Ζέρβας: Θέλω να κάνω τις γειτονιές της Θεσσαλονίκης πιο ανθρώπινες

Ζέρβας

Η λέξη «πρόβλημα» είναι η… καθημερινότητά του. Όμως, εκείνος υποσχέθηκε να γίνει ο δήμαρχος «που θα κάνει τη δουλειά», και αυτό έκανε. Πρόκειται για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, που αποκαλύπτει στην «Espresso» ότι θα είναι ξανά υποψήφιος το 2023.

Και δεν θα τα εγκαταλείψει μέχρι να γίνει το μετρό, το λιμάνι, οι νέες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, το νέο γήπεδο της Τούμπας, ο άξονας της Αριστοτέλους, η καινούργια πλατεία Διοικητηρίου, οι αναπλάσεις των αγορών Καπάνι και Μοδιάνο και πολλά άλλα. Δεν λυγίζει ούτε μπροστά στους γκρινιάρηδες Θεσσαλονικείς, που δεν είναι και λίγοι.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι φίλος του πρωθυπουργού. Άρα, δικαιούται να λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι και μάνατζερ αλλά και άνθρωπος με ενσυναίσθηση. Αναφερόμενος στη ΔΕΘ, υποστηρίζει ότι φέτος θα γίνει κανονικά και πρέπει να γίνει, καθώς αποτελεί μείζον γεγονός για την πόλη.

Στα προσωπικά του, η πρωινή βόλτα με τον σκύλο του είναι από τις καλύτερες στιγμές στη μέρα του, ενώ όσον αφορά το μέλλον του, επιμένει ότι μετά την ολοκλήρωση του «ταξιδιού της δημαρχίας», θέλει να επιστρέψει στην παλιά του ζωή, χωρίς τίτλους και ευθύνες.

Ολόκληρη η συνέντευξη:

Πώς διαχειρίζεστε σε προσωπικό επίπεδο όλη αυτή την ιστορία του κορωνοϊού, που δεν λέει να μας αφήσει ήσυχους;

Στην αρχή με ανησυχία, δεν το κρύβω, ήταν ένας άγνωστος εχθρός. Δεν γνωρίζαμε σχεδόν τίποτε, παρά μόνο τον κίνδυνο. Το πρώτο μάλιστα κρούσμα που εντοπίστηκε στη χώρα ήταν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, δίπλα στο γραφείο μου! Στην πορεία, όμως, όσο η επιστημονική κοινότητα έδινε απαντήσεις, ένιωθα ασφάλεια και αισιοδοξία πως θα τα καταφέρουμε. Σταδιακά αυτός ο εφιάλτης για την ανθρωπότητα μετατράπηκε σε μια πανδημία, που είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί. Ασφαλώς, ανησύχησα πολύ για δικούς μου ανθρώπους – άλλαξα την καθημερινότητά μου, τήρησα ευλαβικά τα μέτρα και προσπάθησα από τη θέση μου να επηρεάσω θετικά τους συμπολίτες. Ήμουν προσεκτικός, ίσως και τυχερός που δεν μολύνθηκα, και πλέον είμαι ευγνώμων που έχω πλήρως εμβολιαστεί.

Ποια η γνώμη σας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό; Τι σας λένε οι μαγαζάτορες;

Θα ήταν ιδανικό, εάν όλοι είχαν πειστεί, αλλά αυτό δεν έγινε. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι με τον όρο «υποχρεωτικός» εμβολιασμός δεν μιλούμε για εξαναγκασμό – δεν θα έρθει όργανο του κράτους να υποχρεώσει κάποιον σε ιατρική πράξη στο σώμα του. Από εκεί και πέρα, η διαμόρφωση κινήτρων για τον εμβολιασμό είναι μία αποδεκτή και θεμιτή επιλογή, που ως στόχο έχει τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Δεν στερεί, αλλά προσφέρει ελευθερίες. Τουλάχιστον, όμως, όσοι είναι κοντά σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και κάποιες ειδικές κατηγορίες πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν. Τέλος, πρέπει οι κανόνες να είναι απλοί και ξεκάθαροι σε όλους.

Πώς είναι τελικά η εμπειρία στον δημαρχιακό θώκο;

Είναι εξαιρετικά απαιτητική! Είμαι, βέβαια, και εγώ εργασιομανής. Φτάνω στο γραφείο καθημερινά στις 7.45 το πρωί και φεύγω βράδυ, συνήθως για τις βραδινές δημαρχιακές υποχρεώσεις. Το σπίτι μου με «βλέπει» μόνο για τον ύπνο. Η λέξη που ακούω πιο συχνά είναι «πρόβλημα»! Ο προσωπικός χρόνος και χώρος έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Ομως, οι στιγμές δημιουργίας, όταν λύνεται έστω κι ένα μικρό πρόβλημα ενός πολίτη στη γειτονιά του, μου δίνει τη χαρά αλλά και τη δύναμη να επιστρέψω πάλι στην καθημερινή προσπάθεια. Είχα την εμπειρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δέκα χρόνια δημοτικός σύμβουλος προτού γίνω δήμαρχος), οπότε ήμουν προετοιμασμένος. Υποσχέθηκα, εξάλλου, στους Θεσσαλονικείς ότι θα είμαι ο δήμαρχος «που θα κάνει τη δουλειά».

Με ποια σημαντικά έργα της πόλης θα θέλατε να συνδεθεί η θητεία σας;

Με έργα που θα κάνουν τις γειτονιές πιο ανθρώπινες αλλά και με εκείνα που θα φέρουν τη Θεσσαλονίκη στο ύψος που της αξίζει. Δεν θέλουμε άλλες δικαιολογίες, άλλες χαμένες ευκαιρίες και «μύθους» περί «συμπρωτεύουσας», όταν η πόλη δεν εξελίσσεται, δεν βελτιώνεται. Θέλουμε μια πόλη με βασικές υποδομές, με δρόμους, λιμάνι, αεροδρόμιο, με βιώσιμη συγκοινωνία, μετρό και λεωφορεία, μια πόλη καθαρή. Με νέες εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, νέο γήπεδο στην Τούμπα, νέο άξονα Αριστοτέλους, νέα πλατεία Διοικητηρίου και Ελευθερίας, νέα αγορά Καπάνι και Μοδιάνο, με πράσινο, υπόγειους κάδους, ποδηλατόδρομους κτλ. Πόλη ζωντανή, smart city, παραγωγική, έδρα επιχειρήσεων και επενδύσεων, τόπο δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Αλλά επειδή Θεσσαλονίκη δεν είναι μόνο το κέντρο της, θέλω να ολοκληρώσουμε το μεγάλο πρόγραμμα αναπλάσεων των γειτονιών σε κάθε γωνιά της. Νέο οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια, φωτισμός, αστικός εξοπλισμός, υπόγειοι κάδοι, πάρκα. Καλύτερη ζωή για όλους. Είναι εφικτό, είναι καθήκον μας.

Πώς αισθάνεστε όταν οι πολίτες σάς παραπονιούνται; Ο πολίτης τελικά είναι ισορροπημένος στις απαιτήσεις του ή υπερβολικός;

Τα παράπονα στον δήμαρχο, πού αλλού; Οι πολίτες καλά κάνουν και τα εκφράζουν. Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, έχουμε λίγη γκρίνια παραπάνω, αλλά δικαίως. Ο Θεσσαλονικιός είναι ίσως λίγο υπερβολικός στο παράπονο, αλλά όχι στην ουσία αυτών που ζητάει. Έχει το ταμπεραμέντο και νιώθει την οικειότητα να ζητήσει λύση ή παρέμβαση από τον πολιτικό, από τον δήμαρχο, που είναι άλλωστε και άνθρωπος της διπλανής πόρτας. Αυτή μας η συνήθεια είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα. Πιστεύω, όμως, ότι παράλληλα έχει την ωριμότητα να διακρίνει και να επιβραβεύει την προσπάθεια και το τελικό θετικό αποτέλεσμα.

Ποιες οι καθημερινές χαρές και ποιες οι απογοητεύσεις σας;

Καθημερινές χαρές είναι η πρωινή βόλτα με τον σκύλο μου στις 6.00, η -κατά το δυνατόν καθημερινή- προπόνηση, η ευκαιρία παρακολούθησης μιας παράστασης (έχουμε ένα εξαιρετικό φεστιβάλ καλοκαιριού στην πόλη) αλλά και στιγμές χαλάρωσης με συνεργάτες αργά το βράδυ, μετά τη… λήξη των υποχρεώσεων. Μεγάλη χαρά, επίσης, μου δίνει κάθε έργο που ξεκινά ή που ολοκληρώνεται. Θα με δείτε πολλές φορές να πηγαίνω επιτόπου στα εργοτάξια για να δω την πρόοδο των εργασιών. Θα με δείτε στα υπό κατασκευή ΚΕΠ, στα σκάμματα, στις εργασίες διάνοιξης δρόμων και συχνά σε δράσεις καθαριότητας γειτονιών. Απογοήτευση νιώθω όταν συνεργάτες με πληροφορούν για καθυστερήσεις, για εμπόδια. Εχω όμως πίστη για το τελικό αποτέλεσμα.

Με ποιους υπουργούς συνεργάζεστε καλύτερα;

Συνεργάζομαι σχεδόν με όλους πάρα πολύ καλά, καθώς μοναδικό μου μέλημα ήταν τα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη. Είναι συχνά άλλωστε τα ταξίδια μου στην Αθήνα, στα υπουργεία αλλά και, αντίστροφα, οι επισκέψεις υπουργών στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Με υπουργούς των οποίων το χαρτοφυλάκιο απαιτεί συχνή παρουσία στα ζητήματα της πόλης ή χειρίζονται θέματα της πόλης, επικοινωνώ, συναντιέμαι και συνεργάζομαι πιο συχνά – είναι αυτονόητο αυτό.

Πώς κρίνετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα;

Διαφορετικοί πολιτικοί, διαφορετικά πολιτικά προγράμματα, διαφορετικοί χαρακτήρες. Ο σημερινός πρωθυπουργός έχει μια πιο managerial προσέγγιση, χωρίς να υστερεί σε ενσυναίσθηση. Φαίνεται ότι βλέπει τη μεγάλη εικόνα και γνωρίζει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί η χώρα για να προλάβει το τρένο της οικονομίας, της ανάπτυξης και της παγκόσμιας θέσης της. Ο Αλέξης Τσίπρας, από την άλλη, και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παιδιά της κρίσης και αποτέλεσμα της «διαμαρτυρίας». Του αποδίδω ικανότητες πειθούς και έκφρασης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, όμως εκ του αποτελέσματος φάνηκε εξαιρετικά αναποτελεσματικός. Νιώθω πολύ πιο κοντά στον νυν πρωθυπουργό, με τον οποίο μάς συνδέει μια προσωπική και πολιτική φιλία. Ήμουν, άλλωστε, από εκείνους που τον υποστήριξαν από την αρχή της προσπάθειάς του.

Χόλιγουντ η Θεσσαλονίκη. Συναντήσατε τον Αντόνιο Μπαντέρας από κοντά; Είχατε κουβέντα μαζί του; Τι άλλο χολιγουντιανό έρχεται στην πόλη σας;

Μέχρι στιγμής δεν έχω συναντηθεί με τον Μπαντέρας. Εχουμε καλέσει τον ίδιο και τους συνεργάτες του στο δημαρχείο, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον. Το σημαντικό είναι να αξιοποιήσουμε αυτή τη μοναδική δυνατότητα της πόλης, αλλά και της Μακεδονίας ευρύτερα, να μετατραπεί σε σκηνικό, σε τόπο γυρισμάτων ταινιών σε σταθερή βάση. Πέραν των άμεσων ωφελειών για την τοπική οικονομία, είναι και διαφήμιση του τόπου μας, και αυτό θα πρέπει με κάθε τρόπο να το ενισχύσουμε. Η Θεσσαλονίκη έχει την ομορφιά, έχει την ποικιλία, τη σκηνογραφία, αν θέλετε, να πρωταγωνιστήσει και να ικανοποιήσει πολλές σκηνοθετικές ανάγκες.

Θα γίνει φέτος ανοιχτή ΔΕΘ;

Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι θα γίνει. Θέλω να γίνει και πρέπει να γίνει, ακόμη και αν χρειαστούν περιορισμοί και μέτρα προστασίας. Η περσινή της ματαίωση ήταν πλήγμα για τη Θεσσαλονίκη, με σημαντικό οικονομικό κόστος. Η ΔΕΘ είναι κάτι παραπάνω από μία απλή έκθεση για την πόλη, είναι ένα οικονομικό και κοινωνικό γεγονός με μεγάλο αποτύπωμα. Και, βέβαια, μη ξεχνάμε και την προοπτική ανάπλασης όλης της ΔΕΘ, ένα έργο που θα αλλάξει το κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα προσδώσει νέες προοπτικές και δυνατότητες, περισσότερο πράσινο, θέσεις στάθμευσης και νέο εκθεσιακό χώρο.

Ποιες είναι οι πολιτικές σας ανησυχίες για τη συνέχεια; Θα κατεβείτε ξανά στον δήμο ή θα φύγετε για την κεντρική πολιτική σκηνή;

Το έχω πει και το επαναλαμβάνω: Η Θεσσαλονίκη και η Αυτοδιοίκηση είναι το μοναδικό μου μέλημα. Το 2023 θα είμαι ξανά υποψήφιος για να ολοκληρωθεί μια μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει όλο αυτό το διάστημα. Η πρώτη τετραετία είναι γνωστό πως είναι τετραετία προετοιμασίας. Όραμά μου είναι να αφήσω το 2030 μια πόλη σημαντικά βελτιωμένη, σε πρωταγωνιστική θέση σε Ελλάδα, Μεσόγειο και Ευρώπη.

Πώς σκέφτεστε τον εαυτό σας ιδανικά στο μέλλον;

Θα είμαι ευτυχής, αν καταφέρω να αφήσω μέσα από το πέρασμά μου ένα σημαντικό έργο ως παρακαταθήκη. Θέλω οι συμπολίτες μου να αναφέρονται στη θητεία μου ως μια δημιουργική περίοδο και να απολαμβάνουν την καθημερινότητά τους σε καλύτερες συνθήκες από τις σημερινές. Σε κάθε περίπτωση, επιθυμώ με την ολοκλήρωση αυτού του δημιουργικού ταξιδιού, να επιστρέψω στη ζωή μου χωρίς τίτλους κι ευθύνες. Παρέα με τους φίλους και τα ενδιαφέροντά μου. Με περισσότερο χρόνο για να σκεφτώ και να αποτιμήσω -πολύ σοφότερος πλέον- τις προσπάθειες της ζωής μου.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial