Ξεχωριστό κεφάλαιο στην εκλογική στρατηγική των κομμάτων αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα προσπαθήσουν να «κατακτήσουν» τις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας.

Διαχρονικά η «κατάκτηση» της πλειονότητας των μονοεδρικών περιφερειών, σε μια εκλογική αναμέτρηση, αποτελεί το «πετράδι» στο «στέμμα» του νικητή, έχει πολιτική ουσία και αποτυπώνει, όπως λέγεται, την δύναμη ισχύος του πρώτου κόμματος. Και για αυτό τον λόγο αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην εκλογική στρατηγική των κομματικών επιτελείων ο τρόπος με τον οποίο θα προσπαθήσουν να «κατακτήσουν» τις μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας. Τουλάχιστον, όσο το δυνατόν περισσότερες.

Στην εκλογική μάχη του 2019 η «γαλάζια» πλευρά πέτυχε το απόλυτο. Η ΝΔ κατόρθωσε και κέρδισε και τις επτά μονοεδρικές περιφέρειες. Στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαίου, με βάση την τελευταία απογραφή, οι μονοεδρικές περιφέρειες αυξήθηκαν σε εννέα. Η Θεσπρωτία και η Καστοριά, στις οποίες εκλέγονταν από δυο βουλευτές, έγιναν μονοεδρικές κάτι που σημαίνει πως ο συνολικός αριθμός των μονοεδρικών φτάνει πλέον τις εννέα μαζί με Φωκίδα, Ευρυτανία, Σάμο, Γρεβενά, Κεφαλλονιά, Λευκάδα και Ζάκυνθο.

Εύκολα ή δύσκολα, η ΝΔ το 2019 επικράτησε και στις επτά (τότε) μονοεδρικές, ενώ είχε καταγράψει πρωτιά και στην Καστοριά και στην Θεσπρωτία, δηλαδή τις δυο νέες μονοεδρικές, όπου όμως οι έδρες μοιράστηκαν από μία σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Καθώς όμως το 2023 δεν είναι 2019 και τα δεδομένα είναι διαφορετικά από την τελευταία εκλογική αναμέτρηση οι ανατροπές καραδοκούν. Αναμφίβολα η ΝΔ θα προσπαθήσει να χρωματίσει και πάλι με «γαλάζιο» τον χάρτη των μονοεδρικών περιφερειών.

Η Κουμουνδούρου, την ίδια στιγμή, επιζητά να σπάσει την «γαλάζια» κυριαρχία και να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες μονοεδρικές. Πρώτο «σκαλοπάτι» για τον ΣΥΡΙΖΑ η Κεφαλονιά και η Σάμος καθώς είναι οι δύο μονοεδρικές όπου η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν πιο μικρή σε σχέση με άλλες περιοχές. Ιδιαίτερα για την Κεφαλονιά η υποψηφιότητα του καθηγητή Νίκου Φαραντούρη θεωρείται ότι μπορεί να δώσει την ανατροπή στους συσχετισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει στην ανατροπή, επίπλέον, και στα Γρεβενά καθώς η υπόθεση του Ανδρέα Πάτση αποτελεί σοβαρό λόγο να επηρεάσει την «γαλάζια» κυριαρχία.

Για την ιστορία, στις εκλογές του 2019 στη μονοεδρική της Φωκίδας η ΝΔ συγκέντρωσε 44,75% έναντι 29,16% του ΣΥΡΙΖΑ.

  • Στα Γρεβενά η ΝΔ συγκέντρωσε 43,16% έναντι 29,49% του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στην Ευρυτανία η ΝΔ συγκέντρωσε 48,87% έναντι 29,54% του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στην Κεφαλονιά, η ΝΔ συγκέντρωσε 37,94% έναντι 32,45% του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στη Λευκάδα η ΝΔ συγκέντρωσε 44,37% έναντι 28,19% του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στη Σάμο η ΝΔ πήρε ποσοστό 34,13% έναντι 29,08% του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Στη Ζάκυνθο η ΝΔ συγκέντρωσε 41,91% έναντι 31,44% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ στις δυο νέες μονοεδρικές, οι οποίες το 2019 εξέλεγαν δυο βουλευτές, η ΝΔ έλαβε: Στην Καστοριά 50,23% έναντι 27,10% του ΣΥΡΙΖΑ και στην Θεσπρωτία 41,14% και ο ΣΥΡΙΖΑ 31,54%.

Πηγή: ieidiseis.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial