Αλλά και ποια καταλαμβάνει την τελευταία θέση

Η Βιέννη αναδεικνύεται, για τέταρτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, στην κορυφή της κατάταξης των πιο ευχάριστων πόλεων για να ζει κανείς, ενώ οι διαδηλώσεις εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Γαλλία τιμωρούν Παρίσι και Λιόν, σύμφωνα με ετήσια κατάταξη που δίνεται στη δημοσιότητα σήμερα.

Η πρωτεύουσα της Αυστρίας διατηρείται στην κορυφή της κατάταξης του Economist Intelligence Unit, ινστιτούτου έρευνας συνδεδεμένου με το περιοδικό The Economist.

Το Λονδίνο καταλαμβάνει το 2023 την 46η θέση, η Νέα Υόρκη την 69η.

Ο δείκτης του EIU βασίζεται σε 30 ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια σε συγκεκριμένους τομείς: σταθερότητα, σύστημα υγείας, πολιτισμός, περιβάλλον, παιδεία, υποδομές.

Η αυστριακή πρωτεύουσα προσφέρει σχεδόν ιδεώδη συνδυασμό σε αυτούς τους τομείς και δεν τιμωρείται παρά μόνο για την έλλειψη μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων.

Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η Κοπεγχάγη.

Μεταξύ της 3ης και της 9ης θέσης, απαντώνται πόλεις της Αυστραλίας, της Ελβετίας, του Καναδά, καθώς και η Οσάκα (Ιαπωνία) και η Όκλαντ (Νέα Ζηλανδία), που καταλαμβάνουν μαζί τη 10η.

Οι δέκα κορυφαίες πόλεις για να ζει κάποιος

  1. Βιέννη (Αυστρία)
  2. Κοπεγχάγη (Δανία)
  3. Mελβούρνη (Aυστραλία)
  4. Σίδνεϋ (Aυστραλία)
  5. Βανκούβερ (Καναδάς)
  6. Zυρίχη (Ελβετία)
  7. Κάλγκαρι (Καναδάς)
  8. Γενεύη (Ελβετία)
  9. Toρόντο (Καναδάς)
  10. Οσάκα (Ιαπωνία), Όκλαντ (Nέα Ζηλανδία)

Το 2023, στο σύνολο των πόλεων που μελετήθηκαν, ο μέσος δείκτης ποιότητας ζωής φθάνει στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαπέντε χρόνια, ιδίως ως προς την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό, μετά το τέλος των περιοριστικών μέτρων που συνδέονταν με την πανδημία.

Αντίθετα, οι βαθμοί πέφτουν ως προς τη σταθερότητα σε πολλές πόλεις, ειδικά στην Ευρώπη, λόγω διαδηλώσεων που βίωσαν.

Πόλεις στην Ασία και στην Ωκεανία σημειώνουν τη μεγαλύτερη άνοδο σε έναν χρόνο: η Ουέλιγκτον (Νέα Ζηλανδία) καταγράφει άνοδο 35 θέσεων, το Ανόι (Βιετνάμ) 20, η Κουάλα Λουμπούρ (Μαλαισία) 19.

Στις μεσαίες θέσεις της κατάταξης απαντώνται πολλές πόλεις της Κίνας.

Το Κίεβο, η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, κάνει την επιστροφή του στην κατάταξη το 2023 μεν, αλλά πλέον έχει υποχωρήσει στην 165η θέση, ενώ η Δαμασκός, η πρωτεύουσα της Συρίας, παραμένει από το 2015 η πόλη του κόσμου που χαρακτηρίζεται από το EIU η χειρότερη για να ζει κανείς.

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial