Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας σήμερα στο Βερολίνο, με… μενού το μεταναστευτικό και τους ευρωπαϊκούς πόρους.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, στις 17:30 (τοπική ώρα), ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον αρχηγό της γερμανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του CDU Friedrich Merz, στο Ίδρυμα Konrad Adenauer. Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον κ. Merz, στο πλαίσιο εκδήλωσης του Ιδρύματος.

Την Τρίτη, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς στην Καγκελαρία. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις στον Τύπο.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στο protothema.gr, η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο πραγματοποιείται σε μια συγκυρία, κατά την οποία η ελληνική οικονομία έχει περάσει σε άλλη φάση μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη μείωση χρέους στον κόσμο το 2022 (λόγος χρέους/ΑΕΠ) και βρίσκεται σε τροχιά μείωσης του χρέους κάτω από τα επίπεδα του 2012 μέχρι το τέλος του χρόνου – επιδόσεις υψηλότερες από αναπτυγμένες οικονομίες της ευρωζώνης. Αυτό αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης με τον κ. Μερτς σήμερα στις εγκαταστάσεις του Konrad Adenauer Stiftung, του think tank της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας, σχεδόν απέναντι από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Παράλληλα, ένα ακόμα θέμα στην ατζέντα είναι η ενέργεια και η διασυνδεσιμότητα, καθώς η Ελλάδα αποτελεί κόμβο μεταφοράς ενέργειας στον Διάδρομο Νότου-Βορρά, αποτελεί γέφυρα της Ευρώπης με τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και την Ουκρανία και επιδιώκει να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Εκ των πραγμάτων, δε, θα συζητηθούν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις με τις εν εξελίξει συγκρούσεις σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία, ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.

Δείπνο στην Καγκελαρία

Απόψε το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Καγκελαρία και θα συμμετάσχει στο δείπνο ηγετών που φιλοξενεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στο πλαίσιο άτυπων συζητήσεων ανά ομάδες με τους ηγέτες της Ε.Ε για την υιοθέτηση της Στρατηγικής Ατζέντας της Ε.Ε. (το πρώτο εξάμηνο του 2024). Η συζήτηση για την Στρατηγική Ατζέντα της Ε.Ε. άνοιξε στο άτυπο Ευρωπαικό Συμβούλιο της Γρανάδας και αφορά τους τρόπους με τους οποίους θα αντιμετωπίσει η Ε.Ε τις γεωοπολιτικές προκλήσεις, αλλά και πώς θα ενισχύσει το γεωπολιτικό της αποτύπωμα (Διεύρυνση της Ε.Ε) και την ανθεκτικότητα και ανταγωνιστικότητά της. Στο δείπνο του Προέδρου του κ. Μισέλ θα παρακαθήσουν ο Γερμανός Καγκελάριος και πλην του κ. Μητσοτάκης οι ηγέτες Κύπρου, Αυστρίας, Βελγίου, Λιθουανίας, Ουγγαρίας.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial