Μια μυστηριώδης χρυσή σφαίρα που μπορεί να είναι αυγό που γεννήθηκε από ένα άγνωστο θαλάσσιο πλάσμα, ανακαλύφθηκε στον πυθμένα του ωκεανού στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας στον Ειρηνικό.

Το αντικείμενο με μια τρύπα στο κέντρο βρέθηκε σε βάθος περίπου 3 χιλιομέτρων,  από έναν τηλεκατευθυνόμενο υποβρύχιο. Οι επιστήμονες της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (Noaa) στις ΗΠΑ, που έκαναν την ανακάλυψη, εικάζουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα εκκολαφθέν αυγό ή ένα θαλάσσιο σφουγγάρι.

Οι ερευνητές διενεργούν δοκιμές και ανάλυση DNA για να βρουν τι είναι το γυαλιστερό αντικείμενο, το οποίο μοιάζει με “ιστό δέρματος” σύμφωνα με τη Noaa.

Ένας τηλεχειριζόμενος βραχίονας αναπτύχθηκε για να “ενοχλήσει” το αυγό, το οποίο βρέθηκε να έχει μια λεπτή υφή “όπως το δέρμα”. Στη συνέχεια “αναρροφήθηκε” σε ένα σωλήνα για δοκιμή σε εργαστήριο.

Η αποστολή εξερευνά τον Κόλπο της Αλάσκας, σε βάθος 6.5 χιλιομέτρων, συμπεριλαμβανομένων των βιοτόπων κοραλλιών και σφουγγαριών βαθέων υδάτων και γεωλογικών χαρακτηριστικών, όπως ηφαίστεια λάσπης.

Μιλώντας σε live streaming στις 30 Αυγούστου, όταν έγινε η ανακάλυψη, τα μέλη της ομάδας πρόσφεραν θεωρίες σχετικά με την ταυτότητα του αντικειμένου, συμπεριλαμβανομένων αυτής για περίβλημα αυγού ή ότι επρόκειτο για σφουγγάρι. Πρότειναν ότι η τρύπα δημιουργήθηκε από ένα πλάσμα που εκκολάπτεται ή από ένα αρπακτικό που εισέβαλε.

Ελπίζω απλώς όταν το πιέσουμε, να μην αποφασίσει κάτι να βγει“, είπε ένας επιστήμονας. «Είναι σαν την αρχή μιας ταινίας τρόμου».

Σε εικόνες που τραβήχτηκαν από τον πυθμένα του ωκεανού, το αντικείμενο είχε μια χρυσαφένια εμφάνιση, αλλά αυτό αποδόθηκε στην αντανάκλαση από τους προβολείς του υποβρυχίου. Μια φωτογραφία του αντικειμένου που τραβήχτηκε στο εργαστήριο δείχνει ένα καφέ-κίτρινο χρώμα.

Αρκετά είδη, συμπεριλαμβανομένων των ψαριών βαθέων υδάτων, όπως οι καρχαρίες, αφήνουν τις αυγοθήκες τους στον πυθμένα της θάλασσας, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο πιθανό να ξεβραστούν από τα ωκεάνια ρεύματα. Τα σφουγγάρια είναι απλά υδρόβια ζώα με πυκνούς, πορώδεις σκελετούς που προσκολλώνται στους βράχους.

Οι δοκιμές DNA θα πρέπει να είναι σε θέση να καθορίσουν σε ποια οικογένεια θαλάσσιας ζωής ανήκει η σφαίρα, αν και είναι απίθανο να είναι δυνατός ο εντοπισμός ενός συγκεκριμένου είδους, καθώς μόνο ένα κλάσμα της θαλάσσιας ζωής έχει προσδιοριστεί ως αλληλουχία.

Πηγή: news247.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial