Μπροστάρης στον αγώνα για τη διάσωση του Κυβερνείου ο Σύλλογος Κατιρλιωτών, που κινητοποιεί τους πολίτες προγραμματίζοντας δράσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις, ενώ αρχίζει και τη συλλογή υπογραφών

Σε αγώνα δρόμου για να αποτραπεί ο κίνδυνος παραχώρησης του εμβληματικού ακινήτου του Κυβερνείου σε ιδιώτες, με σκοπό να αναπτυχθεί επιχειρηματική δραστηριότητα επιδίδονται σύλλογοι και πολίτες της Καλαμαριάς. Αφορμή για τη δυναμική κινητοποίησή τους αποτελούν τα σχέδια και η πρόθεση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) να εντάξει το ακίνητο στο σχέδιο αξιοποίησης του 2023, ανοίγοντας το δρόμο για την παραχώρησή του σε ιδιώτη.

Προσπάθεια για τη διάσωση του Κυβερνείου, του πρώην στρατοπέδου Κόδρα και των παραλιακών φιλέτων, πολλά από τα οποία κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να δομηθούν, καθώς ιδιοκτήτες των εκτάσεων έχουν στα χέρια τους τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις, καταβάλει εδώ και πολύ καιρό ο Σύλλογος Κατιρλιωτών «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος». 

Έχοντας «συμμάχους» τους κατοίκους της περιοχής, δίνει το δικό του αγώνα για την προστασία του παραλιακού μετώπου από την τσιμεντοποίηση, ενώ στο εξής προχωρά σε μπαράζ ενημερωτικών εκδηλώσεων και συσκέψεων, προκειμένου να ξεσηκωθούν οι πολίτες και οι φορείς, αποτρέποντας τα σχέδια της ΕΤΑΔ για αξιοποίηση του Κυβερνείου και παραχώρησής του σε ιδιώτες.

Μιλώντας στο makthes.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών Βασίλης Πατσιλάρας τονίζει ότι «είμαστε σε διαρκή κινητοποίηση προκειμένου να μην αιφνιδιαστούμε δυσάρεστα και το Παλατάκι καταλήξει άλλη μια εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Το Κυβερνείο είναι τοπόσημο και δεν είναι για πούλημα. Είναι σε έναν αρχαιολογικό χώρο και καλά θα κάνει η ΕΤΑΔ να αφήσει τα σχέδια της για επιχειρηματική εκμετάλλευση».

Για το λόγο αυτό, όπως λέει, ο Σύλλογος βγαίνει μπροστά και καλεί όλους τους πολίτες να αντισταθούν, να ξεσηκωθούν και να φρενάρουν τα όποια επιχειρηματικά σχέδια για το Παλατάκι.

Το Κυβερνείο δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τη θάλασσα

Ήδη, στην κατεύθυνση αυτή, ο Σύλλογος συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα «Ένα πάρκο μέχρι τη θάλασσα: Η περίπτωση του Κυβερνείου» στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι φορέων και δημοτικών παρατάξεων, ενώ το επόμενο διάστημα σκοπεύει να διοργανώσει ενημερωτικές εκδηλώσεις και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

«Μας απασχόλησαν τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ΕΤΑΔ προγραμματίζει την ένταξη του ακινήτου στο σχέδιο αξιοποίησης του 2023, ήτοι την πρόθεση παραχώρησής του σε ιδιώτη» σημείωσε ο κ. Πατσιλάρας, προσθέτοντας ότι στη σύσκεψη διατυπώθηκαν γόνιμοι προβληματισμοί ως προς τη διαχείριση και τη χρήση του ακινήτου, καθώς, όπως είπε, αυτό αποτελεί μείζον και ζωτικής σημασίας ζήτημα, που σχετίζεται με την ποιότητα ζωής και τη δυνατότητα πρόσβασης των πολιτών σε ελεύθερους, δημόσιους και αδόμητους χώρους. 

«Για το λόγο αυτό το Κυβερνείο δεν μπορεί να προσεγγίζεται ως ανεξάρτητη οντότητα αλλά να αποτελεί τμήμα του ενιαίου παραλιακού μετώπου. Πάγια θέση μας είναι η δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου που θα αρχίζει από το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, θα περιλαμβάνει το Παλατάκι και θα φτάνει μέχρι την παραλία» σχολίασε ο ίδιος.

Το Παλατάκι να αποδοθεί στο δήμο

Όσον αφορά πάντως στα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη σύσκεψη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατιρλιωτών, είπε ότι «όλοι συμφωνούν ότι είναι αδήριτη ανάγκη για ενιαία αντιμετώπιση και σχεδιασμό του παραλιακού μετώπου του δήμου Καλαμαριάς ως αδόμητος, δημόσιος και αδιαίρετος χώρος χωρίς καμία επιχειρηματική δραστηριότητα».

Μάλιστα είπε ότι ο Σύλλογος, με δεδομένη την ανάγκη να αντιμετωπιστεί το παραλιακό μέτωπο ως ενιαίος χώρος, αμφισβητώντας την κυριότητα, τη νομή και τη διαχείριση του Κυβερνείου από την ΕΤΑΔ, θα διεκδικήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την απόδοση του Κυβερνείου στο δήμο Καλαμαριάς.

«Για τον λόγο αυτό θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση ως προς αυτό το σκοπό, διότι είναι ζήτημα που αφορά όλους» ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι το επόμενο διάστημα θα προγραμματισθούν συσκέψεις για να καθορισθούν οι δράσεις και θα συνταχθεί κείμενο για συλλογή υπογραφών.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial