Η LADELE με ρίζες από την Νιγηρία μας παίρνει το μυαλό με την χροιά της και εμείς ταυτιζόμαστε με τους στίχους της

Η 21χρονη Θεσσαλονικιά που γράφει ιστορία στην ραπ

Μεγάλωσα με ακούσματα της ραπ εκεί στην εφηβεία έπαιζαν non stop στα ακουστικά μου Βόρεια Αστέρια, 12ος πίθηκος και πολλοί άλλοι που με βάλανε στην όλη φάση.Η συγκεκριμένη κουλτούρα μέχρι σήμερα έρχεται και μου «κλοτσάει» το μυαλό ορισμένες νύχτες που αράζω με φίλους στα παγκάκια της νέας παραλίας. 

Είναι γνωστό πως η Θεσσαλονίκη έχει βγάλει πολλούς καλλιτέχνες, μα το νέο αίμα της βράζει και σκάει σαν φλόγα στην μουσική. 

Στην επιστροφή από μία δημοσιογραφική αποστολή, ένας φίλος μου είπε “άκου αυτήν πιστεύω είναι της φάσης σου κι έχει μέλλον”, έτσι κι εγώ είχα την πρώτη μου επαφή με την 21χρονη ράπερ LADELE. 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη το 2001 κι έχει ρίζες από τη Νιγηρία. Ʃπουδάζει στο τμήμα Φιλολογίας στο ΑΠΘ με ειδίκευση στη Γλωσσολογία κι όταν δεν τραγουδάει είναι συνήθως τριγυρίζει στην πόλη Ʃπάνια θα κάτσει μια ολόκληρη μέρα στο σπίτι, όπως λέει την τρώνε οι τοίχοι. Βάζει ακουστικά και παρατηρεί παρατηρώ τους γύρω της, αναρωτιέται τι σκέφτονται και πού να πηγαίνουν.

“Τραγουδάω από πολύ μικρή, το τραγούδι ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την ομιλία. Από το δημοτικό συμμετείχα σε χορωδίες, χαιρόμουν πολύ να είμαι μέλος ενός συνόλου. Ύστερα στα 15 ξεκίνησα στο ωδείο μαθήματα κλασσικού τραγουδιού και θεωρίας, μου απομένουν μερικά μαθήματα για το δίπλωμα αλλά προς το παρόν αυτό το πλάνο έχει τεθεί σε παύση μέχρι να ολοκληρώσω κάποια άλλα πράγματα που θέλω. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σύστημα γραφής, ούτε γράφω κατά παραγγελία. Υπάρχουν φορές που θα μου έρθει μια μπάρα και θα τη σημειώσω για να τη συνεχίσω αργότερα, είναι άλλες φορές που θα ακούσω κάποιο beat και θα μου βγει να γράψω φυσικά. Μου αρέσει επίσης πολύ να παίζω με τις λέξεις, τις σημασίες τους, τα συνθετικά τους και τη σύνδεση μεταξύ τους.”

image00004.jpeg

Όπως λέει: Ραπ. Γιατί το διάλεξε και την διάλεξε. Την ιντριγκάρει και μόνο μέσω από αυτό το είδος μπορεί να εκφράσει τις σκέψεις της, τον θυμό της, τους προβληματισμούς της και κυρίως την προσωπικότητα της.

“Είμαι ανοιχτή σε όλα τα μουσικά είδη, αρκεί να μου τραβήξει την προσοχή και να ευχαριστεί το αυτί μου. Ξεχωρίζω βέβαια την R&B και την ηλεκτρονική μουσική. Η πιο δυνατή στιγμή μέχρι σήμερα είναι όταν ανέβασα την πρώτη μου δουλειά στο YouTube. Ʃε ένα κανάλι που είχα φτιάξει την ίδια μέρα με 0 εγγεγραμμένους. Πολύ έντονα τα συναισθήματα καθώς έλαβα πολλά ενθαρρυντικά μηνύματα και γενικά η ανταπόκριση ήταν μεγάλη. Η πιο δύσκολη στιγμή, ήταν το πρώτο μου live, έχω κάνει αρκετά perform και στο παρελθόν, αλλά το να παρουσιάζεις τη δική σου δουλειά θεωρώ είναι πολύ διαφορετικό. Είχα αρκετό άγχος σε συνδυασμό με αγωνία και ενθουσιασμό, στο τέλος όμως ό,τι αρνητικό υπήρχε εξαφανίστηκε. Από εκείνη τη μέρα και μετά θέλω να κάνω συνέχεια lives.”

Θα ήθελε να συνεργαστεί με artists που ήδη θαυμάζει εφόσον υπάρχει και η ανάλογη χημεία. Ʃίγουρα πάντως θα ήθελε να βγάλει μουσική και με γυναίκες που είναι ήδη στο χώρο του fem rap.

“Κάθε κομμάτι έχει την ιστορία του και το καθένα το αγαπώ με διαφορετικό τρόπο. Αν πρέπει να ξεχωρίσω από τα κομμάτια που έχω ήδη κυκλοφορήσει θα έλεγα το “MAESTRO”. Είναι πιστεύω η πιο σαφής απεικόνιση της προσωπικότητάς μου και συν τοις άλλοις ανεβάζει πολύ τη διάθεσή μου. Γράφω κυρίως μουσική που θα ήθελα να ακούω εγώ στα ακουστικά μου.”

Αγαπάει πολύ τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα τους ρυθμούς ζωής της. Όπως εξηγεί κανείς δεν τρέχει, κανείς δε βιάζεται. Δεν είναι άτομο της βιασύνης, της αρέσει να παίρνει τον χρόνο της για να τα κάνει όλα σωστά και όπως πρέπει.

“Στην πόλη επικρατεί αυτό το «χαλλλαρά». Επίσης, οι επιλογές για να βγεις βράδυ μπορεί να μην ποικίλλουν σε σχέση με την πρωτεύουσα, αλλά πάντα κάποιος θα σε ενημερώσει για κάποιο spot που θα παίζει καλή μουσική. Ξεχωρίζω επίσης τη νοοτροπία των μεγαλύτερων ανθρώπων της πόλης μας, οι οποίοι θα σε καλημερίσουν στον δρόμο χωρίς απαραίτητα να σε ξέρουν, θα κουβεντιάσουν μαζί σου στη στάση για το λεωφορείο, και θα σου χαμογελάσουν. Απολαμβάνω πολύ αυτά τα σουσου. Κάτι που ίσως δε μου αρέσει τόσο, είναι πως σε γενικές γραμμές όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Δύσκολα να πας από ένα μέρος σε άλλο χωρίς να δεις ούτε έναν γνωστό, δεν έχεις την ευκαιρία να “χαθείς” μέσα στην πόλη. Δύσκολα θα άλλαζα την Σαλονίκη μου, την αγαπώ με όλα τα καλά και τα στραβά της.”

image00007.jpeg


Η LADELE αναφερόμενη στο θέμα του ρατσισμού σχολιάζει πως δεν είναι απαραίτητο να έχεις άλλη καταγωγή για να βιώσεις τον ρατσισμό στο πρόσωπό σου.

“Ρατσισμός υπάρχει και στις κοινωνικές σχέσεις, στις σεξουαλικές προτιμήσεις, στα εξωτερικά χαρακτηριστικά, κλπ οπότε ναι, έχω βιώσει τον ρατσισμό, μικρότερη πιο έντονα. Τα παιδιά στο σχολείο δεν έχουν φίλτρο για να αντιληφθούν από μικρά πως το διαφορετικό και ξένο δεν είναι κακό, οπότε είναι καθαρά θέμα ανατροφής. Προσωπικά θεωρώ πως υπάρχει εξέλιξη αλλά όχι και εξάλειψη, ούτε πιστεύω θα εξαλειφθεί ποτέ. Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι υπερέχουν από άλλους.”

image00009.jpeg


Στο μέλλον η πόλη θα κουνιέται πάνω στις ρίμες της. 

“Έχω κανονισμένες προς το παρόν κάποιες εμφανίσεις και κάποιες συνεργασίες για μετά το καλοκαίρι που θα ανακοινωθούν πολύ σύντομα. Ʃκοπεύω επίσης να βγάλω ένα track μέσα στον Αύγουστο και μετά ξεκινάω να δουλεύω ένα video clip, το οποίο πιστεύω θα είναι ό,τι πιο ολοκληρωμένο στη μέχρι τώρα πορεία μου. Stay tuned.”

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial