Η αντίστροφη για το ντέρμπι της πόλης έχει ξεκινήσει! Είναι ο ποδοσφαιρικός αγώνας που περιμένει όλη η πόλη, η Θεσσαλονίκη μας γιατί αναμετριόνται οι δύο ομάδες κολοσσοί  της, ο ΠΑΟΚ με τον Άρη. Η διεξαγωγή του φετινού ματς, βέβαια, είναι μετέωρη διότι συμπίπτει με την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη 87η  ΔΕΘ. Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί την Κυριακή στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 στις 20:30 στο Γήπεδο της Τούμπα με φιλοξενούμενο τον Άρη.

Το τοπικό αυτό ντέρμπι έχει μακρές ιστορικές ρίζες που φτάνουν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1920 με τον Άρη. Ιστορικά, ο ΠΑΟΚ είναι κυρίαρχος στα εντός έδρας ντέρμπι με τον Άρη καθώς σε σύνολο 61 αγώνων, έχει 35 νίκες, 21 ισοπαλίες και 11 ήττες. Τα γκολ είναι 98 υπέρ του ΠΑΟΚ και 48 υπέρ του Άρη με τους Κούδα και Σκαρτάδο να έχουν πετύχει από πέντε τέρματα σε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Άρη.

Παλιότερα, και κυρίως κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1980 και στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 1990, έντονο ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού υπήρξε και για τις  μπασκετικές αναμετρήσεις, γεγονός που με το πέρασμα των χρόνων έχει αλλάξει.  Αντιθέτως, παραμένει αναλλοίωτο το ενδιαφέρον για τους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Το ντέρμπι αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη της Θεσσαλονίκης. Παρόλο που δεν είναι σύνηθες το γεγονός οι δύο ομάδες να διεκδικούν ταυτόχρονα το πρωτάθλημα, ώστε από το μεταξύ τους ματς να εξαρτάται ακόμα και ο τίτλος του πρωταθλητή έχει ενδιαφέρον λόγω του ότι  και οι δύο σύλλογοι έχουν την έδρα τους στη Θεσσαλονίκη και ως ομάδες της Βόρειας Ελλάδας έρχονται φίλαθλοι και από γειτονικές πόλεις.

Άρης και ΠΑΟΚ έχουν αναμετρηθεί τόσο προπολεμικά όσο και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, πάρα πολλές φορές μεταξύ τους. Πριν την ίδρυση της Α’ εθνικής συμμετείχαν στο τοπικό πρωτάθλημα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ).

Αρκετές είναι οι αναμετρήσεις τους, επίσης, και στη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου μάλιστα δύο φορές έτυχε να αναμετρηθούν στον τελικό! Το 1970 οπότε και νίκησε ο Άρης με σκορ 1–0.  Το 2003, 33 χρόνια αργότερα, ,  ήρθε  η σειρά του ΠΑΟΚ να νικήσει με το ίδιο σκορ. Ανάμεσα στις δύο ομάδες έχουν παιχτεί και αρκετοί φιλικοί αγώνες . Κατά τη δεκαετία του 1980 μάλιστα, ΠΑΟΚ και Άρης έπαιζαν σχεδόν κάθε χρόνο φιλικούς αγώνες προετοιμασίας. Ο τελευταίος τους φιλικός αγώνας ήταν  το καλοκαίρι του 2002.

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται αναλυτικά οι μεγαλύτερες σε έκταση νίκες των δύο αντιπάλων, με σκορ πάνω 3 γκολ διαφορά και άνω. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Άρης έχει πετύχει την πλειοψηφία των μεγάλων σε έκταση νικών του πριν το 1950, ενώ ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει το σύνολο των μεγάλων σε έκταση νικών του από το 1950 και μετά.

Σύνολο αποτελεσμάτων ανά διοργάνωση και γήπεδα διεξαγωγής

Οι μεγαλύτερες σε έκταση νίκες

Στον παρακάτω πίνακα αναφέρονται αναλυτικά οι μεγαλύτερες σε έκταση νίκες των δύο αντιπάλων, από 3 γκολ διαφορά και άνω.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial