Τη «βόμβα έριξε στο δημοτικό συμβούλιο η διευθύντρια της υπηρεσίας Δόμησης, με αφορμή τa δύο οικόπεδα που είναι θέμα χρόνου να χτιστούν – «Η Καλαμαριά κινδυνεύει να μείνει χωρίς πράσινο αν δεν βρεθούν χρήματα για απαλλοτριώσεις»

Καλαμαριά: Έρχεται «τσουνάμι» αποχαρακτηρισμών οικοπέδων στο παραλιακό μέτωπο - Το Καραμπουρνάκι είναι μόνο η αρχή

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στο δημοτικό συμβούλιο Καλαμαριάς η σχεδιαζόμενη δόμηση σε παραθαλάσσια έκταση, «φιλέτο», δέκα στρεμμάτων στο Καραμπουρνάκι, καθώς από το πρωί της Δευτέρας πέριξ του χώρου στήθηκαν λαμαρίνες και όλα δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες ετοιμάζονται να χτίσουν.

Πρόκειται για δυο οικόπεδα μπροστά στη θάλασσα, στη συμβολή των οδών Σοφούλη με Ναβαρίνου, στα οποία οι ιδιοκτήτες τους φέρονται αποφασισμένοι να χτίσουν, καθώς οι δυο οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν νόμιμα το 2012 από το γραφείο Πολεοδομίας του δήμου, είναι σε πλήρη ισχύ και σε εφαρμογή απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης οι τελευταίοι μπορούν να προχωρήσουν σε ανοικοδόμηση.

Ωστόσο, το παράδοξο είναι πως ο δήμος Καλαμαριάς την περίοδο εκείνη προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να προσβάλλει την απόφαση του Εφετείου, και ενώ δικαιώθηκε το 2016, δεν έκανε απολύτως τίποτα για να τις ανακαλέσει. Αντίθετα, η νυν διοίκηση φοβούμενη πιθανές συνέπειες κατέθεσε αίτηση ερμηνείας της εν λόγω δικαστικής απόφασης στο ΣτΕ και όπως γνωστοποίησε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης «αυτό που έχει έρθει σήμερα από το ΣτΕ είναι μια απόρριψη. ‘Όταν δούμε την απόφαση και δούμε και το σκεπτικό της θα καταλάβουμε. Γιατί μπορεί να υπάρχουν κάποια σημεία, στα οποία μπορεί να πατήσει η υπηρεσία και όντως να μπορεί να ακυρώσει τις άδειες».

11111.jpg

Το Καραμπουρνάκι μόνο η αρχή

Τα δύο οικόπεδα όμως στο Καραμπουρνάκι, όπου είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η ανοικοδόμηση, φαίνεται πως είναι μόνο η αρχή, καθώς σύμφωνα με τη διευθύντρια Δόμησης Καλαμαριάς Όλγα Μανουσαρίδου έρχεται «τσουνάμι» αποχαρακτηρισμών.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο τόνισε χαρακτηριστικά «το είχα αναφέρει και το περασμένο καλοκαίρι εδώ στο δημοτικό συμβούλιο ότι θα έρθει «τσουνάμι» αποχαρακτηρισμών. Ο νόμος λέει, πως σε έξι μήνες, αν δεν γνωμοδοτήσετε και το λέω και ενώπιον των μελλοντικών διοικήσεων ότι η Καλαμαριά θα μείνει χωρίς πράσινο χωρίς κοινωφελείς χώρους, αν δεν βρεθούν χρήματα». Πρόσθεσε μάλιστα πως δεν εξαρτάται, δυστυχώς, από το δημοτικό συμβούλιο, να αποτρέψει κάποια πράγματα, αλλά από τη διοίκηση που θα πρέπει να βρει κονδύλια για να σταματήσουν οι αποχαρακτηρισμοί.

«Και λέω δυστυχώς, γιατί είστε γνωμοδοτικό όργανο και η διαδικασία προχωρά από την υπηρεσία» σχολίασε η ίδια, ενώ προδίκασε ότι στο δημοτικό συμβούλιο γίνεται μια συζήτηση για κάτι που είναι τετελεσμένο. «Συζητάται για κάτι που είναι τετελεσμένο , οι αναθεωρήσεις εκδόθηκαν νομίμως .όπως αποφάσισε το Διοικητικό Εφετείο, παρότι έχετε δικαίωμα να κάνετε έφεση και ότι άλλο θέλετε» σημείωσε η διευθύντρια της υπηρεσίας.

Μάλιστα κληθείσα να απαντήσει σε ερώτημα της αντιπολίτευσης αν η υπηρεσία μπορεί να εφαρμόσει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να ανακληθούν οι άδειες, είπε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε καμία περίπτωση.

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η τοποθέτηση του νομικού συμβούλου του δήμου Γιώργου Μητρούδη, που είπε μεταξύ άλλων πως «ότι δεν πληρώνεις αποχαρακτηρίζεται και αυτή είναι η αλήθεια. Επομένως δεν είναι θέμα νομικό, αλλά οικονομικό. Θα έρθει κάτι άλλο αύριο και θα έχουμε πάλι τα ίδια. Και μην μπερδεύτε τα δημόσια ακίνητα, όπως π.χ η πλαζ με τα ιδιωτικά οικόπεδα. Αυτά δεν είναι δημόσια, ο χαρακτηρισμός τους είναι. Στην παραλία σήμερα υπάρχουν 40 στρέμματα που κινδυνεύουν να αποχαρακτηριστούν αν δεν πληρωθούν».

Δαρδαμανέλης: «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να το σταματήσουμε»

Επιφυλακτικός ως προς την απόφαση του ΣτΕ εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, τονίζοντας ότι δεν έχει πειστεί για την απόφαση του ΣτΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ανάκληση των αδειών δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση.

Έτσι όπως έγινε η διαδικασία με το ΣτΕ από τη μια δικαιωθήκαμε από την άλλη δεν βλέπουμε καμία εφαρμογή αυτής της απόφασης. Μπήκαμε σε μια δικαστική διαμάχη, λέγοντας τα μισά πράγματα, αφού δεν υπήρχε πλήρης φάκελος στο ΣτΕ όταν κατατέθηκε ο φάκελος.

«Δεν είμαι σίγουρος για το ποια πρέπει να είναι η εφαρμογή της απόφασης. Πόσο μάλλον ένας υπάλληλος που φέρει την ευθύνη και έχει δει τους προκατόχους του τι έχουν τραβήξει, οπότε σήμερα μοιραία θέλει μια κάλυψη. Θέλει να πάει στο ΣτΕ με ένα ερώτημα: τι σημαίνει αυτή η απόφαση, ακυρώνονται ή όχι οι άδειες; και να έχει μια ρητή απάντηση» τόνισε ο δήμαρχος. Πάντως συνέστησε ψυχραιμία, λέγοντας «ας μην προτρέχουμε, γιατί το θέμα αυτή τη στιγμή είναι ότι προέτρεξαν οι ιδιοκτήτες. Εμείς ως δήμος θα κάνουμε όποιες ενέργειες χρειάζονται για να μη συνεχιστεί αυτό που είδαμε να ξεκινάει».

Άρση και ανάκληση των αδειών

Νωρίτερα, αίτημα να λάβει πολιτική απόφαση το δημοτικό συμβούλιο για την άρση και ανάκληση των δυο οικοδομικών αδειών που θα «μαυρίσουν» το Καραμπουρνάκι και την παραλία στην Καλαμαριά, κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά» Άρης Τεμεκενίδης.

Με αυτό συντάχθηκε η πλειοψηφία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς από όλους το μείζον είναι να διαφυλαχθεί το παραλιακό μέτωπο της περιοχής.

Ο κ. Τεμεκενίδης που βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας στην περιοχή της Σοφούλη, όπου τοποθετήθηκαν λαμαρίνες για τη δημιουργία εργοταξίου παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2016, ανέφερε ότι «δυστυχώς, οι εξελίξεις που αφορούν την παραλία στο Καραμπουρνάκι, παίρνουν επικίνδυνη τροπή. Οι ευθύνες της προηγούμενης αλλά και της σημερινής διοίκησης είναι τεράστιες, καθώς αδράνησαν εδώ και έξι χρόνια για να προστατευτεί η παραλία».

Τι λένε οι ιδιοκτήτες

Σε δήλωσή τους οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων αναφερόμενοι στην απόφαση του δικαστηρίου τονίζουν:
«Οι ιδιοκτήτες των δυο οικοπέδων της Σοφούλη δικαιώθηκαν ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, το οποίο με τις πρόσφατες με αριθμούς 581 και 582/2022 αποφάσεις του έκρινε ότι οι οικοδομικές άδειες τους είναι νόμιμες και ισχυρές.
Παρόλα αυτά ο Δήμος Καλαμαριάς επιδιώκει να συνεχίσει να κρατά δέσμιους τους ιδιοκτήτες αυτών (και άλλων οικοπέδων της περιοχής οι οπαίοι υπερβαίνουν τις 100 οικογένειες στον αριθμό) και οι οποίοι για δεκαετίες στερούνται παρανόμως των δικαιωμάτων τους. Προτάσσει δε το επιχείρημα ότι το παραλιακό μέτωπο δεν πρέπει να κτιστεί, παρότι ο ίδιος έχει από ετών οικοδομήσει σχολικά κτήρια και τα κέντρα διασκέδασης ανοίγουν το ένα μετά το άλλο.
Μη λαμβάνοντας καν υπόψιν τις θέσεις της πολεοδομικής αρχής και της νομικής υπηρεσίας του Δήμου που ταυτίζονται με τις δικαστικές αποφάσεις, το Δημοτικό Συμβούλιο προτρέπει και παρακινεί σε παράνομες ενέργειες, στις οποίες οι ιδιοκτήτες -όπως έπραξαν όλα αυτά τα χρόνια- θα απαντήσουν δια της δικαστικής οδού. Είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τα μικροπολιτικά παιχνίδια των τοπικών παραγόντων να αφανίσουν τις περιουσίες τους».

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial