Ένα από τα σωζόμενα λουτρά (χαμάμ) της Οθωμανικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη.

Τα Λουτρά Φοίνιξ ή Pasha Hamam , είναι ένα από τα σωζόμενα λουτρά (χαμάμ) της Οθωμανικής περιόδου στη Θεσσαλονίκη.

Το κτίριο κτίσθηκε από τον Οθωμανό αξιωματούχο και ποιητή Τσεζερί Κασίμ Πασά τη δεκαετία 1520 – 1530 πάνω στα ερείπια του παλαιοχριστιανικού οκταγωνικού ναού (Οκτάγωνο) και βρίσκεται στη συμβολή των σημερινών οδών Πηνειού, Κάλβου και Π.Καρατζά, κοντά στον Ναό των Αγίων Αποστόλων. O Tσεζερί Κασίμ Πασά διορίστηκε διοικητής της Θεσσαλονίκης όταν ανέβηκε στο θρόνο ο Σουλεϊμάν ο Α΄ ο Μεγαλοπρεπής. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, ο Κασίμ πασάς μετέτρεψε την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων σε τζαμί..

Αρχικά επρόκειτο για απλό λουτρό με την κλασική αρχιτεκτονική διάταξη ενώ αργότερα λειτούργησε ως διπλό. Το νέο τμήμα προοριζόταν για τους άνδρες, ενώ το αρχικό για τις γυναίκες.

Το 1977 απαλλοτριώθηκε από το ελληνικό Δημόσιο και λειτούργησε έως το 1981 με την ονομασία Λουτρά Φοίνιξ, οπότε και σταμάτησε καθώς οι εγκαταστάσεις του κρίθηκαν επικίνδυνες μετά τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη το κτίσμα από τον μεγάλο σεισμό του 1978. Είναι το τελευταίο που λειτούργησε στη Θεσσαλονίκη ως χαμάμ.

Σήμερα, αφού προηγήθηκαν εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης, λειτουργεί ως χώρος για τη συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων που ανακαλύπτονται κατά τις εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Πηγή: parallaximag.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial