Εργοστάσιο που θα λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη θα κατασκευάζει φωτοβολταϊκά πάνελ με 3D εκτυπωτές

Τη λειτουργία εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο θα κατασκευάζονται φωτοβολταϊκά πάνελ μέσω τρισδιάστατων εκτυπωτών, ανακοίνωσε προχθες μέσω του εβδομαδιαίου απολογισμού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο που επιτρέπει να κατασκευάζονται εύκαμπτα και ημιδιαφανή φωτοβολταϊκά πάνελ, να εκτυπώνονται από τρισδιάστατους εκτυπωτές. Αυτά μπορούν να τοποθετηθούν παντού: σε στέγες, τέντες, παράθυρα, αυτοκίνητα ακόμα και σε ρούχα! Είναι ελαφριά και χρειάζονται ελάχιστο χώρο. Η είδηση είναι ότι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής τους στον κόσμο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός μεγάλου ευρωπαϊκού προγράμματος. Το διεκδίκησαν πολλές χώρες, όμως κέρδισε η Ελλάδα που με την πολιτική μας τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει γίνει ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Η δεύτερη εξαιρετική είδηση, πάλι από τη Θεσσαλονίκη, είναι πως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το πρωτοπόρο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN – ΑΠΘ αναβαθμίζεται σε ερευνητικό κέντρο πρώτης γραμμής, με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ (50% από την Ε.Ε., 50% εθνική χρηματοδότηση) και με συμμετέχοντες όπως τα πανεπιστήμια Κέιμπριτζ και Μπορντό. Αυτά τα δύο έργα θα δημιουργήσουν νέες και πολύ καλές θέσεις εργασίας, για εξειδικευμένο προσωπικό από την Ελλάδα αλλά και γιατί όχι, για όσους έφυγαν τα χρόνια των μνημονίων και θέλουν να γυρίσουν πίσω”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα, ανακοινώθηκε επίσημα η έναρξη δύο εμβληματικών για τη χώρα μας έργων. Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο Flex2Energy που αφορά στην εγκατάσταση του πρώτου εργοστασίου παραγωγής εύκαμπτων διάφανων φωτοβολταϊκών, αλλά και του Διεθνούς Κέντρου Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και ΝανοτεχνολογίαςCOPE-Nano.

Η σημαντική ανακοίνωση των δύο έργων έγινε στο ξενοδοχείο DivaniCaravel από τον συντονιστή των δύο έργων και Πρόεδρο του Συνδέσμου HOPE-A,καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη.

Το Flex2Energy και το CopeNano, συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατομμυρίων ευρώ,  τοποθετούν την Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών τεχνολογικών, επιστημονικών και επιχειρηματικών εξελίξεων της παραγωγής πράσινης ενέργειας , δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα προστιθέμενης αξίας και  εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, συνεισφέροντας στην πράσινη ανάπτυξη και τον μηδενισμό των ρύπων CO2.

To έργο Flex2Energy

«Το έργο Flex2Energy(AutomatedManufacturingProductionLineforIntegratedPrintedOrganicPhotovoltaics, HORIZON-CL5 2022-D3-01-03 AdvancedmanufacturingofIntegratedPV), συντονίζεται από την Ελληνική εταιρία OET και συγκεντρώνει άλλους 14 Βιομηχανικούς και Ερευνητικούς φορείς της Ευρώπης  6 από Ελλάδα (ΟΕΤ, ΑΛΟΥΜΙΛ, LTFN, ΑΠΘ, HOPE-A, DEPIA, Κυριακίδης),από τη Γερμανία  (Coatema) και την Ισπανία (Mondragon), 3 από Γαλλία (Pole-Fibres, Incore, IPC), Ουγγαρία (SEMILAB), Λιθουανία (WOP), Ιταλία (StellantisFiat), και Ρουμανία (AlbaJulia). Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 21,2 εκατ. Ευρώ.

Το Flex2Energy είναι το έργο που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ για να σηματοδοτήσει το Μέλλον της Ευρώπης για την Παραγωγή Πράσινης Ενέργειας και Ενεργειακά Αυτόνομων Κτιρίων, και για την Δημιουργία της Πράσινης Βιομηχανίας.

Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο συντονιστής των δύο έργων και ιδρυτής του Εργαστηρίου ΝανοτεχνολογίαςLTFN-ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης «από τη δράση αυτή, θα προκύψουν άμεσα εκατοντάδες θέσεις εργασίας εξειδικευμένων υψηλά αμειβόμενων επαγγελματιών, στελεχών, και επιστημόνων, ενώ θα κάνει τη χώρα μας κέντρο της Ενεργειακής Παραγωγής της Ευρώπης, δημιουργώντας μια σειρά καινοτόμων προϊόντων με εφαρμογές στην Πράσινη Ενέργεια, την Ηλεκτρονική, τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, την Ιατρική, τη Γεωργία, κτλ».

Ο CEO της εταιρείας OrganicElectronicTechnologies Χριστόφορος Βαρλάμης αναφέρθηκε στις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς που θα παράγονται πλέον μαζικά στην Ελλάδα εξηγώντας μερικά από τα χαρακτηριστικά τους:

«Τα φωτοβολταϊκά 3ης γενιάς που παράγουμε, ενσωματώνονται, συντηρούνται και λειτουργούν εύκολα, ενώ ταυτόχρονα παρέχουν υψηλό αισθητικό αποτέλεσμα αφού παράγονται σε διαφορετικούς χρωματισμούς».

Η μονάδα παραγωγής ενσωματωμένων ημιδιάφανων φωτοβολταϊκών 3ης γενιάς θα έχει αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το τέλος του 2025. To Έργo θα διαρκέσει 48 μήνες και προς τη λήξη του θα δοκιμαστούν και θα αξιολογηθούν τα ολοκληρωμένα φωτοβολταϊκά σε κτίρια, θερμοκήπια (agrivoltaics) και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Για τη συνεργασία του στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Flex2Energy και τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της βιομηχανίας των οργανικών ηλεκτρονικών μίλησαν επίσης,  ο Αντιπρόεδρος της CoatemaCoatingMachinery ThomasKolbusch, ο οποίος υπογράμμισε τη μεγάλη επιθυμία της εταιρείας να συμμετέχει σ αυτό το ελληνικό successstory,   η Δρ Μαρία Γκούσιου και κ SorayaImpensυπεύθυνες και στα δύο έργα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σημαντικός θα είναι και ο ρόλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων HOPE-Aστη διάχυση των αποτελεσμάτων του projectκαι στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου businessplanτων εφαρμογών που θα προκύψουν από αυτό.

Διεθνές Κέντρο Αριστείας COPENano

Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας Οργανικών Ηλεκτρονικών και Νανοτεχνολογίας (Centre of Excellence for Organic, Printed Electronics &Nanotechnologies) COPE-Nano είναι ένα εμβληματικό ευρωπαϊκό έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια

του Horizon Europe μέσωτηςδράσης HORIZON-WIDERA-2022-ACCESS- 01, το οποίο έχει ως στόχο την εξέλιξη του διεθνούς αναγνωρισμένου Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας LTFN σε ένα αυτόνομο και βιώσιμο

Κέντρο Αριστείας το οποίο θα ηγηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της βασικής, εφαρμοσμένης και βιομηχανικής έρευνας στους ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς των Οργανικών Ηλεκτρονικών και της Νανοτεχνολογίας.

Όπως εξήγησε ο Επ. Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ Αργύρης Λασκαράκης, το COPE-Nano είναι το πρώτο τέτοιο έργο που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, ενώ πίσω από αυτή την ιστορία επιτυχίας υπάρχουν δεκαετίες ερευνητικής προσπάθειας και εξέλιξης με επίκεντρο το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Το COPE-Nano που ανταγωνίστηκε επάξια άλλες 14 αντίστοιχες προτάσεις από όλη την Ευρώπη, συντονίζεται από το το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN-ΑΠΘ, ενώ σε αυτό συμμετέχουν φορείς Διεθνούς Αριστείας, όπως το University of Cambridge καιτο University of Bordeaux. Ο συνολικός του προϋπολογισμός ανέρχεται στα 30 εκατομμύρια ευρώ (15 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ και 15 εκατομμύρια ευρώ από συμπληρωματική χρηματοδότηση της Ελλάδας).

Το Διεθνές Κέντρο Αριστείας που θα δημιουργηθεί,  θα διαθέτει τρία εξειδικευμένα Ινστιτούτα, στα Οργανικά  Εύκαμπτα και  Εκτυπωμένα Ηλεκτρονικά,  (FlexibleOrganic, PrintedElectronics&Photovoltaics),στη Βιοηλεκτρονική και Νανοϊατρική ( Bioelectrionics&Nanomedicine),σταΠροηγμέναΝανοϋλικάΝανομηχανικής και Νανοσυστημάτων ( AdvancedNanomaterialsNanoengineeringandNanosystems), ενώ το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας θα βοηθήσει στην άμεση μεταφορά των αποτελεσμάτων έρευνας σε εφαρμογές.

Για το COPE-Nano και τη συνεργασία με τοεργαστήριό του  μίλησε και ο Καθηγητής Γιώργος Χατζηιωάννου,επικεφαλής του Εργαστηρίου Οργανικών Ηλεκτρονικών Elorprinttec του Πανεπιστημίου του Bordeaux.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Γενικός Γραμματέας της ΓΓΕΚ κ.Θανάσης Κυριαζής ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο κ.Ι Σαρακιώτης ως εκπρόσωπος του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, ο .Αντιπεριφερειάρχης κ.ΓΒλάχος ως εκπρόσωπος του Προέδρου τηςΈνωσης Περιφειαρχών Α Τζιτζικώστα και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Παπαϊωάννου.Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων εκ μέρους του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη ο κ. Ηλίας Γρηγορίου, οΝίκος Σαμαράς Πρόεδρος Ελληνοελβετικού Επιμελητηρίου,  ο κ.Μιχάλης Κώτσιας από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, και Επενδύσεων, ο κ. Τριαντάφυλλος Νταραβάλης εκπρόσωπος του  ThessIntec, οκ. Δημήτρης ΠισσιμίσηςCEO της εταιρείας BIC, οι κ.κ Λάμπρος Λαμπρόπουλος και Απόστολος Τσιτσιράκης από τον Όμιλο Τσάκος ShippingandEnergyNavigation,οι κ.κΜιχάλης και Χρήστος Κοντογιάννης από την εταιρεία Helamco, ο κ Δημήτρης Παπαδόπουλος εκπρόσωπος τηςεταιρείαςΗχοακουστική, προϊστάμενοι διευθύνσεων της ΓΓΕΚ κ.ά

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial