Οι κάτοικοι ζητούν να καθαριστεί το δάσος και να μη κοπούν τα δένδρα – Το δασαρχείο διαβεβαιώνει ότι τα δένδρα κόβονται βάσει μελέτης
για την πυροπροστασία της περιοχής

Άνω Τούμπα: ''Φωτιές'' άναψαν οι ζώνες πυροπροστασίας

Αντιδράσεις για την κοπή των δένδρων και επιφυλάξεις για την χρησιμότητα των ζωνών πυροπροστασίας που δημιουργούνται αυτή την εποχή, εκφράζει μερίδα κατοίκων της Άνω Τούμπα της περιοχής «Αγγελοπούλου», ενώ το δασαρχείο Θεσσαλονίκης, διαβεβαιώνει ότι η κοπή δεκάδων υγειών δένδρων είναι απαραίτητη, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες αντιπυρικές ζώνες, ιδίως σε μία περιοχή που συνορεύει με το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης.

Η κοπή των δένδρων, που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές ημέρες, πραγματοποιείται προκειμένου να «απομακρυνθούν» τα πεύκα από την οδό Αγγελοπούλου σε βάθος 10 μέτρων, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να μην υπάρχει επαφή του δάσους με τις παρακείμενες πολυκατοικίες και κινδυνέψουν ζωές, όπως και να καταστεί προσβάσιμος ο δρόμος σε πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και ασθενοφόρα.

Ωστόσο, κάποιοι κάτοικοι της περιοχής θεωρούν ότι το κόψιμο μεγάλων και υγιών δένδρων, δεκάδων ετών, είναι επιλογή που πλήττει το δάσος και το πράσινο της περιοχής και υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι προφύλαξης και προστασίας, που αν εφαρμοστούν θα σωθούν δεκάδες πολύτιμα δένδρα.

Η περιοχή στην οποία δημιουργείται η αντιπυρική ζώνη, είναι ένα κομμάτι δάσους, βάθους περίπου 60 μέτρων που εκτείνεται από τον περιφερειακό μέχρι και την οδό Αγγελοπούλου, στις παρυφές της Άνω Τούμπας. Είναι δηλαδή η δασική ζώνη που βρίσκεται από την κάτω μεριά του περιφερειακού και εφάπτεται με την περιοχή των κατοικιών που συναντούν το δάσος του Σέιχ Σου.

img-20220713-141826.jpg
img-20220713-143939.jpg

«Έχουν να καθαρίσουν το δάσος πάνω από ένα χρόνο»

Οι κάτοικοι κατηγορούν τις αρμόδιες αρχές ότι έχουν εγκαταλείψει το περιαστικό δάσος στη μοίρα του και αναφέρουν ότι στην περιοχή, από πέρσι, υπάρχουν εγκαταλειμμένα ξύλα από τις κοπές που έγιναν για τον περιορισμό του φλοιοφάγου εντόμου που έπληξε τα δένδρα.

Έχουν κοπεί δηλαδή, ήδη πολλά δένδρα και αυτό γίνεται αισθητό και από το θόρυβο που διαχέεται στην περιοχή, από την κυκλοφορία των οχημάτων στον περιφερειακό.

Αναφέρουν δε, ότι το δασαρχείο δεν έχει φροντίσει εδώ και καιρό να καθαρίσει το δάσος από χόρτα και άλλα υλικά, που αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για το δάσος ενώ αφήνουν αιχμές για το ρόλο των εργολάβων που έχουν αναλάβει το έργο της κοπής των δένδρων.

Επίσης, κάποιοι κάνουν λόγο για σχέδια τσιμεντοποίησης της δασικής περιοχής που έχει απομείνει μέχρι τον περιφερειακό, υποστηρίζοντας ότι η δημιουργία των ζωνών πυροπροστασίας είναι το πρώτο βήμα για την οικοπεδοποίηση του «Σειχ Σου», που βρίσκεται από την κάτω πλευρά του περιφερειακού.

Η Αθηνά Μακρή, κάτοικος της περιοχής, υποστηρίζει πως πολλοί κάτοικοι  έχουν κινητοποιηθεί, προτίθενται αρχικά αφού μαζέψουν υπογραφές να θέσουν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο ενώ εξετάζουν και τη νομική προσφυγή.

«Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για τους σκοπούς αυτού του εγκλήματος που γίνεται στο δάσος», αναφέρει και τονίζει πως «για μας είναι εξωφρενικό να κόβουν υγιή δένδρα, με την δικαιολογία ότι θα δημιουργηθούν αντιπυρικές ζώνες σε μία ζώνη δάσους 60 μέτρων, όπου από την κάτω μεριά υπάρχει η οδός Αγγελοπούλου και ακριβώς από πάνω ο περιφερειακός».

Οι κάτοικοι κάλεσαν και την αστυνομία να παρέμβει, αλλά το περιπολικό που κατέφτασε για να ελέγξει την καταγγελία, διαπίστωσε ότι τα συνεργεία που έκοβαν τα δένδρα, είχαν την απαραίτητη αδειοδότηση.

Επίσης χθες το βράδυ πραγματοποίησαν την πρώτη τους ανοιχτή συγκέντρωση στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, προκειμένου να εξετάσουν τους τρόπους δράσης τους.

«Έχουμε ζήσει τη φωτιά του Ιουλίου του 1997 και γνωρίζουμε ότι η φωτιά ξεκινάει από κάτω, από τα ξερά χόρτα και τα παρατημένα κλαδιά που υπάρχουν μέσα στο δάσος και όχι από τα δένδρα», υποστηρίζει και η Βίκυ Μαρμαρά, επίσης κάτοικος της περιοχής που θεωρεί ότι η κοπή των υγειών δένδρων είναι έγκλημα κατά του δάσους. Τονίζει δε, πως το περιαστικό δάσος έχει αφεθεί στη μοίρα του και πως «εδώ και ένα χρόνο που έχουν κόψει τα δένδρα που είχαν προσβληθεί από τον φλοιοφάγο, κανείς δεν ήρθε να τα μαζέψει».

«Δεν μας έχουν πείσει ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για το δάσος και την προστασία μας», τονίζει και χαρακτηρίζει εξωφρενικό να κόβονται δένδρα σε μία ζώνη δάσους που έχει ήδη πληγεί από αρρώστια.

img-20220713-143429.jpg
img-20220713-143328.jpg
image12.jpeg

«Όλα είναι νόμιμα και βάση μελέτης για την προστασία της περιοχής»

Από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης η Πέρη Κουράκλη, διδάκτωρ δασολογίας, που έχει την ευθύνη του έργου, καθώς έχει εκπονήσει την σχετική μελέτη, τονίζει πως η παρέμβαση στην Άνω Τούμπα εντάσσεται σε ένα μεγάλο πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας που «τρέχει» σε όλη την περιοχή ευθύνης του δασαρχείου Θεσσαλονίκης

Όπως τόνισε στην Parallaxi, «εκτελούμε μία πρότυπη μελέτη διαχείρισης δάσους – αστικού ιστού. Βρήκαμε την μεθοδολογία, έγινε η απαραίτητη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και υπάρχει η σχετική άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Δηλαδή δεν υπάρχει κανένα κενό στο τυπικό μέρος της υπόθεσης».

Για τη στρατηγική και τους στόχους του προγράμματος, τονίζει πως «η βασική φιλοσοφία της αντιπυρικής ζώνης που επιτελούμε, είναι ότι θέλουμε να δώσουμε χρόνο στους κατοίκους, σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, να φύγουν από την περιοχή και να δώσουμε χρόνο στους πυροσβέστες, που είναι μέσα στη ζώνη, να παρέμβουν για να σβήσουν τη φωτιά».

img-20220713-141559.jpg
img-20220713-141622.jpg

Όπως τονίζει, είναι απαραίτητη η κοπή των δένδρων «διότι πρόκειται πευκοδάσος. Εδώ δεν τίθεται αν θα καεί, αλλά πότε θα καεί. Από τη φύση του το πεύκο είναι φτιαγμένο για να καεί. Οπότε εμείς περιμετρικά όπου υπάρχουν σπίτια, σχολεία, εκκλησίες ή άλλα δημόσια κτίρια, και όπου υπάρχουν πεύκα και δημόσια γή, κάνουμε μία διαχείριση και απομακρύνουμε για δέκα μέτρα όλα τα κωνοφόρα, όχι τα πλατύφυλλα, και 50 μέτρα μέσα στο δάσος κάνουμε αποθάμνωση και αποκλάδωση, και αν έχουμε ξερά δένδρα και θαμνότοπους τα αφαιρούμε. Βγάζουμε δηλαδή βιομάζα ενώ δεν παρεμβαίνουμε εκεί όπου υπάρχουν σε ρέματα, όπως στο Χαρίσειο».

«Πρέπει οι κάτοικοι να καταλάβουν την αναγκαιότητα του έργου»

Αναφέρει δε πως η δημιουργία της ζώνης έχει ξεκινήσει από τις 23 Μαΐου και εκτελείται στο Πανόραμα, στην Τούμπα και στις Συκιές. «Περιμέναμε πρώτα να περάσει και η περίοδος της αναπαραγωγής των ζώων και μετά να ξεκινήσουμε» λέει και τονίζει πως διαμαρτυρίες μέχρι στιγμές έχουν καταγραφεί μόνο στην Τούμπα.

«Πρέπει οι κάτοικοι να καταλάβουν την αναγκαιότητα του έργου και το επιχείρημα ότι το δάσος εδώ και δεκαετίες δεν έχει καεί, δεν είναι λογικό» σημειώνει και τονίζει πως το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης προσπαθεί συνεχώς να ενημερώνει τους κατοίκους.

Επίσης για τα περί οικοπεδοποίησης τονίζει πως το δάσος προστατεύεται και δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. «Έχουν αναρτηθεί οι σχετικοί δασικοί χάρτες και είναι πολύ δύσκολο μία δασική περιοχή να αποχαρακτηριστεί» υποστηρίζει.

«Όλα είναι νόμιμα και δεν υπάρχει κανένα θέμα με την άδεια της παρέμβασης» τόνισε στην Parallaxi και ο δασοφύλακας Πέτρος Κασάρης.

Δασαρχείο Θεσσαλονίκης: Συνεχίζονται τα έργα αντιπυρικής προστασίας προϋπολογισμού 1,7 εκατ. €

Στο μεταξύ το δασαρχείο Θεσσαλονίκης έχει αναρτήσει ενημερωτικό σημείωμα για το περιεχόμενο και τους στόχους του έργου αντιπυρικής προστασίας.

Όπως αναφέρει: συνεχίζονται με έντονους ρυθμούς τα έργα 1,7εκ € αντιπυρικής προστασίας που υλοποιεί το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, ως δράση του Εθνικού Προγράμματος προληπτικών καθαρισμών, ANTINERO, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας/ Γενική Γραμματεία Δασών με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

img-20220713-141942.jpg

Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί:

  • Η συντήρηση όλων των δασικών δρόμων και αντιπυρικών λωρίδων που διοικητικά υπάγονται στο Δήμο Ωραιοκάστρου, στις Δ.Κ. Φιλύρου, Ευκαρπίας και Λιβαδίου, καθώς και του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης
  • Η διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομιών σε αναδασώσεις Πεύκης πέριξ των οικισμών Ν.Μεσήμβριας και Λητής

Είναι υπό εξέλιξη:

  • Η ανάπτυξη ειδικής αντιπυρικής ζώνης πλάτους (50+10 μ.) στη μικτή ζώνη δάσους οικιστικού ιστού – δάσους στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης (τα ειδικά συνεργεία εργάζονται παράλληλα σε Πανόραμα, Συκιές και Θεσσαλονίκη), με τις εργασίες να εκτελούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ειδικές προδιαγραφές από Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αναμένεται ότι η δημιουργία της ζώνης αυτής, με απομάκρυνση κωνοφόρων σε ζώνη 10m, χαμηλή αποκλάδωση δέντρων και απομάκρυνση της χαμηλής βλάστησης και ξερών δέντρων σε ζώνη 60m, να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα επιβράνδυνσης της δασικής πυρκαγιάς και να δώσει σημαντικό χρόνο στους κατοίκους, στους μαθητές και στους χρήστες της περιοχής αυτής να διαφύγουν με ασφάλεια και στους πυροσβέστες να κατασβέσουν την πυρκαγιά πριν πλησιάσει τα κτήρια.
  • Η συντήρηση και βελτίωση των δασικών δρόμων στα αναχώματα του Αξιού, στην περιοχή της Περιστεράς και του Χορτιάτη, καθώς και των λοιπών δασικών οδών στην περιοχή ευθύνης μας.
  • Η απομάκρυνση της χαμηλής και μεσαίας βλάστησης πλευρικά των βασικών δασικών οδών, καθώς και των βασικών μονοπατιών δημοφιλών Χώρων Δασικής Αναψυχής του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.
  • Κατασκευάζονται μικρά τεχνικά έργα για την αποτροπή της διάβρωσης δασικών δρόμων στο Περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, καθώς και στις περιοχές του Μελισσοχωρίου και της Ευκαρπίας.
  • Η συντήρηση των Πυροφυλακίων του Περιαστικού Δάσους Θεσσαλονίκης.
  • Η διαχείριση των υπολειμμάτων υλοτομιών σε αναδασώσεις Πεύκης πέριξ των οικισμών Μονολόφου, Πενταλόφου, Πετρωτού, Λητής, Μελισσοχωρίου και Φιλύρου.

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial