Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτηρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος

Οπρόεδρος του πανελληνίου συνδέσμου οικιακών κτηριακών φωτοβολταϊκών, Μάριος Δράμαλης μίλησε για το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη που έρχεται να δώσει «ανάσα» στα νοικοκυριά που θα μπορούν να αποκτήσουν αυτάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλο ποσοστό, σε ό,τι αφορά στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως είπε μιλώντας στο Mega, οι διαστάσεις του πάνελ είναι 1Χ2 δηλαδή 2 τετραγωνικά, οπότε μια μέση οικογένεια θα χρειαστεί 5 kwatt για αυτοκατανάλωση. Με 10 πάνελ ισχύος 500 watt θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες της. Η εγκατάσταση κοστίζει περίπου 14.000 για τα 5 κιλοβάτ. Οπως είπε ο κ. Δράμαλης, ο κόσμος θα πρέπει να σπεύσει να το κάνει άμεσα μέχρις εξαντλήσεως των πόρων, και αφορά επιδοτήσεις για 300.000 εγκαταστάσεις.

Οπως έχει γίνει γνωστό, η συμμετοχή για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα επιδοτηθεί σε ποσοστό 75%, κάτι που σημαίνει ότι θα κληθούν να βάλουν από την τσέπη τους περίπου 3.500-4.000 ευρώ, ποσό που δεν είναι απαγορευτικό για μία τέτοια δια βίου επένδυση. Η επιδότηση πέφτει λίγο ανάλογα με τα εισοδήματα. Για παράδειγμα, έως 40.000€ οικογενειακό εισόδημα, επιδοτείται σε ποσοστό 35% το σύστημα και στο 100% η μπαταρία. Ανω των 40.000€ η επιδότηση πάει στο 30% και η μπαταρία στο 90%. Οι πίνακες που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης είναι αναλυτικοί και μπορεί κανείς να βρει όλες τις πληροφορίες.

Χαρακτηριστικά του Προγράμματος

Βασική προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης είναι ο αιτών να έχει συνάψει ήδη Σύμβαση Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά να μην έχει συνδεθεί ο φωτοβολταϊκός σταθμός. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση, για μία και μόνο κατοικία -κύρια ή δευτερεύουσα- η οποία διαθέτει ενεργή οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Οι αγρότες μπορούν να υποβάλλουν μια αίτηση για την κατοικία τους και μία μόνο αίτηση που αφορά την παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης.

Ο φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να τοποθετηθεί στη στέγη ή το δώμα κτηρίου (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και στέγαστρα, βεράντες, προσόψεις, σκίαστρα και πέργκολες), σε βοηθητικούς χώρους του κτιρίου ή της αγροτικής έκτασης (π.χ. αποθήκες και χώροι στάθμευσης), ή στο έδαφος. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 200 εκατ. ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, κατανέμεται σε τέσσερις κατηγορίες:

  • Αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά: 35 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα <= 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα <= 40,000€: 85 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για πολίτες με ατομικό εισόδημα > 20,000€ ή οικογενειακό εισόδημα > 40,000€: 50 εκατ. ευρώ.
  • Αποκλειστικά για επαγγελματίες αγρότες ή αγρότες ειδικού καθεστώτος: 30 εκατ. ευρώ.

Το Πρόγραμμα θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά κατηγορία. Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για τη τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%.

Τα νοικοκυριά θα πρέπει υποχρεωτικά να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σταθμό με μπαταρία ενώ στους αγρότες δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού με, ή χωρίς μπαταρία. Η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς του φωτοβολταικού σταθμού προς επιδότηση ορίζεται στα 10,8kW. Αντίστοιχα, ως προς τη μπαταρία, η μέγιστη επιδότηση ορίζεται στις 10,8kWh. Η μπαταρία θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αποδώσει για τουλάχιστον μια ώρα την ισχύ του σταθμού ΑΠΕ.

Ποσοστά Επιδότησης φωτοβολταϊκού σταθμού

Ανώτατα ποσά επιδότησης

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία και περίπλοκη γραφειοκρατία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ και χρήσης των κωδικών TAXISNET.

Η προδημοσίευση θα παραμείνει αναρτημένη έως και την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023.

Πηγή: reader.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial