Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Ερωτηθείς για τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης για τα περί κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά και την επιλογή τρίτου πολιτικού προσώπου για πρωθυπουργό απάντησε: «Νομίζω θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη τι εννοούσε με αυτά που είπε. Η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για να κάνουμε το άλμα στο μέλλον και νομίζω αυτό το απαιτεί η σιωπηρή πλειοψηφία της κοινωνίας. Θα πρέπει να ρωτήσετε άλλους να σας πουν τι ακριβώς εννοούν με αυτά τα οποία λένε».

Ερωτηθείς για την επιμονή της αντιπολίτευσης ότι το νερό ιδιωτικοποιείται, ο πρωθυπουργός είπε: «Σας διαβεβαιώνω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης του νερού το οποίο ήταν είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό. Αναρωτιέμαι αν θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στον δρόμο προς τις εκλογές σε ένα περιβάλλον fake news. Δεν έχει τίποτα να κάνει με μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού την οποία επί της αρχής απορρίπτω».

Για την επενδυτική βαθμίδα

«Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα εντός του 2023 εφόσον από τις εκλογές ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί και προκύψει σταθερή κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά όταν ρωτήθηκε και γι’ αυτό.

Τόνισε επίσης ότι «Βρισκόμαστε σε περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων. Τα επιτόκια στην Ελλάδα δεν καθορίζονται από την τράπεζα της Ελλάδος αλλά από την ΕΚΤ η οποία συνυπολογίζει πολλές παραμέτρους με κυριότερη συγκράτηση του πληθωρισμού. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα εφόσον μπορέσει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα θα μπορέσει να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού. Με άλλα λόγια η ελληνική δημοκρατία να δανείζεται φθηνότερα, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Στην Αθήνα η Μελόνι πριν τις εκλογές

Ο πρωθυπουργός είπε ότι κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την χώρα μας πριν τις εκλογές. «Κάλεσα την κα Μελόνι να επισκεφτεί την Αθήνα πριν από τις εκλογές για να συζητήσουμε όλη την ατζέντα των διμερών θεμάτων και την αποδέχθηκε με χαρά και στα πλαίσια αυτά θα μπορέσουμε να εξειδικεύσουμε τις προτάσεις μας για δημοσιονομικούς κανόνες. Είμαστε πολύ κοντά με την Ιταλία στα ζητήματα αυτά να συζητήσουμε τις μεγάλες προκλήσεις του μεταναστευτικού και αυτή είναι θύμα των διακινητών που εργαλειοποιούν ανθρώπινες ζωές και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο η ιταλική κυβέρνηση μέσω της TrainItalia θα μπορεί να υποστηρίξει με πιο ενεργό τρόπο την επανεκκίνηση των ελληνικών σιδηροδρόμων. Όπως γνωρίζεται η ΤΡΕΝΟΣΕ έχει πουληθεί το 2018 στην ιταλική κρατική εταιρία αλλά έχουμε τη δυνατότητα να χαράξουμε ένα νέο δρόμο όπου η ιταλική εταιρία θα επενδύσει περισσότερο στο δίκτυό μας, την ασφάλειά του και την ενδεχόμενη επέκτασή του».

Θα συνεχίσουμε την στήριξη των νοικοκυριών”

Ερωτηθείς αν θα συνεχίσει να στηρίζει τα ελληνικά νοικοκυριά και πως ακούστηκε στους ευρωπαίους η πρόταση για μεταφορά ενέργειας μέσω άλλων δικτύων ο πρωθυπουργός είπε:

«Έχουμε στηρίξει έμπρακτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις απορροφώντας ένα σημαντικό μέρος των αυξήσεων των λογαριασμών της ηλεκτρικής ενέργειας. Πριν ένα χρόνο ήταν κύριο αντικείμενο συζήτησης όχι μόνο στο Ευρωπαικό Συμβούλιο αλλά και στην ελληνική κοινωνία. Αποδείξαμε λοιπόν ότι μπορούμε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να συγκρατήσουμε τις αυξήσεις στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Είμασταν από τους πρώτους που μπορέσαμε να υλοποιήσουμε ένα σχέδιο ανακύκλωσης των υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και διοχέτευσης αυτών των ποσών για να στηρίξουμε την κοινωνία».

Και συνέχισε: «Προφανώς καθώς τώρα μειώνονται οι τιμές υπάρχει ανάγκη για χαμηλότερη επιδότηση αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα συμβεί με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος τον επόμενο χειμώνα για αυτό είναι σημαντικό να δράσουμε από τώρα να φροντίσουμε να γεμίσουμε τις αποθήκες φυσικού αερίου προχωρήσουμε πολύ γρήγορα στον ανασχεδιασμό της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ώστε η τιμή της να μην καθορίζεται μόνο από την υψηλότερη οριακή τιμή του συστήματος που τελευταία δεν ήταν άλλη από την τιμή του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια σε αυτές τις συζητήσεις. Ίσως δεν είναι σύμπτωση το γεγονός ότι υπήρξε μια πολύ γρήγορη αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου από τότε που μπήκε το πλαφόν. Από εκεί και πέρα θέλουμε περισσότερα δίκτυα μεταξύ Ελλάδος και Βορρά. Είναι κοινός τόπος ότι πρέπει να διασυνδέσουμε τα δίκτυα με μεγαλύτερη ταχύτητα».

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial