«Το μόνο που θέλει η οικογένεια είναι να συνεχιστεί η νομική προσπάθεια για την προφυλάκιση του αστυνομικού», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας – Αναζητούν έμπειρο ποινικολόγο

Θεσσαλονίκη: Επανεξετάζουν οι Ρομά αν θα γίνει η μεγάλη πορεία – «Φοβάται επεισόδια ο πατέρας του 16χρονου»

Επανεξετάζουν οι Ρομά της Θεσσαλονίκης τη μεγάλη πορεία που είχαν σκοπό να διοργανώσουν, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να αφήσει ελεύθερο, με περιοριστικό όρο, τον αστυνομικό που πυροβόλησε και τραυμάτισε θανάσιμα τον 16χρονο.

Όπως ανέφερε στο protothema.gr, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Σαμπάνης, ο λόγος είναι ότι «ο πατέρας του παιδιού είναι πολύ άσχημα ψυχολογικά και φοβάται πως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, κυρίως από ανήλικους Ρομά που ενδεχομένως να δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα κατά τη διάρκεια της πορείας».

«Το μόνο που θέλει η οικογένεια του 16χρονου είναι να συνεχίσουν τη νομική προσπάθεια για την προφυλάκιση του αστυνομικού και σκοπεύει από σήμερα κιόλας να ξεκινήσει μία διαφορετική διαδικασία, με έναν γνωστό και έμπειρο στο ποινικό δίκαιο δικηγόρο που θα επιλέξουμε για να αναλάβει, μαζί με τον κ. Αλεξόπουλο, την υπόθεση», επισήμανε.

Ο κ. Σαμπάνης εξήγησε ότι «σκοπός είναι να προσβάλουμε την απόφαση της επιτροπής και η υπόθεση, σε περίπτωση που χρειαστεί, να φτάσει έως τον Άρειο Πάγο. Αυτό που μας νοιάζει είναι να τηρηθεί η νομοθεσία. Υπάρχει νόμος που απαγορεύει στον αστυνομικό να πυροβολήσει κατά τη διάρκεια καταδίωξης».

Ερωτηθείς σχετικά για το αν υπάρχουν φόβοι να ξεσπάσουν νέα σοβαρά επεισόδια, όπως σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε πολλές περιοχές της χώρας και στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρομά Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας τόνισε πως δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.

«Όλοι οι Ρομά θέλουν να είναι ήρεμα τα πνεύματα και να αναλάβουν την υπόθεση καλοί νομικοί για να τελειώνει το θέμα. Αυτό που εύχομαι προσωπικά είναι να μη ξεφύγει η κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Σαμπάνης.

Ελεύθερος ο αστυνομικός – Αναμένεται νέα ποινική δίωξη

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ του ανακριτή τάχτηκε το δικαστικό συμβούλιο για την ποινική μεταχείριση του 34χρονου αστυνομικού που πυροβόλησε τον 16χρονο Ρομά, κατά τη διάρκεια καταδίωξης στη Θεσσαλονίκη. Μετά την απολογία του, υπήρξε διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα με τον τελευταίο να ζητάει την προφυλάκιση του.

Τελικά το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης έλυσε τη διαφωνία κάνοντας δεκτή την πρόταση του ανακριτή ο οποίος ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Κατά την απολογία του στον 6ο ανακριτή, ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε ότι βρισκόταν σε άμυνα, γιατί ο 16χρονος οδηγός του καταδιωκόμενου οχήματος επιχείρησε να εμβολίσει τη δεύτερη μηχανή της ΕΛΑΣ. Ανέφερε ότι πυροβόλησε εν κινήσει, στοχεύοντας στο αυτοκίνητό και όχι στον οδηγό.

Οι τρεις δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αποφάσισαν για τη διαφωνία εισαγγελέα- ανακριτή, λαμβάνοντας υπόψη τη δικογραφία που σχηματίστηκε πριν εκπνεύσει ο 16χρονος.

Το προσεχές χρονικό διάστημα η δικογραφία θα επιστρέψει στον ανακριτή, ο οποίος θα ζητήσει να αλλάξει η κατηγορία και να ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελία για ανθρωποκτονία τετελεσμένη. Ο κατηγορούμενος θα κληθεί ξανά για συμπληρωματική απολογία και δεν είναι απίθανο να προφυλακιστεί, σύμφωνα με νομικούς κύκλους που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Οι δικαστές ούτε εκβιάζονται, ούτε φοβούνται»

«Οι δικαστές ούτε εκβιάζονται, ούτε φοβούνται στην Ελλάδα», δήλωσε μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της απόφασης, ο συνήγορος υπεράσπισης του 34χρονου αστυνομικού, Αλέξης Κούγιας.

«Εκδόθηκε το βούλευμα από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης που έκανε δεκτό τους ισχυρισμούς του αστυνομικού που έχω την τιμή να υπερασπίζομαι μαζί με τον συνάδελφο μου Σωτήρη Τερζούδη. Επιβεβαιώθηκε η άποψη του ανακριτή και αρνήθηκε την εφαρμογή της γνωμοδοτήσεως του εισαγγελέα και έτσι ο αστυνομικός είναι ελεύθερος με περιοριστικό όρο της απαγορεύσεως εξόδου από τη χώρα», είπε ο κ. Κούγιας.

«Για άλλη μια φορά εγώ και ο κύριος Τερζούδης, και από μέρους του εντολέα μου, θέλουμε να εκφράσουμε τη συντριβή μας για τον αδόκητο θάνατο του νεαρού, ο οποίος πραγματικά θα πρέπει να αποτελεί παράδειγμα ώστε στο μέλλον, αντίστοιχα ανώριμα παιδιά, όχι μόνο Ρομά, να αρνούνται την εφαρμογή του νόμου. Οι στιγμές είναι δύσκολες και εκείνο που με ευχαριστεί προσωπικά είναι ότι κάποιοι πρέπει να καταλάβουν, αυτοί που υποκινούν κινητοποιήσεις ανθρώπων που λειτουργούν συναισθηματικά και, δυστυχώς υιοθετούν αυτήν την κινητοποίηση, ότι οι δικαστές ούτε εκβιάζονται, ούτε φοβούνται στην Ελλάδα», τόνισε ο γνωστός δικηγόρος.

«Θέλω να δώσω ένα μήνυμα σε αυτούς τους προέδρους, οι οποίοι εκβίαζαν όλες αυτές τις ημέρες την δικαιοσύνη, λέγοντας ότι αν δεν φυλακιστεί ο εντολέας μας θα πάρουν τη δικαιοσύνη στα χέρια τους. Αν κάνουν τέτοια πράγματα, η δικαιοσύνη τους περιμένει», σημείωσε ο κ. Κούγιας.

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial