Κατά 40% μειώθηκε η μέση απόδειξη στα καταστήματα εστίασης σε σχέση με πέρυσι, παρά την ικανοποιητική κίνηση

Ουκ εν τω πολλώ το ευ, έλεγαν οι αρχαίοι. Οι σύγχρονοι Θεσσαλονικείς φαίνεται να το κάνουν πράξη καθώς, πλέον, θυσιάζουν την ποσότητα των εδεσμάτων, όταν βγαίνουν για φαγητό, επιλέγοντας την έξοδο και όχι την ποικιλία. Το μαχαίρι μπαίνει με μεγαλύτερη ευκολία στα ορεκτικά προκειμένου να μειωθεί η τιμή του γεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση απόδειξη στα καταστήματα εστίασης είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά περίπου 40%, την ώρα όμως που οι Θεσσαλονικείς, μετά την αναγκαστική κοινωνική αποστασιοποίηση και τον εγκλεισμό λόγω της πανδημίας, δείχνουν να μην περιορίζονται αναφορικά με την έξοδο αλλά με την κατανάλωση.

Όπως εξηγεί στη Voria.gr, ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης «σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ η μέση απόδειξη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους περιορίστηκε κατά 40%, εικόνα που συνεχίζει να υφίσταται και το διάστημα που διανύουμε. Οι πελάτες μας περιορίζουν κυρίως τα ορεκτικά. Παλαιότερα παράγγελναν τέσσερα πέντε, τώρα δυο το πολύ».

Και όλα αυτά την ώρα που η κίνηση στα καταστήματα του κλάδου μόνο καλή μπορεί να χαρακτηριστεί με την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή να αποτελούν τα δυνατά χαρτιά για τους ανθρώπους του χώρου.

Στην ερώτηση πως μπορούν και αντεπεξέρχονται τα καταστήματα του κλάδου καθώς, παρά την καλή κίνηση, καταγράφουν μειωμένα έσοδα, ο κ. Επιτροπίδης επισημαίνει πως κάποιοι προχωρούν στον περιορισμό των ημερών που απασχολούν τους εργαζόμενούς τους ενώ κάποιοι, άλλοι, έχουν πετύχει μείωση μισθωμάτων, κατά μέσο όρο κατά 10%. Επίσης η βραδυφλεγής βόμβα του κόστους της ενέργειας, αν και συνεχίζει μα αποτυπώνεται στα αυξημένα κόστη των τιμολογίων που καλούνται οι επιχειρηματίες να πληρώσουν, μοιάζει να βρίσκεται σε …ύφεση λόγω καλοκαιρίας.μ

«Ελπίζουμε να συνεχίσει ο χειμώνας να είναι μαλακός ώστε να μη χρειαστεί τα θερμαντικά να καίνε πολλές ώρες» σημειώνει ο κ. Επιτροπίδης.

Στυλοβάτες τα take away cafe που συνδυάζουν και ψιλικά

Και μπορεί τα λουκέτα στον κλάδο να είναι συνεχή, επιχειρήσεις να αλλάζουν χέρια και η εστίαση συχνά να βρίσκεται σε δυσχερή θέση, ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μέσα σε ένα χρόνο προστέθηκαν στη Θεσσαλονίκη 250 καινούργιες επιχειρήσεις του κλάδου με τις αλυσίδες take away που συνδυάζουν και τα ψιλικά να κρατούν τα σκήπτρα στις ενάρξεις δραστηριότητας.

Πάντως ενδεικτικό της ευκολίας με την οποία εισέρχονται κάποιοι νεόκοποι επιχειρηματίες στην εστίαση, θεωρώντας την ως την εύκολη λύση, είναι η σύντομη διάρκεια ζωής των εν λόγω επιχειρήσεων, καθώς δεν ξεπερνούν τα δυο έως πέντε χρόνια.

«Πάνω από το 50% των επιχειρήσεων που ξεκινούν τη δραστηριότητα τους στον κλάδο μας δεν κατορθώνουν να επιβιώσουν περισσότερο από πέντε χρόνια. Είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν το αντικείμενο και μπαίνουν ευκαιριακά στην εστίαση» αναφέρει ο κ. Επιτροπίδης.   

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial