Άμεση ανάγκη για στήριξη των νοσοκομείων: Οι ελλείψεις, τα κενά και οι προτεραιότητες

Η ακτινογραφία του ΕΣΥ Θεσσαλονίκης

Burn out σε γιατρούς και νοσηλευτές, λίστες αναμονής για μία χειρουργική επέμβαση για την οποία ένας ασθενής μπορεί να περιμένει ακόμα και δύο χρόνια, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε αναστολή, μετακινήσεις προσωπικού από μία μονάδα σε άλλη αλλά και από το ένα νοσοκομείο σε άλλο για να καλυφθούν τα κενά, φυγή γιατρών στον ιδιωτικό τομέα σε Ελλάδα και εξωτερικό, από τη μία. Και από την άλλη, προσλήψεις επικουρικού προσωπικού, νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), επενδύσεις σε εξοπλισμό και αντικατάσταση μηχανημάτων που εδώ και χρόνια είχαν… αποσυρθεί νέες πτέρυγες και νοσοκομεία. Αυτή είναι η εικόνα, όσο αντιφατική κι αν φαίνεται, των δημόσιων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης δυόμιση χρόνια μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση εκτιμούν πως οι μηχανές πήραν μπρος, δούλεψαν στο «κόκκινο» και αντιμετωπίστηκαν προβλήματα δεκαετιών. Από την άλλη, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταγγέλλουν ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην παρούσα φάση, που σχεδόν τα πάντα δουλεύουν υπό συνθήκες κανονικότητας είναι ταλαιπωρημένο, υποστελεχωμένο, απαξιωμένο και «κουρασμένο».

Οι νέες κλίνες ΜΕΘ

Σε επίπεδο νέων κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες στα πρώτα κύματα της πανδημίας ήταν δυσεύρετες, αναπτύχθηκαν στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου 18 νέες κλίνες, στο «Γ. Γεννηματάς» 3 νέες κλίνες, στο νοσοκομείο Ο Άγιος Δημήτριος 3 νέες κλίνες Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας και στο «Παπαγεωργίου» 10 νέες κλίνες ΜΕΘ. Στο νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» οι κλίνες ΜΕΘ από έξι που ήταν προ πανδημίας αυξήθηκαν σε οκτώ, στο «ΑΧΕΠΑ» από 10 σε 27 και στο «Ιπποκράτειο» πλέον λειτουργούν 30 κλίνες ΜΕΘ και 8 νέες κλίνες ΜΑΦ.

Προσλήψεις την τελευταία διετία

Συνολικά, στα νοσοκομεία και τις δημόσιες δομές υγείας της Θεσσαλονίκης οι μόνιμες προσλήψεις και οι προσλήψεις επικουρικού προσωπικού γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων κι άλλων ειδικοτήτων αγγίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες περίπου τις 2.500 προσλήψεις.

Υγειονομικοί σε αναστολή

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό διοικητικό προσωπικό, των νοσοκομείων που βρίσκονται σε αναστολή υπολογίζεται πως ανέρχονται σε 150.

«Αλλάζει συνεχώς ο αριθμός των εργαζομένων σε αναστολή, καθώς όσοι νοσούν μπορούν να γυρίσουν ξανά για δουλειά. Στην αρχή ήταν 101 άτομα σε αναστολή και τώρα βρίσκονται περίπου 40. Κάποιοι νόσησαν και άλλοι εμβολιάστηκαν» λέει για το «ΑΧΕΠΑ» Ελένη Μπακιρλή, εκπρόσωπος του σωματείου εργαζομένων.

Κενά και συνταξιοδοτήσεις

Εκτιμάται πως από το 2019 μέχρι το 2022 συνολικά αποχώρησαν από τα νοσοκομεία της πόλης λόγω συνταξιοδότησης 962 υγειονομικοί.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων, στο «Ιπποκράτειο» καταγράφονται ελλείψεις προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. «Στις 1. 784 οργανικές θέσεις οι 765 είναι κενές. Τα μεγαλύτερα προβλήματα με την έλλειψη προσωπικού: α) στους Αναισθησιολόγους, στις 25 οργανικές θέσεις υπηρετούν 8 και 2 με μετακίνηση με δυσχέρειες στη λειτουργία του Νοσοκομείου, β) στους τραυματιοφορείς υπηρετούν 60 (μόνιμοι και συμβασιούχοι) στις 125 οργανικές θέσεις. Το 2022 έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί 48 εργαζόμενοι. Αναστάλθηκε η λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής και της Α’ Παθολογικής κλινικής λόγω COVID-19» αναφέρει η ομοσπονδία. Για το «ΑΧΕΠΑ» η ΠΟΕΔΗΝ παρατηρεί πως «ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων με την παρουσία του υπουργού Υγείας η μονάδα παραμένει ακόμα κλειστή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού». Η ΠΟΕΔΗΝ «βλέπει» υποστελέχωση και στο «Θεαγένειο», κάνοντας λόγο για περισσότερα από 100 κενά. Για το «Γ. Γεννηματάς» παρατηρεί ότι υπάρχουν πολλά κενά, που συμπληρώνονται με επικουρικό προσωπικό. Αντίστοιχη η εικόνα και στο «Άγιος Παύλος» όπου καταγράφεται από τους εκπροσώπους των εργαζομένων μεγάλη έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό. Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, από τις 1.388 οργανικές θέσεις που υπάρχουν στον οργανισμό καλυμμένες είναι 1.000 με μονίμους και οι 247 καλύπτονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας (ΟΑΕΔ-ΚΕΕΛΠΝΟ-Επικουρικό κ.ά). Στο «Γ. Παπανικολάου» εργάζονται περίπου 1.600 άτομα από τα οποία οι 945 ανήκουν σε θέσεις μόνιμου προσωπικού, ενώ από τις 27 οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων καλυμμένες είναι οι 13.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο που μίλησε στη «ΜτΚ» ακόμα και σήμερα «που μιλάμε για επιστροφή στην κανονικότητα, υπάρχουν χώροι των νοσοκομείων που είναι δεσμευμένοι για ασθενείς με κορονοϊό. Πανελλαδικά είμαστε 10.000 λιγότεροι φέτος σε σχέση με πέρσι, που ήδη υπήρχαν τεράστιες ελλείψεις και κενά. Στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, το προσωπικό το 2022 είναι λιγότερο κατά 1.500 άτομα σε σχέση με το 2021. Πολλοί φεύγουν για τον ιδιωτικό τομέα» λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

«Τα νοσοκομεία σήμερα είναι σε χειρότερη κατάσταση από πριν» αναφέρει στην «ΜτΚ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραχρήστος. «Δεν ενισχύθηκαν οι δομές. Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι τεράστιες και το υπάρχον προσωπικό είναι εξουθενωμένο. Η κυβέρνηση αντί να δώσει κίνητρα για να ενισχύσει το ΕΣΥ δίνει κίνητρα για την εμπορευματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» σχολιάζει μεταξύ άλλων ο κ. Καραχρήστος.

Η αναμονή στα χειρουργεία

Αναφορικά με τις λίστες αναμονής για τα χειρουργεία ο κ. Γιαννάκος λέει πως «υπάρχουν ασθενείς που γράφτηκαν στις λίστες εδώ και 2 με 3 χρόνια και δεν έχουν χειρουργηθεί. Οι λίστες δεν έχουν επικαιροποιηθεί» τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Μόνο στο «Γ. Παπανικολάου», υπάρχουν 5.700 χειρουργεία σε αναμονή, σύμφωνα με στοιχεία που έχει η «ΜτΚ». Ωστόσο, στο νοσοκομείο άρχισαν να κάνουν εκκαθάριση της λίστας.

«Στο ‘Παπαγεωργίου’, τα ορθοπεδικά χειρουργεία ξεπερνούν το έτος για αναμονή, τα οφθαλμολογικά αγγίζουν το 8μηνο και τα γυναικολογικά εκτινάσσονται σε διετία» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο, Παναγιώτης Τουχτίδης. «Δεχόμαστε πολλούς ασθενείς από την επαρχία και αυτό δυσκολεύει την διαχείριση» σχολιάζει ο κ. Τουχτίδης.

Σύμφωνα με τον Οργανωτικό Γραμματέα της ΠΟΕΔΗΝ και αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στο «Γ. Γεννηματάς», Πέτρο Κετικίδη η σημερινή εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων είναι «απογοητευτική». «Υπάρχουν τεράστια κενά σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό» λέει αναφορικά με την λειτουργία του νοσοκομείου. Ο κ. Κετικίδης υποστηρίζει πως σε ορισμένες χειρουργικές κλινικές του νοσοκομείου «Γεννηματάς» η λίστα αναμονής αγγίζει μέχρι και τα τρία χρόνια.

Επενδύσεις, νέες πτέρυγες και εξοπλισμός

Αναφορικά με τις επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό με την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Ταμείου Ανάκαμψης, Δωρεάς Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και ιδιωτών δωρητών, ορισμένες ολοκληρώθηκαν κι άλλες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε βάθος χρόνου.

Για παράδειγμα, στο «ΑΧΕΠΑ» σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου παρελήφθη ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός από συγχρηματοδότηση ΕΤΠΑ και ΕΣΠΑ συνολικής δαπάνης 7.127.700 ευρώ. Μεταξύ αυτών που παρελήφθησαν είναι (α) ένας μαγνητικός τομογράφος 3T τελευταίας γενιάς και υψηλής ισχύος, με τα πλέον εξελιγμένα προγράμματα, που επιτρέπουν τη διενέργεια πληθώρας εξειδικευμένων και καινοτόμων εξετάσεων με εξειδίκευση στον εγκέφαλο και η αξία του ανέρχεται σε 1.700.000 ευρώ, (β) ένα νευροχειρουργικό μικροσκόπιο αξίας 450.000 ευρώ, (γ) ένας αξονικός τομογράφος – CT τουλάχιστον 64/128 τόμων αξίας 350.000 ευρώ, (δ) ένα νέο συγκρότημα ψηφιακού στεφανιογράφου αξίας 750.000 ευρώ και (ε) ένα οφθαλμολογικό μικροσκόπιο υψηλής τεχνολογίας αξίας 430.000 ευρώ. Οι ανακαινίσεις Κλινικών (Β’ Νευρολογικής και Ψυχιατρικής Κλινικής) που ολοκληρώθηκαν μέσα στο α’ εξάμηνο του 2022 χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου και από επιχορηγήσεις το υπουργείου Υγείας. Επιπλέον έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες ανακαίνισης του αμφιθεάτρου Τριαρίδη του Νοσοκομείου, καθώς και του Ακτινολογικού Εργαστηρίου, οι εγκαταστάσεις του οποίου χρονολογούνται από το 1951 ύψους περίπου 500.000 ευρώ.

Στο «Ιπποκράτειο» οι νέες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ του νοσοκομείου χρηματοδοτήθηκαν από χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έλαβε το ίδρυμα για στήριξη της Υγείας. Ο νέος εξοπλισμός του νοσοκομείου εκτείνεται σε έκταση 2.200 τετραγωνικών μέτρων. Επίσης, στο ίδιο νοσοκομείο ανακαινίστηκαν 14 χειρουργικές αίθουσες, ενώ εντάχθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα για δημιουργία νέων κλινικών και εργαστηρίων. Στα τέλη του Σεπτέμβρη εγκαινιάστηκε επίσης ένα απόλυτα σύγχρονο τμήμα με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ο λόγος για τη νέα Αιμοδυναμική Μονάδα. Που κατασκευάστηκε έπειτα από δέκα χρόνια προσπαθειών, με δωρεά ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και με χρηματοδότηση 1,3 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιώτες. Επίσης, στο νοσοκομείο αντικαταστάθηκε όλος ο εξοπλισμός των ΜΕΘ με νέα μηχανήματα, ενώ τα τρία κτίρια του νοσοκομείου ήδη έχουν ενταχθεί σε προγράμματα για την ενεργειακή αναβάθμισή τους.

Στο «Άγιος Παύλος» υπάρχει πρόταση για τη δημιουργία νέας πτέρυγας, ενώ σε ό,τι αφορά το «Θεαγένειο» ήδη λειτουργεί η νέα σύγχρονη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας «Νίκος Κούρκουλος» που ανακατασκευάστηκε και εξοπλίστηκε με δωρεά της Μαριάννας Λάτση. Η νέα υγειονομική δομή αποσυμφόρησε, τόσο χρονικά όσο και χωροταξικά, τη διενέργεια δεκάδων χιλιάδων χημειοθεραπειών ετησίως που μέχρι πρόσφατα πραγματοποιούνταν στον περιορισμένο χώρο του 9ου ορόφου του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου. Στα παραπάνω να προστεθεί η δημιουργία του Ογκολογικού Νοσοκομείου σε χώρο εντός του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου και το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο, που θα κατασκευαστεί με δωρεά 150 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Στα νοσοκομεία Γ. Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος ανακαινίστηκε η Β’ Ορθοπεδική Κλινική ΑΠΘ και ο χώρος του Γαστρεντερολογικού Τμήματος. Επίσης ανακαινίστηκε ο χώρος των ΜΕΘ και ΜΑΦ του νοσοκομείου. Στο «Παπαγεωργίου» μεταξύ άλλων εγκαταστάθηκε δίδυμη μονάδα παραγωγής ιατρικού οξυγόνου. Στο «Γ. Παπανικολάου» ένας αξονικός τομογράφος 64+ τομών, ένας ψηφιακός αγγειογράφος και ένας σταφανιογράφος. Τα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ εξοπλίστηκαν με σύγχρονα μηχανήματα βιοϊατρικής.

Τι γίνεται με την καμένη κλινική στο Παπανικολάου

Μετά από 6 μήνες από την φωτιά στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, ακόμα δεν έχει προχωρήσει η αποκατάσταση της. Αν και από το υπουργείο Υγείας είχαν χαρακτηρίσει την αποκατάσταση ως «κύριο μέλημά τους και ότι θα γινόταν μέσα σε 5 μήνες». Η διοίκηση του νοσοκομείου έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προχωρήσει στην επόμενη κίνηση το υπουργείο. Οι εκδοχές ήταν δύο στην συγκεκριμένη περίπτωση: ή να γίνει δημοπράτηση του έργου από το νοσοκομείο ή να γίνει απευθείας ανάθεση από το υπουργείο. Η εκδοχή που επιλέχθηκε είναι να ανατεθεί το έργο από το υπουργείο στις Κτιριακές Υποδομές ΑΕ, καθώς πρόκειται για την συντομότερη οδό. Ωστόσο ακόμα δεν έχει προχωρήσει η ανάθεση και εκτιμάται ότι αναζητείται το 1 εκατ. της χρηματοδότησης που απαιτείται για το έργο. Αν προχωρήσουν τα διαδικαστικά, υπολογίζεται ότι από την ημέρα που θα αναλάβουν οι εργολάβοι θα χρειαστεί δυο μήνες για να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

Οι δύο νέοι διοικητές

manolopoulos.jpg

Διονύσης Μανωλόπουλος

Διοικητής «Γ. Παπανικολάου» – Ψυχιατρικού Νοσοκομείου

Ανέλαβε καθήκοντα την 1η Αυγούστου. Πρόκειται για έναν νέο άνθρωπο που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Έχει σπουδάσει Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και μετέπειτα έκανε μεταπτυχιακό στις Διεθνείς Σχέσεις. Ο Διονύσης Μανωλόπουλος είναι στέλεχος της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και διετέλεσε πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δυτικού Τομέα από το 2018 έως το 2021, ενώ από το 2008-2010 αποτελούσε μέλος της Συγκλήτου του ΠΑΜΑΚ.

papadopoulos.jpg

Νικήτας Παπαδόπουλος

Διοικητής «Γ. Γεννηματάς»

Επεισοδιακή ήταν η αποχώρηση του πρώην διοικητή των νοσοκομείων Γ. Γεννηματά και του Αγ. Δημήτριος, Γιώργου Κούτρα, τον Οκτώβριο του 2021 μετά από καταγγελίες σε βάρος του. Από την ημέρα που παραιτήθηκε, άτυπα χρέη διοικητή εκτελούσε ο αναπληρωτής Νικήτας Παπαδόπουλος. Πρόκειται για επιστήμονα και γιατρό στο νοσοκομείο «Θεαγένειο». Ανέλαβε επίσημα καθήκοντα και αυτός την 1η Αυγούστου.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial