Με θετικό πρόσημο ολοκληρώνεται η τουριστική περίοδος του 2023 για την Ελλάδα, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις, που ακόμη συνεχίζονται.
Κλείνουν μέσα στις επόμενες ημέρες και τα τελευταία ξενοδοχεία στη χώρα μας, καθώς ολοκληρώνεται η τουριστική σεζόν του 2023 με θετικό πρόσημο σε σχέση με πέρυσι, όμως με πολλές προκλήσεις.
Λίγες ξενοδοχειακές μονάδες κυρίως σε Κρήτη και Ρόδο πρόκειται να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου, καθώς μεγάλοι tour operators αποφάσισαν να επεκτείνουν για λίγο ακόμη τα προγράμματα τους.
Η τουριστική περίοδος φέτος ξεκίνησε με πολύ μεγάλες προσδοκίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από διάφορους λόγους, όπως η περυσινή εξαιρετική χρονιά ανάκαμψης μετά τον COVID, το πολύ καλό κλίμα στον τουρισμό που ενισχύθηκε και πολιτικά, αλλά και η ίδια η έναρξη της φετινής σεζόν που ήταν ιδιαίτερα δυναμική.
Ουσιαστικά η σεζόν του 2023 ξεκίνησε ήδη από το Φεβρουάριο με τους πρώτους Γερμανούς κυρίως τουρίστες να καταφτάνουν στην Πελοπόννησο για να παίξουν γκολφ στα γήπεδα της Costa Navarino, ενώ αρχές Μαρτίου η TUI παρότρυνε τους τουρίστες να βιαστούν να κλείσουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα καθώς το 50% των χωρητικοτήτων στα προσφερόμενα ξενοδοχεία στους διάφορους προορισμούς έχει ήδη κρατηθεί.
Από τα μέσα του Μάρτη σε Κρήτη, Ρόδο, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Χαλκιδική και αλλού ξενοδόχοι και τοπικές αρχές καλωσόριζαν τους πρώτους – Ευρωπαίους κυρίως ταξιδιώτες – που έκαναν ποδαρικό στον τόπο τους. Σταδιακά μέχρι και τα μέσα Απριλίου άνοιξαν οι περισσότερες μονάδες στους κύριους προορισμούς, για να ακολουθήσουν μέχρι το Μάιο τα ξενοδοχεία σε Κυκλάδες και μικρότερες περιοχές.
Δυνατή έναρξη με χαλαρή συνέχεια
Καθολικό και Ορθόδοξο Πάσχα προσέλκυσαν πολλούς ξένους τουρίστες που πέρασαν τις διακοπές τους στη χώρα μας και έφεραν σημαντική κίνηση τον Απρίλιο. Ο Μάιος όμως απογοήτευσε τους ξενοδόχους σε όλη σχεδόν τη χώρα, διαψεύδοντας της προσδοκίες και ανακόπτοντας τη φόρα του Απριλίου.
Τα ξενοδοχεία σε όλους σχεδόν τους προορισμούς κινήθηκαν με μέτριες πληρότητες και χωρίς τις αναμενόμενες κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Οι λόγοι ήταν πολλοί, ανάμεσα τους η μεγάλη αύξηση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και η αύξηση στις τιμές των ελληνικών ξενοδοχείων, που ανέβασαν μέχρι και 30% την τιμή των οργανωμένων πακέτων.
Τα επίσημα στοιχεία από τα αεροδρόμια της χώρας όμως, έδειχναν άνοδο και ρεκόρ αφίξεων, αλλά ξενοδόχοι, εστίαση και εμπόριο, δεν ήταν ικανοποιημένοι. Η «πίτα» πλέον μοιράζεται ανάμεσα σε πάρα πολλούς, αφού τόσο η αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών όσο και των καταλυμάτων τύπου AirBnB ήταν μεγάλη. Την ίδια ώρα οι ξένοι τουρίστες δεν ξόδευαν ξέφρενα όπως τη χρονιά του 2022, αλλά με μέτρο.
Ήδη από τον Ιούνιο οι ξενοδόχοι σε όλη τη χώρα ξεκίνησαν να διαφημίζουν εκπτώσεις και προσφορές για το υπόλοιπό του καλοκαιριού, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Ο κακός καιρός του πρώτου μήνα του καλοκαιριού ήταν ακόμη ένας λόγος που δεν βοήθησε προς αυτό το σκοπό, με το τελευταίο δεκαήμερο τελικά του Ιουνίου να φέρνει την πρώτη κανονικότητα της τουριστικής σεζόν.
Η πορεία των υπόλοιπων μηνών ήταν θετική, με σχεδόν όλους τους προορισμούς να καταγράφουν άνοδο αφίξεων ξένων τουριστών. Η κρουαζιέρα επίσης σημείωσε σημαντική άνοδο, που όμως πλέον μπαίνει στο μικροσκόπιο στα δημοφιλή λιμάνια της Μυκόνου και της Σαντορίνης, αφού οι μεγάλες ροές των επιβατών που αποβιβάζονται δοκιμάζουν τις αντοχές των δημοσίων υποδομών και προκαλούν όχληση στους άλλους επισκέπτες.
Ο πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ είναι μια ακόμη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας στο φινάλε της φετινής σεζόν. Οι Ισραηλινοί τουρίστες αναδεικνύονται πλέον σε ένα σημαντικό «παίχτη» για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς το 2023 οι αφίξεις από τη χώρα εκτιμάται ότι θα φτάσουν το ένα εκατομμύριο. Ήδη ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει κοστίσει στην Ελλάδα πάνω από ένα εκατ. επισκέπτες.
Ρεκόρ σε αφίξεις και εισπράξεις
Ενώ αναμένουμε τα επίσημα στοιχεία του Οκτωβρίου, από το Σεπτέμβριο η χώρα μας πλησίασε το νούμερο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων του 2022, φτάνοντας τα 21 εκατ. τουρίστες, από τα 21,3 εκατ. του 2022, που ήταν πάνω από το 2019. Αυτό σημαίνει, ότι αν και το τελευταίο τρίμηνο του 2023 οι αεροπορικές αφίξεις κινηθούν στα περυσινά επίπεδα, θα μιλάμε για ρεκόρ όλων των εποχών, σε απευθείας αεροπορικές αφίξεις με πάνω από 23,5 εκατομμύρια τουρίστες. Την ίδια ώρα ο οδικός τουρισμός ανακάμπτει σημαντικά σε σχέση με τη μεγάλη πτώση πέρυσι, όμως δεν αναμένεται να φτάσει τα νούμερα του 2019, που είχαν ξεπεράσει τα 12 εκατ. τουρίστες.
Όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τα νούμερα της Τραπέζης της Ελλάδος για το οκτάμηνο του 2023, φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις αρχικές εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για πάνω από 20 δισ. ευρώ. Από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Αύγουστο 2023, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκα κατά 15,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 14,6 δισ. ευρώ και μένει ένα ολόκληρο τετράμηνο, με αισιόδοξες εκτιμήσεις.
Αλώβητος ο τουρισμός από πυρκαγιές και πλημμύρες
Το νησί της Ρόδου κατάφερε να ανακάμψει πλήρως από τη ζημιά στην τουριστική του κίνηση που προκάλεσαν οι καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου, ενώ η κατάσταση και στην Κέρκυρα εξομαλύνθηκε άμεσα. Η Σκιάθος επίσης δοκιμάστηκε από τις μεγάλες πλημύρες στις αρχές του Σεπτέμβρη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, δεν επηρέασαν μόνο τη χώρα μας αλλά και άλλες Μεσογειακές χώρες, με την τουριστική βιομηχανία να αντιμετωπίζει πλέον μια νέα πρόκληση. Tour operators και ξενοδόχοι έδειξαν καλά αντανακλαστικά, με ευέλικτες πολιτικές ακυρώσεων και αποζημιώσεων προς τους τουρίστες, όμως την παράσταση έκλεψαν οι τοπικές κοινωνίες με τον τρόπο που βοήθησαν.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι της σεζόν
Όπως δείχνουν τα στοιχεία η Αθήνα είναι ο προορισμός με τις καλύτερες επιδόσεις της φετινής σεζόν. Η ελληνική πρωτεύουσα φαίνεται να εδραιώνεται πλέον ως προορισμός, με το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος να καταγράφει κάθε μήνα διψήφιες αυξήσεις στην επιβατική του κίνηση από το εξωτερικό.
Δεύτερος προορισμός σε επιδόσεις είναι η Θεσσαλονίκη με πάνω από 20% άνοδο στην επιβατική κίνηση από το εξωτερικό από τις αρχές του έτους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ διψήφια αύξηση είδαν και η Καβάλα και η Μυτιλήνη. Πάνω από το 8% αύξηση και για την Κέρκυρα, κοντά στο 8% τα Χανιά, ενώ η Ρόδος το ίδιο διάστημα βρέθηκε στο +2% και στο 5,5% η Κως. Κοντά στο 5% και το Ηράκλειο.
Τη μεγαλύτερη μείωση αφίξεων καταγράφουν φέτος η Σαντορίνη και η Μύκονος μετά τις εκρηκτικές αυξήσεις που είδαν πέρυσι, όμως πρόκειται μόλις για μερικές χιλιάδες τουρίστες που απώλεσε ο κάθε προορισμός.
Πηγή: news247.gr