Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για τις εργασίες στα σχολεία μετά το δυστύχημα στις Σέρρες

Επανελέγχους στους καυστήρες ζητούν διευθυντές σχολείων – Προβληματισμός και στα συνεργεία για τις ώρες εργασίας

Δύο εβδομάδες συμπληρώνονται από τη φονική έκρηξη στον καυστήρα του 9ου Δημοτικού Σχολείου στις Σέρρες που στοίχισε τη ζωή σε έναν 11χρονο μαθητή και το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία στη σχολική κοινότητα αναφορικά με τον χρόνο που πρέπει να διενεργούνται εργασίες εντός των σχολείων.

Την ίδια ώρα, όμως, διστακτικότητα καταγράφεται και από την πλευρά των εργολάβων για τις ώρες που θα μεταβούν στα σχολεία τα συνεργεία να εργαστούν. Είναι χαρακτηριστικό πως δήμοι της Θεσσαλονίκης, λίγες μέρες μετά το τραγικό περιστατικό που σημειώθηκε εν ώρα λειτουργίας του δημοτικού σχολείου, έχουν δεχθεί τις ανησυχίες των διευθύνσεων των σχολείων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ζητήθηκε από τους διευθυντές των σχολείων να γίνει επανέλεγχος των καυστήρων.

Αιτήματα για επανέλεγχο στους λέβητες δέχθηκε ο αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης, λίγες μέρες μετά το τραγικό δυστύχημα στις Σέρρες. Αν και ο αριθμός των αιτημάτων από διευθυντές σχολείων ήταν πολύ περιορισμένος και παρά τους ελέγχους που γίνονται συστηματικά, συνεργεία του δήμου μετέβησαν στα σχολεία. Ο κ. Μπαρμπουνάκης ξεκαθάρισε ότι οι αυτοψίες σε τέτοιες περιπτώσεις πραγματοποιούνται κανονικά, όχι όμως οι εργασίες. «Οποιαδήποτε παρέμβαση απαιτηθεί στους καυστήρες γίνεται μόνο σε ώρες εκτός λειτουργίας των σχολείων», τόνισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας, σύμφωνα με τον οποίο ο δήμος Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί ελέγχους όχι μόνο ετησίως αλλά και κάθε μήνα ή δίμηνο ανάλογα με το μέγεθος του καυστήρα. Η τακτική αυτή ακολουθείται σε όλες τις εργασίες που απαιτούνται εντός των σχολικών μονάδων, ακόμα και για τις κοπές δέντρων.

Αντιμέτωπος με τη διστακτικότητα των συντηρητών να πάνε σε σχολεία εν ώρα λειτουργίας τους βρέθηκε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Νεάπολης Συκεών Στέλιος Γκατζές. Όπως εξήγησε, έπρεπε να γίνει έλεγχος στο γήπεδο του καινούργιου γυμνασίου Πεύκων και ο συντηρητής δεν δεχόταν να πάει σε ώρα που ήταν οι μαθητές παρά μόνο Σαββατοκύριακο. «Έχουμε πάει στο άλλο άκρο. Οι άνθρωποι έπρεπε να κάνουν δοκιμή στο αέριο. Ο συντηρητής μας ξεκαθάρισε ότι θα πήγαινε μόνο Σαββατοκύριακο. Ακόμα και όταν έπρεπε να απομακρύνουμε μια μπασκέτα, κάναμε ολόκληρη διαδικασία, μέχρι να πάμε να την πάρουμε», τόνισε. Ο κ. Γκατζές εξήγησε ότι δεν υπάρχει στις συμβάσεις όρος για τις ώρες που θα πραγματοποιούνται οι εργασίες. Εξαρτάται από το είδος των εργασιών. Ξεκαθάρισε πάντως πως κυρίαρχος των σχολείων είναι ο διευθυντής. «Επίσης, οποιαδήποτε προγραμματισμένη εργασία δεν γίνεται σε ώρα που λειτουργεί το σχολείο», τόνισε ο κ. Γκατζές, σημειώνοντας πως το ζήτημα είναι να γίνονται σωστά οι δουλειές και να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας.
 
Την ανησυχία της σχολική κοινότητας δέχθηκε και η αντιδήμαρχος αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, μελετών έργων και σχολικής στέγης του δήμου Παύλου Μελά, Σίσσυ Φραγκοπούλου, επισημαίνοντας πως αν «οι διευθυντές έκαναν στο παρελθόν δέκα έγγραφα για ένα θέμα, τώρα τα έχουν αυξήσει και αυτό είναι καθαρά ανθρώπινο, φοβούνται». Πάντως στο παρελθόν ο δήμος Παύλου Μελά είχε προτιμήσει ακόμα και να κλείσει το σχολείο για δύο ημέρες προκειμένου να πραγματοποιήσει εργασίες για την αλλαγή του καυστήρα. «Το περιστατικό αυτό έγινε την περασμένη σχολική χρονιά. Για λόγους ασφαλείας κρίναμε ότι είναι πιο καλό να κλείσουμε το σχολείο παρά τα σχόλια και την κριτική που δεχθήκαμε από την αντιπολίτευση», επισήμανε η κ. Φραγκοπούλου, προσθέτοντας ότι τέτοιου είδους εργασίες γίνονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ή τις εορταστικές περιόδους.

Το νομοθετικό πλαίσιο για το πώς θα γίνονται εργασίες είναι ικανοποιητικό, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα ζητηθεί από την κυβέρνηση να γίνουν οι δέοντες έλεγχοι, κτηριολογικά, ηλεκτρολογικά,κλπ, σε όλα τα σχολεία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας να αναλάβουν τα απαιτούμενα κονδύλια. Μιλώντας στη Voria.gr ο Κυρίζογλου επισήμανε ότι δεν γίνεται μόνο να μεταβιβάζονται αρμοδιότητες στους δήμους, αλλά απαιτούνται και τα ανάλογα κονδύλια.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης υπογράμμισε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνονται αυστηρά μέτρα ασφάλειας και προστασίας των παιδιών. «Στον δικό μας δήμο γίνονται εργασίες ανάπλασης μιας σχολικής αυλής, εκεί όμως δεν τίθεται θέμα εκρήξεων και ατυχημάτων όπως στις Σέρρες. Αν ήταν η φύση των εργασιών τέτοια τότε υποχρεωτικά θα γίνονταν εκτός λειτουργίας των σχολείων. Τοποθετήθηκε ειδική περίφραξη με πλέγμα ώστε να μην έχει πρόσβαση κανένας μαθητής. Οι επικίνδυνες εργασίες γίνονται απόγευμα ή Σάββατο», τόνισε. 

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial