Ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου προχωρά τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου, καθώς είναι μια περιοχή άναρχα δομημένη και οι περισσότερες ιδιοκτησίες βρίσκονται στον αέρα

«Φιλέτα» γης φέρνει το πολεοδομικό σχέδιο στη Διαλογή του Κορδελιού - Στο Ταμείο Ανάκαμψης το έργο

Αναπτυξιακή ώθηση στην πλέον… απομονωμένη και υποβαθμισμένη περιοχή της Διαλογής στη δημοτική ενότητα Κορδελιού πρόκειται να δώσει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο που προωθεί ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για πρώτη φορά η περιοχή, όπου ζουν εκατοντάδες κάτοικοι που περιμένουν να προχωρήσει η ρυμοτομία για να ξεκαθαριστούν οι ιδιοκτησίες, θα αποκτήσει τοπικό πολεοδομικό σχέδιο (ΤΠΣ), οι μελέτες του οποίου χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, από όπου μάλιστα εκταμιεύεται ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ για όλα τα αντίστοιχα τοπικά πολεοδομικά σχέδια σε περιοχές ανά τη χώρα. 

Το γεγονός αυτό συνιστά μια θετική εξέλιξη, καθώς είναι η Διαλογή, παρότι βρίσκεται μια «ανάσα» από την οδό Μιοναστηρίου κοντά στις γραμμές του ΟΣΕ είναι η μοναδική στη Θεσσαλονίκη που είναι εκτός αστικού ιστού.

Σε παρέμβαση του στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κορδελιού – Ευόσμου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Σωτηράκης, τόνισε ότι το έργο πλέον μπαίνει σε καλό δρόμο, αφού οι μελέτες του πολεοδομικού σχεδίου είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα δύο χρόνια, ώστε ο σχεδιασμός για τη ρυμοτομία, που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία να τρέξει το 2026.

«Φιλέτα» γης… οικόπεδα με αξία

Αναφερόμενος στην προωθούμενη ένταξη στο τοπικό σχέδιο πόλης εκατοντάδων στρεμμάτων της Διαλογής, ο αντυιδήμαρχος κ. Σωτηράκης είπε ότι θα λύσει οριστικά προβλήματα που χρονίζουν, καθώς είναι μια περιοχή που είναι άναρχα δομημένη και χρήζει ενός ολοκληρωμένου σχεδίου. 

«Το πιο σημαντικό είναι ότι θα προικοδοτήσει φιλέτα γης, θα νομιμοποιήσει ιδιόκτητες εκτάσεις, ενώ παράλληλα θα διαμορφώσει κοινόχρηστους κοινωφελείς χώρους, πάρκα, πλατείες και δρόμους που είναι αναγκαίοι για την ευταξία της περιοχής» τόνισε ο ίδιος, ενώ επανέλαβε ότι οι κάτοικοι θα πρέπει να ξέρουν την αλήθεια, ότι το έργο προχωρά σοβαρά για πρώτη φορά και δεν θα πρέπει να το περιμένουν πριν από τρία χρόνια, καθώς μετά την έγκριση του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου θα αρχίσει η ρυμοτομία και στη συνέχεια η πράξη εφαρμογής, ώστε να προσδιοριστούν οι ιδιοκτησίες.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα ανέφερε ότι πλην όλων των άλλων προβλημάτων, στην περιοχή έχουν καταγραφεί καταπατήσεις, οι οποίες αύριο θα αναιρεθούν από το σχέδιο, καθώς είναι πολύ πιθανό από μια φερόμενη ιδιοκτησία, (κάποιες ανήκουν στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου) να πρέπει να χαραχθεί ένας δρόμος, να γίνουν υποχρεωτικά πεζόδρομοι ή να διαμορφωθεί ένα πάρκο. 

 Ο αντιδήμαρχος πάντως δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι η νυν διοίκηση του Κλεάνθη Μανδιαλιανού βρήκε ένα πρώτο σχέδιο για την περιοχή της Διαλογής, ωστόσο δεν είχε γίνει τίποτα παραπάνω και πως σήμερα υπάρχουν νέα δεδομένα που είναι τόσο προς όφελος των πολιτών, όσο και του δήμου.

Επίσης, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, υπάρχει ένα «αγκάθι» που αφορά στη συνθήκη sevezo η οποία θέτει σοβαρούς περιορισμούς στη δόμηση. «Αυτό σημαίνει πως το υπουργείο θα πρέπει να δει σοβαρά την υπόθεση, καθώς σε λίγα χρόνια θα θέλει κανείς να χτίσει και να μην μπορεί να εκδώσει οικοδομική άδεια» επισήμανε ο κ. Σωτηράκης.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial