Η ενθρόνιση του κ. Φιλόθεου θα γίνει το απόγευμα του Σαββάτου στο Ναό της Του Θεού Σοφίας, που αποτελεί την ιστορική Μητρόπολη της Θεσσαλονίκης

Σε πυρετώδεις προετοιμασίες βρίσκεται το επιτελείο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης για την τελετή ενθρόνισης του νέου ποιμενάρχη, παναγιότατου κ. Φιλόθεου. Η τελετή θα γίνει, στις 5 το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου, στην ιστορική Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, το Ναό της Του Θεού Σοφίας και το γενικό πρόσταγμα έχει ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας -ως τοποτηρητής για τις λατρευτικές εκδηλώσεις.

Η επιλογή του Ναού της Του Θεού Σοφίας δεν έγινε τυχαία, καθώς είναι η παλαιά μητρόπολη της Θεσσαλονίκης και μετρά μια ιστορία αιώνων, με την αρχαιότερη γραπτή αναφορά που σχετίζεται με το κτήριο να χρονολογείται στο 795 μ.Χ.-ένας προγενέστερος χριστιανικός ναός προϋπήρχε στο ίδιο σημείο τουλάχιστον ως τον καταστρεπτικό σεισμό του 620 μ.Χ.

Υπενθυμίζεται ότι εκεί έγινε στις 18 Ιουνίου 2004 και η ενθρόνιση του μητροπολίτη κ. Άνθιμου, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας τον περασμένο Αύγουστο, αλλά θα βρίσκεται το Σάββατο στην ενθρόνιση του κ. Φιλόθεου.

Συνεργάτες του εφησυχάζοντα μητροπολίτη, έλεγαν στη Voria πως περιμένει με αδημονία τη στιγμή που θα καλωσορίσει τον αντικαταστάτη του. Ο κ. Άνθιμος θα βρίσκεται από νωρίς στον Ναό της Του Θεού Σοφίας και θα σταθεί στο πλάι του νέου μητροπολίτη. Άλλωστε, όπως αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη Voria ο κ. Φιλόθεος, έχει ζητήσει από τον κ.Άνθιμο να μείνει μαζί του στο Επισκοπείο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και να διατηρήσει το γραφείο του. «Έτσι θα έχω πλέον την κύρια ευθύνη για τη φροντίδα του, έχοντας στόχο να υπάρξω για Εκείνον στοργικός υιός», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.  

Πλήθος πιστών από τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές αναμένεται να παραστούν στην τελετή της ενθρόνισης και για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκαν από την Τροχαία κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της πόλης και αλλαγές στα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων του ΟΑΣΘ.

Η υποδοχή και το τελετουργικό

Ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης θα φτάσει στην πόλη του πρωί του Σαββάτου. Σεβόμενος το τυπικό της εκκλησίας, μετά την εκλογή του στις 10 Οκτωβρίου, δεν έχει έρθει στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο έχει ενημερωθεί πλήρως για όλα τα σοβαρά ζητήματα της Μητρόπολης. Παράλληλα, ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του ως Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου και Επίσκοπος Ωρεών και πλέον απερίσπαστος αφοσιώνεται στα νέα του καθήκοντα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Μητροπολίτης Βαρνάβας και οι αρχές της πόλης θα υποδεχτούν λίγο πριν τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου τον νέο Μητροπολίτη, απέναντι από τον ναό. Η αρχική σκέψη να γίνει η υποδοχή σε κάποιο σημείο της οδού Εγνατίας και η πομπή να μετακινηθεί πεζή προς την εκκλησία εγκαταλείφθηκε, καθώς κρίθηκε σκόπιμο σε μέρα και ώρα που είναι ανοιχτή η αγορά να μην ταλαιπωρηθούν εργαζόμενοι, επισκέπτες και κάτοικοι της πόλης.

Στη συνέχεια η πομπή θα κατευθυνθεί προς τον ναό όπου και θα γίνει η τελετή ενθρόνισης. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο θα εκπροσωπήσει ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ, ο οποίος θα διαβάσει το μήνυμα του Παναγιότατου, ενώ από νωρίς θα βρίσκεται στην πόλη ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Θα παραστούν επίσης πολλοί Μητροπολίτες από τη Βόρεια Ελλάδα, αντιπροσωπεία από το Άγιον Όρος, εκπρόσωποι πολιτικών και στρατιωτικών αρχών.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, θα γίνουν προσφωνήσεις από τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για τη Μακεδονία και τη Θράκη, Στάθη Κωνσταντινίδη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τον τοποτηρητή κ. Βαρνάβα, τον πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης αρχιμανδρίτη π. Ιάκωβο Αθανασίου και θα ακολουθήσει ο ενθρονιστήριος λόγος του νέου Μητροπολίτη.

Την Κυριακή ο κ. Φιλόθεος θα χοροστατήσει στη θεία λειτουργία στον Άγιο Δημήτριο, παρουσία 30 μητροπολιτών και από τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial