Οι διάλογοι που κατέγραψε η έρευνα που πραγματοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τους κινδύνους προσέλκυσης ανήλικων – 14 ενήλικοι χρήστες σεξουαλικοποίησαν τη συζήτηση, έκαναν grooming ή πίεσαν για αποστολή φωτογραφιών
Μέσα στον «αχανή κόσμο» του διαδικτύου ολοένα και περισσότεροι ανήλικοι ψάχνουν διόδους για εκπαιδευτικού ή ψυχαγωγικούς σκοπούς αλλά και για την κοινωνικοποίηση τους μέσω των πλατφορμών κοινωνικής δικτύωσης.
Ωστόσο, η χρήση της τεχνολογίας ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους και κρύβει παγίδες τις οποίες πολλά παιδιά και έφηβοι δεν καταφέρνουν πάντα να τις αποφύγουν.
Οι μαθητές-εθελοντές YouSmilers και μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή έρευνα σε πλατφόρμες ανώνυμης συνομιλίας με αγνώστους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, την 7η Φεβρουαρίου.
Η ημέρα αυτή αποτελεί εφαλτήριο ευαισθητοποίησης μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και όλων των διαδραστικών τεχνολογιών που είναι πια κομμάτι της καθημερινότητάς μας.
Η έρευνα του «Χαμόγελου» αποσκοπεί στο να αναδειχτεί ένα σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής, το φαινόμενο προσέλκυσης ανηλίκων ατόμων διαμέσου Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης και Εφαρμογών Ανώνυμων συνομιλιών-εφαρμογών που έχουν χρησιμοποιηθεί και σε πρόσφατα γεγονότα με ανήλικα παιδιά- καθώς και να παρουσιαστούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν καθημερινά κατά την πλοήγηση των παιδιών στο διαδίκτυο.
Η έρευνα
Οι μαθητές-εθελοντές κατά τη διάρκεια της έρευνας, διαχειρίστηκαν τρία υποθετικά προφίλ ευάλωτων, ανήλικων κοριτσιών -με μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη- τα οποία δημιούργησε το «Χαμόγελο», σε πλατφόρμες ανώνυμης συνομιλίας και συνομίλησαν με ενήλικους χρήστες. Βιντεοσκόπησαν, την εμπειρία τους αυτή και παρουσίασαν τα ευρήματά τους. Οι διάλογοι, ομολογουμένως, είναι πολύ διαφωτιστικοί.
Δείτε το παρακάτω βίντεο:
Σεξουαλικό περιεχόμενο αποκτά 1 στις 6 συνομιλίες παιδιών με ενήλικους στο διαδίκτυο
Πιο αναλυτικά στη συγκεκριμένη έρευνα:
– Δημιουργήθηκαν τρεις υποθετικοί χαρακτήρες, που υποδύθηκαν οι μαθητές και είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 15 έτη
– Πραγματοποιήθηκαν 88 συνομιλίες, γνωρίζοντας ότι μιλάνε με ανήλικη, και συνέχισαν τη συνομιλία οι 51 χρήστες (58%), με μέσο όρο ηλικίας τα 37 έτη
– 14 χρήστες (16%) με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, σεξουαλικοποίησαν τη συζήτηση, προέβησαν σε διαδικτυακό grooming ή αλλιώς «αποπλάνηση» (προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους) ή πίεσαν για αποστολή φωτογραφικού υλικού
– Από τις 14 συνομιλίες: σε 5 (35%) έγινε grooming, σε 2 (14%) υπήρχε πίεση αποστολής φωτογραφικού υλικού της ανήλικης, σε 2 (14%) στάλθηκε άσεμνο υλικό στην ανήλικη και στις υπόλοιπες 5 (35%) υπήρχε σεξουαλικοποίηση.
Συμπερασματικά, 1 στις 6 συνομιλίες με ενήλικους χρήστες που πραγματοποιήθηκαν, με μέσο όρο ηλικίας τα 41 έτη, προχώρησε σε σεξουαλικοποίηση της συζήτησης, ή κάποια μορφή συνομιλίας, παραβιαστική για τα παιδιά.
Πάνω από μία κλήση την ημέρα για θέματα που αντιμετώπισαν τα παιδιά στο Διαδίκτυο στη Γραμμή SOS 1056
Ο Ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις και τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, του Οργανισμού, Στέφανος Αλεβίζος, εξηγεί πως η Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 δέχτηκε πάνω από μία κλήση την ημέρα για θέματα που αντιμετώπισαν τα παιδιά στο Διαδίκτυο.
Οι κλήσεις αφορούσαν συμβουλές και κατευθύνσεις για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης στο Διαδίκτυο, διαδικτυακού εκφοβισμού και ζητήματα εκδικητικής πορνογραφίας.
«Οι γονείς ας μη δαιμονοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»
«Συνήθως η χρήση των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης και άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων προκαλεί πανικό στους γονείς, προκαλεί φόβο, με αποτέλεσμα να τα δαιμονοποιούν. Εμείς δεν θέλουμε να ενισχύσουμε αυτόν τον φόβο, καθώς ο στόχος είναι να προστατεύσουμε τα παιδιά.
Η Τεχνολογία, τα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης είναι μέσα στη ζωής μας. Είναι αναποτελεσματικό να κάνουμε οποιαδήποτε προσπάθεια αποκοπής των παιδιών από τη χρήση τέτοιων εφαρμογών. Στόχος είναι να προετοιμαστούν τα παιδιά κατάλληλα για τους κινδύνους, και αν συμβεί οτιδήποτε να γνωρίζουν πώς να ανταποκριθούν άμεσα και που να απευθυνθούν για να ζητήσουν βοήθεια. Να προλάβουμε τον κίνδυνο, ώστε εάν προκύψει κάτι, να έχουν τα παιδιά τα αντανακλαστικά για να απαντήσουν», σημειώνει o κ. Αλεβίζος.
Πέρα από την παραπάνω έρευαν οι συμμετέχοντες πήραν την πρωτοβουλία να απευθυνθούν σε συνομήλικούς τους προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουν στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ηθικά σωστή χρήση του Διαδικτύου δημιουργώντας ένα Κοινωνικό Μήνυμα, με τρείς διαφορετικές θεματικές και τίτλο «Ήταν όλα καλά…».
Ειδικότερα, οι θεματικές που επέλεξαν ήταν:
– Εκδικητική πορνογραφία
– Διαδικτυακός εκφοβισμός
– Ηλεκτρονικός τζόγος
«Ήταν όλα καλά…» – Δείτε το SPOT των μαθητών-εθελοντών του Ευρωπαϊκού Μαθητικού Εθελοντικού Δικτύου YouSmile για την Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο 2023:
Συμβουλές από το «Χαμόγελο του Παιδιού» στους ανήλικους χρήστες του διαδικτύου
Το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού, βάσει εμπειρίας, συμβουλεύει τα παιδιά για την ασφαλή χρήση αι πλοήγηση στο διαδίκτυο, καθώς είναι σημαντικό να εκπαιδευτούν, ώστε να μπορούν να τοποθετούν το διαδίκτυο στη ζωή τους και όχι τη ζωή τους στο διαδίκτυο.
- Αποφύγετε να μιλάτε με άγνωστα άτομα στο διαδίκτυο. Δεν θα το κάνατε, εξάλλου, ούτε στην πραγματική ζωή
- Ό, τι ανεβάζετε στο Διαδίκτυο δεν σβήνει ποτέ
- Εάν κάποιος σας κάνει να αισθανθείτε άβολα στο διαδίκτυο, άμεσα σταματήστε τη συνομιλία, διαγράψτε και μπλοκάρετε το άτομο αυτό, προκειμένου να μην μπορεί να σας στέλνει μηνύματα
- Μην τραβάτε φωτογραφίες του εαυτού σας, που δε θα θέλατε να βλέπουν όλοι
- Μην στέλνετε σε άλλους φωτογραφίες άλλων παιδιών
- Εάν σας συμβεί οτιδήποτε, δε χρειάζεστε να φοβάστε ή να ντρέπεστε. Μιλήστε στους γονείς σας
- Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να μιλήσετε στους γονείς σας, μπορείτε να καλέσετε στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά S.O.S. 1056 ή να στείλετε μήνυμα στο CHAT 1056, 24 ώρες την ημέρα, δωρεάν και ανώνυμα.
Πηγή: makthes.gr