Τα διαθέσιμα ακίνητα είναι λιγοστά με αποτέλεσμα οι απαιτήσεις των ιδιοκτητών να αυξάνονται συνεχώς και οι ενδιαφερόμενοι να δυσκολεύονται να βρουν κατοικία

Το σερί των αυξήσεων στα ενοίκια των οικιστικών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη συνεχίζεται με φόρα και με την επίσημη βούλα της Τράπεζας της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές στη Θεσσαλονίκη κατέγραψαν άνοδο κατά 16,4% το β’ τρίμηνο του 2023, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται σε απόγνωση.

Η αλήθεια είναι πάντως πως κάνοντας μία αναζήτηση ακόμη και σε περιοχές που θεωρούνται οικονομικές, όπως η Σταυρούπολη, οι τιμές των ενοικίων μέσα σε έναν χρόνο καταγράφουν υπερπτήσεις, καθώς οι αυξήσεις φτάνουν στο 36% (!).

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση…

Η έλλειψη ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και οι συχνά υπερβολικές απαιτήσεις των ιδιοκτητών οδηγούν το ράλι των τιμών με αποτέλεσμα όσοι θέλουν να μετακομίσουν να το σκέφτονται δίπλα και τριπλά για να το πραγματοποιήσουν, ενώ όσοι επιθυμούν να μετακομίσουν σε ένα μεγαλύτερο σπίτι, καθώς μεγαλώνει η οικογένειά τους, φρενάρουν τα σχέδιά τους. Σε δυσχερέστερη θέση είναι όσοι λόγω λήξης του συμβολαίου τους πιέζονται να μετακομίσουν και πρέπει επειγόντως να βρουν το επόμενο… κεραμίδι που θα τους στεγάσει.

Αυτό που λένε χαρακτηριστικά μεσίτες της πόλης είναι πως όλο και πιο συχνά ακούν από ενδιαφερόμενους ενοικιαστές με μικρές παραλλαγές την εξής πρόταση: «Γνωρίζουμε πως τα ακίνητα είναι περιορισμένα, η ζήτηση μεγάλη και οι τιμές σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο αν υπάρξει κάποια ευκαιρία παρακαλούμε να μας ενημερώσετε».

Το ζήτημα της ευκαιρίας βέβαια είναι… σχετικό καθώς το ακίνητο που θα πληροί τις προδιαγραφές ενός ενδιαφερόμενου (περιοχή, μέγεθος ακινήτου, όροφος και προπάντων ενοίκιο) μπορεί να μη βρεθεί ποτέ, με αποτέλεσμα είτε να βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, κάτι που συνήθως εκτροχιάζει τον προϋπολογισμό του, είτε να περιορίσει τις απαιτήσεις του σχετικά με τα προαπαιτούμενα που είχε για το ακίνητο, ή, τελικά, να παραμείνει στο διαμέρισμα που μένει… υποκύπτοντας στις απαιτήσεις του ιδιοκτήτη, προσδοκώντας, παράλληλα, πως θα βρεθεί κάτι «καλύτερο».

Πάντως, όπως προκύπτει από έρευνες, πολλοί συμπολίτες μας δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στο κόστος της στέγασης με αποτέλεσμα να κάνουν περικοπές ακόμη και σε βασικές ανάγκες του. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 76,9% των ενοικιαστών, εφόσον πληρώσουν τα έξοδα του σπιτιού, κάνει περικοπές στα βασικά αγαθά ή λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τρίτους.

Σημειώνεται πως η Ελλάδα είναι «πρωταθλήτρια» στο κόστος στέγασης στην ΕΕ, με 4 στους 10 Έλληνες να ζουν σε νοικοκυριά με καθυστερήσεις σε στεγαστικά δάνεια, ενοίκια ή λογαριασμούς, σύμφωνα με τη Eurostat.

Τι ζητούν οι ενδιαφερόμενοι – Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν πρόκειται για οικογένεια συνήθως ζητείται ακίνητο με τουλάχιστον δυο υπνοδωμάτια, άνω του 1ου ορόφου, με ενοίκιο που να κυμαίνεται περίπου στα 550 – 600 ευρώ τον μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέρχονται από μεσιτικά γραφεία, η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης ανά τμ στη Θεσσαλονίκη, φέτος, διαμορφώνεται στα 6,19 ευρώ, από 5,4 έναν χρόνο πριν, ενώ η μέση ανώτατη στα 7,48 ευρώ από 6,4 ευρώ πέρσι. Κατά συνέπεια η μέση τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 6,84 ευρώ από 6,11 ευρώ πέρσι, καταγράφοντας αύξηση κατά 11,96% .

Ενδεικτικές είναι οι τιμές που ακολουθούν για διάφορες περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή του τμ στην Τούμπα διαμορφώνεται στα 6,9 ευρώ όταν έναν χρόνο νωρίτερα ήταν 6,05, ήτοι αύξηση κατά 14%.

Η μέση τιμή στο Ντεπώ αγγίζει τα 7,05 ευρώ ανά τμ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 11%, στη Σταυρούπολη διαμορφώνεται στα 6,55 με την αύξηση να φτάνει το 36%, ενώ στην Καλαμαριά η τιμή του τμ είναι στα 8,05 ευρώ με την αύξηση να είναι στα 11,03%.

Στην Πυλαία η μέση ζητούμενη τιμή ανά τμ είναι στα 8,38 ευρώ, ενισχυμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 14,8%, στο Πανόραμα η τιμή του τμ φτάνει τα 8 ευρώ, με την άνοδο σε σχέση με πέρυσι να είναι οριακά ενισχυμένη κατά 1,27%.

Αύξηση κατά 9,14% παρουσιάζει η τιμή του τμ στον Εύοσμο και διαμορφώνεται στα 5,73 ευρώ, ενώ στην Πολίχνη η μέση τιμή του τμ είναι κατά τι υψηλότερη και συγκεκριμένα στα 5,9 ευρώ, με την αύξηση να είναι μόλις 0,8%.

Σημαντική αύξηση 23,23% παρουσιάζουν οι τιμές του τμ στη Θέρμη με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 6,1 ευρώ, ενώ χαμηλότερη είναι η τιμή στην Περαία (5,5 ευρώ) με την άνοδο σε σχέση με πέρυσι να διαμορφώνεται στο 4,76%.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial