαν με κλιμάκωση τις “επόμενες ημέρες και εβδομάδες”.

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις στα δύο εργοστάσια, τα οποία μαζί αντιπροσωπεύουν το 5%-7% της παγκόσμιας προσφοράς LNG, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε πλήρη διακοπή της λειτουργίας ή σε πολύωρες διακοπές για έως και δύο εβδομάδες.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης καταγράφηκε έντονη αστάθεια στις ευρωπαϊκές τιμές ενέργειας, καθώς οποιαδήποτε παρατεταμένη απεργία στις εγκαταστάσεις θα μπορούσε να αφαιρέσει προσωρινά περίπου 1 εκατομμύριο τόνους LNG από την παγκόσμια αγορά, αναγκάζοντας τους Ασιάτες αγοραστές να εντείνουν τον ανταγωνισμό με την Ευρώπη στην παγκόσμια αγορά spot.

Παράλληλα, η εποχική συντήρηση της υποδομής φυσικού αερίου της Νορβηγίας συνεχίζει να παρουσιάζει καθυστερήσεις σε πολλά βασικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του γιγαντιαίου κοιτάσματος Troll, πράγμα που σημαίνει ότι οι ήδη χαμηλότερες από το συνηθισμένο εξαγωγές θα παραμείνουν υποτονικές για περισσότερο από το αναμενόμενο.

Πηγή: news247.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial