Νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος από 1η Μαΐου επιβαρύνουν τα νοικοκυριά. Για ένα μέσο νοικοκυριό η αύξηση θα είναι 76 ευρώ τον χρόνο.

Αντιμέτωπα με μια ακόμα αύξηση ρεύματος στους λογαριασμούς έρχονται τα νοικοκυριά από την 1η Μαΐου, μετά την απόφαση που προβλέπει νέα επιβάρυνση στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των παρόχων. Προτού καλά-καλά κοπάσει η ενεργειακή κρίση και οι επιπτώσεις της στα τιμολόγια ρεύματος, τα νοικοκυριά θα δουν νέες «κρυφές» αυξήσεις που έρχονται μέσω της αναπροσαρμογής των τελών δικτύου που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών ρεύματος και καταλήγουν στα ταμεία του ΔΕΔΔΗΕ. Το συγκεκριμένο τέλος που αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω, προορίζεται για επενδύσεις και άλλες δαπάνες του ΔΕΔΔΗΕ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στο allazorevma.gr, οι αναπροσαρμογές θα επιβαρύνουν τελικά συνολικά, σε ετήσια βάση, κατά 7,5% τον λογαριασμό ενός μέσου νοικοκυριού, με τριφασική παροχή ισχύος 25 KVA και κατανάλωση 3.750 kWh. Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», από τα 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι σήμερα, από την 1η Μαΐου και έως τα τέλη του 2023 θα χρεώνεται με 174 ευρώ.

Επιδοτήσεις ρεύματος και τον Μάιο στους λογαριασμούς

Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες του iEnergeia, από το υπουργείο Ενέργειας αναφέρουν πως δεν έχει αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό που αφορά τις επιδοτήσεις. Δεν αποκλείεται βέβαια εάν ο μέσος όρος πέσει κάτω από τα 12 λεπτά ανα κιλοβατώρα να δούμε να σταματούν οι επιδοτήσεις. Μέχρι τότε όμως στόχευση είναι, όπως τους προηγούμενους μήνες, να υπάρχει διατήρηση των τιμολογίων στα 15-19 λεπτά ανα κιλοβατώρα και βέβαια παραμένει το μοντέλο με τη διαβάθμιση στις επιδοτήσεις. Από τις 500 κιλοβατώρες και πάνω η επιδότηση συνδέεται και με τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Σύγκριση χρέωσης ρεύματος ανά πάροχο στο gov.gr

Με μια ματιά στο κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή, μέσω του e-katanalotis μπορούν από την Τετάρτη 19/4 να βλέπουν τις χρεώσεις για το ρεύμα και να κάνουν σύγκριση τιμών. Επίσης, διαθέσιμα θα είναι στην ίδια πλατφόρμα και τα επιτόκια των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια.

«Την Τέταρτη, θα αναρτήσουμε στην εφαρμογή e- katanalotis (ΕΔΩ) τα τιμολόγια των παρόχων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και τα επιτόκια των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι: «Με τον τρόπο αυτό, μέσα από το κινητό σας, θα μπορείτε να βλέπετε τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρουν, είτε οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, είτε φυσικού αερίου και να θυμίσουμε ότι μπορούμε να πηγαίνουμε από πάροχο σε πάροχο, ανά μήνα, χωρίς καμιά επιβάρυνση».

Πηγή: ieidiseis.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial