Έχει καλύψει περισσότερους από δέκα πολέμους στην πρώτη γραμμή. Το όνομα του είναι συνώνυμο με τον όρο «πολεμικός ανταποκριτής». Ο Νικόλας Βαφειάδης βρίσκεται στο Κίεβο και μεταδίδει μέσα από την συχνότητα του ΑΝΤ1, τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, μετά την ρωσική εισβολή στη χώρα, με την ψυχραιμία και την εγκυρότητα που τον διακρίνει.

«Η ψυχραιμία πρέπει να είναι βασικό χαρακτηριστικό του πολεμικού ανταποκριτή γιατί ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος και όταν κινδυνεύεις πρέπει να παίρνεις γρήγορες ψύχραιμες και σωστές αποφάσεις. Επειδή εκτιθέμεθα σε κινδύνους, πρέπει να είναι κίνδυνοι υπολογισμένοι. Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία κινδύνου με όφελος. Δηλαδή τι προσδοκώ να αποκομίσω από την επίσκεψη στην πρώτη γραμμή της εμπόλεμης ζώνης και πόσο θα κινδυνέψω. Πρέπει να τα εξισορροπήσεις αυτά, να δεις αν πράγματι αξίζει τον κόπο και μόνο αν αξίζει τον κόπο να κάνεις την αποστολή, αλλά πάντα προσέχοντας στον υπέρτατο βαθμό ώστε να διασφαλίσεις στον υπέρτατο βαθμό την δική σου σωματική ακεραιότητα και φυσικά πρωτίστως και του συνεργείου σου», εξηγεί στο thestival.gr, ο Νικόλας Βαφειάδης.

Στο Κίεβο μαζί με τον εικονολήπτη του ΑΝΤ1 Ιάκωβο Σταυρινίδη

Τον πετύχαμε εν μέσω της 35ωρης απαγόρευσης κυκλοφορίας που έχει κηρύξει ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας. Σε έναν ημισκότεινο χώρο που διαθέτει το ξενοδοχείο.

«Αυτή η 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στους πάντες είναι το πρωτόγνωρο στοιχείο στους 17 πολέμους που έχω καλύψει», λέει στο thestival.gr.

Οι δυσκολίες στην εμπόλεμη ζώνη είναι πολλές. Εκτός από τους αυτονόητους κινδύνους, να μην βρεθεί εν μέσω πυρών, ο πολεμικός ανταποκριτής έχει να αντιμετωπίσει και τον πόλεμο προπαγάνδας μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να συνθέσεις την εικόνα που έχεις δει μέσα στην ημέρα του ρεπορτάζ με την γενική εικόνα του πολέμου. Να συνδυάσεις τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα με τα στοιχεία που είδες εσύ στο καθημερινό σου ρεπορτάζ και να τηρείς τις ισορροπίες και να μεταδίδεις μόνο διασταυρωμένες πληροφορίες ή σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να τις διασταυρώσεις να αποδίδεις την πηγή, ώστε ακόμα και αν είναι ψευδείς να είναι η πηγή υπεύθυνη και όχι εσύ ο δημοσιογράφος. Καλό είναι πληροφορίες οι οποίες υποπτεύεσαι ότι δεν είναι σωστές και πλήρεις ακόμα και αν τις δίνει επισήμως η μία πλευρά, να αφήνεις αυτό το στοιχείο της αμφιβολίας στη μετάδοση σου».

Δύσκολη είναι όμως και η επαφή με τους δικούς σου ανθρώπους. Αγωνιούν και εκείνοι, περνούν τον δικό τους Γολγοθά.

«Θέλει να τους στηρίζεις ψυχολογικά. Να βρίσκεις δύναμη να τους στηρίζεις ψυχολογικά. Κάποτε έλεγα σκωπτικά ότι το πιο δύσκολο δεκάλεπτο της ημέρας ως πολεμικός ανταποκριτής είναι το τηλεφώνημα στη γυναίκα μου. Δεν το εννοώ με κακό τρόπο, γιατί εκείνη την ώρα πρέπει και εσύ να κρατήσεις τις δυνάμεις αλλά κυρίως να στηρίξεις ψυχολογικά την ή τον σύντροφο σου, τους αγαπημένους σου ανθρώπους», τονίζει ο κ. Βαφειάδης.

Η ενέδρα στο Αφγανιστάν

Μια ζωή στην πρώτη γραμμή, ο Νικόλας Βαφειάδης έχει όμως να αφηγηθεί ένα περιστατικό που τον έχει σημαδέψει. Ήταν η στιγμή που είδε το φιλμ της ζωής του να περνά σε δευτερόλεπτα από μπροστά του. Εικοσιένα χρόνια πίσω. Το 2001 στο Αφγανιστάν. Ήταν στο ίδιο κόμβοι μαζί με άλλους πολεμικούς ανταποκριτές. Οι ταλιμπάν τους έστησαν ενέδρα. Τέσσερις δημοσιογράφοι, ένας Ισπανός, μία Ιταλίδα και δύο Αυστραλοί έπεσαν νεκροί. Ζητήσαμε από τον Νικόλα Βαφειάδη να μας αφηγηθεί αυτή την συγκλονιστική περιπέτεια.

«Η Μαρία Γκράτσια Κουτούλι ήταν μια μικρή νεαρή Ιταλίδα δημοσιογράφος ρεπόρτερ, ο Κάρλος Φέντες ήταν πολύ καλός φίλος ήμασταν στο Κόσοβο μαζί.

Τους σκοτώσαν και ήμασταν όλοι μαζί στο ίδιο κομβόι, μετά αποπειράθηκαν να κάνουν το ίδιο και σε μας. Μας κατέβασαν από το αυτοκίνητο μας έβαλαν τα καλάσνικοφ στον κρόταφο, μας ψάξανε τα πράγματα ευτυχώς είχαμε την ευλογία να έχουμε έναν οδηγό πραγματικά άξιο. Τον Αμπτουλ Χαντί, έναν άνθρωπο που είχε χάσει το ένα πόδι του από νάρκη και είχε αυτοκίνητο αυτόματο στο Αφγανιστάν. Μου είχε κάνει εντύπωση ότι είχε αυτόματο αυτοκίνητο μέχρι που κατάλαβα ότι το ένα του πόδι ήταν ξύλινο. Τους είπε λοιπόν ότι είναι Έλληνες Μουσουλμάνοι και είναι ντροπή, είχαν ραμαζάνι και είπε είναι ντροπή να τους σκοτώσετε να σεβαστείτε το ραμαζάνι. Όταν δεν πέρασε αυτό το επιχείρημα, του είπαν να φύγει να σώσει τη ζωή του. Εκείνος είπε όμως δεν φεύγω δεν τους εγκαταλείπω, είναι προσκεκλημένοι μου και αν με σκοτώσετε, όλο μου το χωριό ξέρει ότι ήρθα από δω και θα σας βρει και θα σας σκοτώσει και εσάς. Αυτό τους κλόνισε και ερχόταν εκείνη την ώρα και άλλο αυτοκίνητο και θεώρησαν ενδεχομένως ότι θα έχουν μια πιο εύκολη λεία μας άφησαν λίγο και κοίταζαν το άλλο αυτοκίνητο. Τότε είπα στον Αμπντούλ Χαντί πάμε και μπήκαμε στο αυτοκίνητο και σωθήκαμε!».

Την Τρίτη ο Νικόλας Βαφειάδης θρήνησε ακόμα έναν φίλο, με τον οποίο βρισκόταν στην πρώτη γραμμή. Τον εικονολήπτη του αμερικανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News Πιερ Ζακρέφσκι. Σκοτώθηκε στην Ουκρανία. Συνόδευε τον δημοσιογράφο Μπέντζαμιν Χολ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν το όχημά τους δέχθηκε πυρά στη Χορένκα, κοντά στο Κίεβο.

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν γίνουν καλύτερα

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, γίνονται συζητήσεις, αναλύσεις, ο καθένας έχει την δική του άποψη. Ο έμπειρος δημοσιογράφος του ΑΝΤ1, εκτιμά ότι τα πράγματα πριν γίνουν καλύτερα θα χειροτερέψουν.

«Μέσα από τις αναλύσεις που έχω δει θα υπάρξουν μερικές ακόμα εβδομάδες μέχρι να υπάρξει κατάληξη σε κάποιου είδους συμφωνία. Όλοι οι πόλεμοι μη γελιόμαστε τελειώνουν με μια συμφωνία. Επώδυνη για τους ηττημένους και ενδεχομένως όχι τόσο καλή όσο θα περίμεναν οι νικητές για να υπάρξει ένας είδους συμβιβασμός. Αλλά θεωρώ ότι δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Θεωρώ ότι θα συνεχιστούν οι εχθροπραξίες. Η έκπληξη αυτού του πολέμου ήταν η ισχυρή ουκρανική αντίσταση σε όλα τα μέτωπα. Οι μεγάλες απώλειες που έχουν προκαλέσει στην ρωσική πολεμική μηχανή η οποία φαίνεται ότι είχε προβλήματα εφοδιασμού ήταν λίγο απροετοίμαστη για ένα τόσο μεγάλο στρατιωτικό εγχείρημα. Έναν πόλεμο μέσα στην Ευρώπη. Έναν πόλεμο που έφερε απέναντι στη Ρωσία σύσσωμη την Δύση. Ένας πόλεμος που θα αφήσει το στίγμα και το αποτύπωμά του. Εδώ στις αρχές του 21ου αιώνα στην εποχή μας καθώς μπαίνουμε από γεωπολιτική άποψη θεωρώ μετά από αυτό τον πόλεμο σε μια νέα εποχή, σε νέες παγκόσμιες ισορροπίες που ακόμα είναι νωρίς να προφητέψουμε αλλά που σίγουρα αλλάζουν το παγκόσμιο status quo όπως το ξέραμε».

Ο Νικόλας Βαφειάδης τα τελευταία 32 χρόνια εργάζεται για τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ. Σήμερα είναι ο επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της τηλεόρασης του ΑΝΤ-1, παρουσιάζει δελτία ειδήσεων του καναλιού.

Έχει καλύψει πάνω από δέκα πολέμους από την πρώτη γραμμή κι έχει πάρει συνεντεύξεις και δηλώσεις από παγκόσμιους ηγέτες που άφησαν το στίγμα τους στη σύγχρονη εποχή (ανάμεσά τους ο Νέλσον Μαντέλα, ο Γιασέρ Αραφάτ, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, οι Τζορτζ Μπους πατέρας και γιος, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο Χαμίντ Καρζάι, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, ο Τζίμι Κάρτερ, ο Ίον Ιλιέσκου, ο Τουργκούτ Οζάλ, ο Τζέσε Τζάκσον, ο Τζον Μέιτζορ, ο Σάλι Μπερίσα, ο Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο Τάσσος Παπαδόπουλος κ.ά.)

Οι διακρίσεις του περιλαμβάνουν το βραβείο του Ιδρύματος Μπότση που έλαβε το 1993 <για την αντικειμενική κάλυψη των πολεμικών συγκρούσεων στον Περσικό Κόλπο, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, στην πρώην Γιουγκοσλαβία και σε άλλες περιοχές της γης>, το βραβείο ελληνικής τηλεόρασης του <καλύτερου πολεμικού ανταποκριτή> το 1994, τη διάκριση της πόλεως των Αθηνών για την κάλυψη του πολέμου στο Κόσοβο το 1999, το μετάλλιο Φίλων του Προσκοπισμού το 2000, το βραβείο Οικουμενικού Ελληνισμού για τη συμβολή του στην ενημέρωση για θέματα απόδημου Ελληνισμού το 2002, τη διάκριση της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών <για την αντικειμενική κάλυψη του πολέμου στο Ιράκ> το 2003, το βραβείο <Πρόσωπα 2003> του καλύτερου δημοσιογραφικού ρεπορτάζ της χρονιάς για την κάλυψη του βομβαρδισμού της Βαγδάτης, το μετάλλιο του Ομίλου της UNESCO Πειραιώς και Νήσων για την κάλυψη του πολέμου στο Λίβανο το 2007, ενώ για τη συνολική προσφορά του στην ενημέρωση τιμήθηκε από τους Έλληνες προπονητές το 2009 και έλαβε το Απολλώνιο Βραβείο του 2011. To 2016 έλαβε το πανευρωπαϊκό βραβείο δημοσιογραφίας Amerigo Media Award στη Φλωρεντία.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial