Πώς διαμορφώνεται η τιμή του τμ σε Πιερία και νησιά – Βαρύ χαρτί του εγχώριου real estate η εξοχική κατοικία

Ένα από τα πλέον δυνατά χαρτιά του εγχώριου real estate αποτελεί η εξοχική κατοικία καθώς συγκεντρώνει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, ενώ παρουσιάζει έντονη ζήτηση τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους επενδυτές.

Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ακινήτων, η Ελλάδα ως προορισμός επενδύσεων σε ακίνητα και κατ΄ επέκταση και εξοχικών κατοικιών, ενισχύεται λόγω των σημαντικών και πολλών πλεονεκτημάτων της όπως: η θέση, η μεγάλη προσβάσιμη ακτογραμμή, τα πολλά πανέμορφα νησιά, ο καιρός, το επίπεδο ποιότητας κατασκευής, το επίπεδο ασφάλειας, καθώς και οι οδικές και τεχνολογικές υποδομές.

Ενδεικτικό της κινητικότητας από ξένους επενδυτές που καταγράφηκε το 2022 για την απόκτηση εξοχικών κατοικιών στην Ελλάδα είναι το γεγονός πως, σύμφωνα με έρευνες, το 46% των ενδιαφερόμενων αγοραστών προέρχονταν από χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η δυναμική της αγοράς οικιστικών ακινήτων το 2022 ενισχύθηκε σημαντικά, κυρίως λόγω της έντονης εξωτερικής επενδυτικής ζήτησης. Είναι ενδεικτικό ότι η καθαρή εισροή κεφαλαίων για αγορές ακινήτων από ξένους επενδυτές ήταν αυξημένη κατά 68% σε σχέση με το 2021 και έφτασε στα 1,975 δισ. ευρώ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως παρατηρούνται σημαντικές διαφοροποιήσεις στην επενδυτική συμπεριφορά των ξένων αγοραστών, καθώς κάποιοι εξ αυτών επιλέγουν όταν πρόκειται για κατοικίες που είναι σε εξέλιξη να τις αγοράσουν, αν είναι δυνατόν, από τα σχέδια, καθώς το κόστος είναι χαμηλότερο έως και 20% σε σχέση με την αγορά ενός σπιτιού με το… κλειδί στο χέρι.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Στο ερώτημα αν τελικά η απόκτηση εξοχικής κατοικίας αποτελεί όνειρο… απατηλό απαντούν οι μέσες τιμές πώλησης, όπως αυτές προκύπτουν από ειδική μελέτη του δικτύου αγγελιών Spitogatos για το α΄ τρίμηνο του έτους, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Στη Χαλκιδική μέσα σε μία χρονιά η μέση τιμή πώλησης ακινήτων εκτοξεύτηκε κατά 12,5%, με το τμ να πωλείται 2.000 ευρώ έναντι 1.778 πέρσι.

Ωστόσο την πρωτιά, πανελλαδικά, στην αύξηση του τμ (14,6%) κρατούν τα Χανιά, με τη μέση ζητούμενη τιμή να είναι κατά τι αυξημένη από αυτήν της Χαλκιδικής, αγγίζοντας τα 2.076 ευρώ.  

Μηδενική αύξηση καταγράφουν οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Πιερία, με το τμ να βρίσκεται καθηλωμένο στα 1.000 ευρώ. Κοντά στο όριο των 1.000 ευρώ είναι η μέση τιμή του τμ και στη Λέσβο, με την ετήσια αύξηση να αγγίζει το 4,1%.

Αύξηση κατά 3,6% παρουσιάζουν οι τιμές πώλησης στη Σάμο, όπου ωστόσο είναι άκρως ελκυστικές έναντι άλλων νησιών, καθώς διαμορφώνονται σε 889 ευρώ το τμ.

Σημαντική αύξηση και συγκεκριμένα κατά 8,8% εντοπίζεται στις τιμές πώλησης στις Σποράδες, ήτοι 1.850 ευρώ ανά τμ έναντι 1.700 ευρώ έναν χρόνο νωρίτερα.
 
Την ίδια ώρα στις Κυκλάδες η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε κατά 8,1% φτάνοντας τα 3.067 ευρώ/τ.μ.,  στην Κέρκυρα κατά 9,6% αγγίζοντας τα 1.872 ευρώ, ενώ μοναδικές εξαιρέσεις είναι τα νησιά του Αργοσαρωνικού, όπου η μέση ζητούμενη τιμή υποχώρησε 1,9% (1.887 ευρώ ανά τμ), καθώς και η Λευκάδα όπου σημειώθηκε πτώση κατά 1,2% (2.118 ευρώ ανά τμ).

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial