Τι λένε οι δημοσκόποι για την ημερομηνία διεξαγωγής

Έως τις 16 Μαρτίου «απλώνεται» ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω επέκταση. Η απόφαση αυτή ήρθε χθες για να επιβεβαιώσει, θα έλεγα, τα σενάρια ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να κάνει εκλογές στις 9 Απριλίου, αν και απώτατο όριο για να διαλύσει τη Βουλή είναι η 18η Μαρτίου. Επειδή, όμως, δεν πιστεύω ότι ο πρόεδρος Κυριάκος θα διαλύσει τη Βουλή μέσα στο Σαββατοκύριακο, αντιλαμβάνομαι ότι θα κάνουμε Πάσχα με την ίδια κυβέρνηση. Και βλέπουμε για τις κάλπες, αν και όλοι έχουν αρχίσει να κυκλώνουν στο ημερολόγιό τους την 21η Μαΐου.

Μετρούν με φόβο…Θεού

Τρεις δημοσκόποι-από τους σοβαρούς-ξεκίνησαν να παίρνουν τηλέφωνα από χθες, προκειμένου να «δώσουν» έρευνες στο τέλος της εβδομάδας και το Σαββατοκύριακο. Το Μαξίμου θα πάρει τα δικά του πρώτα νούμερα μάλλον αύριο. Οι δημοσκόποι, πάντως, να σας πω ότι μετρούν με…φόβο Θεού, καθώς η οργή στην κοινωνία είναι μεγάλη, ενώ ένας μου μετέφερε μάλιστα ότι πέφτουν και ορισμένα «μπινελίκια» στα τηλέφωνα. Η αλήθεια είναι ότι σε πιο νορμάλ περιόδους, οι δημοσκόποι θα έπαιρναν λίγο χρόνο για να μετρήσουν τον αντίκτυπο της τραγωδίας, έλα, όμως, που τώρα βιαζόμαστε.

Τοπίο στην ομίχλη οι δημοσκοπήσεις

Η πολιτική πιάτσα συζητά για τις μετρήσεις που γίνονται ή θα γίνουν. Ενας άλλος έμπειρος δημοσκόπος με τον οποίο συνομιλώ σε τακτά χρονικά διαστήματα και είναι εκ των πλέον προβεβλημένων μου επεσήμανε πως «αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις είναι σαν να οδηγείς νύχτα με ομίχλη και βροχή σε χωματόδρομο». Ενδεικτικό του ότι όταν ένα συλλογικό σώμα είναι στη φάση του θυμού δεν μπορεί με σαφήνεια να αποτυπωθεί η διάθεσή του απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Ο ίδιος άνθρωπος μου εξήγησε πως αξιόπιστα συμπεράσματα θα εξαχθούν όταν περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από το συμβάν. Πάντως μου επεσήμανε πως ο ίδιος και η εταιρεία του θα αρχίσει από σήμερα να ανιχνεύει τις τάσεις στο εκλογικό σώμα

Το σενάριο της 21ης Μαΐου

Η συζήτηση με το δημοσκόπο αποτυπώνει και μια πραγματικότητα που αφορά το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν μπορείς να πάρεις απόφαση για μετάθεση των εκλογών αν δεν έχεις πραγματικά δεδομένα. Και αποφάσεις ο Πρωθυπουργός δεν πρόκειται να λάβει προτού συγκεντρώσει κάποια ποιοτικά στοιχεία που δεν δείχνουν μόνο την μεταβολή στην πρόθεση ψήφου αλλά θα αξιολογούν και το κλίμα στα σοσιαλ, θα συνεκτιμήσουν τις διαθέσεις της κοινωνίας μέσα από focus groups κοκ. Αρκετές πηγές έχουν επιβεβαιώσει τη φράση «δεν συζητάω για εκλογές» που ειπώθηκε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η απόφαση για υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη που δεν θα συζητηθεί το θέμα του κατώτατου μισθού δείχνει πως και την μεθεπόμενη εβδομάδα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία. Το βασικό σενάριο θέλει τον Πρωθυπουργό να λαμβάνει τις αποφάσεις του μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Η υποψηφιότητα Καραμανλή

Μεγάλη κουβέντα έγινε και για το θέμα της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες. Μίλησα με άνθρωπό μου στο Νομό και μου μετέφερε πως ο πρώην υπουργός έχει την υποστήριξη των κομματικών παραγόντων – άρα δύσκολα θα χαλάσει η οικογενειακή παράδοση στο Νομό – μου επεσήμανε πάντως ότι υπάρχει κι εκεί μια βουβαμάρα δείχνοντας ακόμη και σε πορεία που έγινε στην πόλη των Σερρών για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Το χάος ξεκίνησε στη Βουλή

Χθες είδα ένα μινι επεισόδιο στην βουλή με πρωταγωνιστή τον Νίκο Φίλη από το ΣΥΡΙΖΑ και την Κατερίνα Παπακώστα από τη Νέα Δημοκρατία σε υψηλούς τόνους και φράσεις που αποδεικνύουν πως οι πολιτικοί μας ακόμη και στις ώρες του συλλογικού πένθους αρνούνται να αποφύγουν τις επιθέσεις. Επειδή όμως από το δυστύχημα δεν έχουν περάσει ούτε έξι μέρες, καλό είναι να είναι όλοι πιο προσεκτικοί. 

Πρώην Χρυσαυγίτης, νυν τηλεστάρ

Θα έχετε πάρει ίσως πρέφα αυτόν τον δικηγόρο Μπαρτζώκη, ο οποίος έχει αναλάβει τις υποθέσεις μερικών εκ των τραυματιών της τραγωδίας με το τρένο στο Μάτι, ο οποίος περιφέρεται στα τηλεοπτικά παράθυρα και λέει διάφορα νόστιμα, όπως ότι ο σταθμάρχης δεν ήταν στη θέση του, ότι μπορεί να ήταν και πιωμένος ή ότι ακούγονταν μουσικές από τον σταθμό. Μου πήρε μερικές μέρες, αλλά με τη βοήθεια ενός λαρισινού αναγνώστη κατάλαβα ποιος είναι: έχει κάνει εδώ και χρόνια ένα Κόμμα Δανειοληπτών και στις εκλογές του 2019 ήταν ως συνεργαζόμενος στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Χρυσής Αυγής… 

Πηγή: reader.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial