Θεσσαλονίκη: Η ηγεσία της πόλης οφείλει να απαιτήσει την κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου

Το παιδιατρικό νοσοκομείο, που τόσο ανάγκη το έχουν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, δεν θα πρέπει να περιέλθει σε τέλμα

Θεσσαλονίκη: Η ηγεσία της πόλης οφείλει να απαιτήσει την κατασκευή του παιδιατρικού νοσοκομείου

Η χθεσινή επίσκεψη πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου στη Θεσσαλονίκη η οποία είχε προεκλογικό άρωμα, επισκιάστηκε από την πολύ δυσάρεστη είδηση ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του πανεπιστημιακού παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μαζί και με τα νοσοκομεία Κομοτηνής και Σπάρτης, απέβη ουσιαστικά άγονος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. 

Πρόκειται για διαγωνισμό τον οποίο είχε προκηρύξει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα χρηματοδοτούσε και την κατασκευή των τριών νοσοκομείων. Ο λόγος της ακύρωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΙΣΝ είναι ότι “όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες). 

Δηλαδή, σύμφωνα με το ΙΣΝ, οι εταιρείες οι οποίες προσήλθαν, όχι μόνον δεν προσέφεραν εκπτώσεις, αλλά η πρότασή τους υπερέβαινε ακόμη και τον προϋπολογισμό του έργου.

Ο διαγωνισμός αυτός δεν είναι ο μόνος ο οποίος αποβαίνει άγονος τους τελευταίους μήνες. Η εκτόξευση των τιμών στα οικοδομικά υλικά σε συνδυασμό με τις αβεβαιότητες που προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις και συγκεκριμένα η εκτίναξη του κόστους ενέργειας, το ακριβό χρήμα λόγω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα κ.λπ., αβεβαιότητες οι οποίες σχετίζονται και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν μπλοκάρει πολλά δημόσια, αλλά και ιδιωτικά έργα. 

Οι εταιρείες είτε δεν συμμετέχουν στους διαγωνισμούς είτε προσφέρουν μηδενικές εκπτώσεις προκειμένου να μην αναλάβουν ρίσκα. Υπάρχουν, δε και περιπτώσεις όπου προσωρινοί ανάδοχοι δεν προσέρχονται να υπογράψουν συμβάσεις ώστε να ξεκινήσουν τα έργα, επειδή με άλλες τιμές αγοράς είχαν καταθέσει προσφορά και με άλλες, πολύ υψηλότερες καλούνται να τα κατασκευάσουν. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, έργα τα οποία ήταν έτοιμα να ξεκινήσουν, να καθυστερούν ή ακόμη και να ακυρώνονται και η όλη διαδικασία να αρχίζει ξανά εκ του μηδενός.

Το παιδιατρικό νοσοκομείο, που τόσο ανάγκη το έχει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα δεν θα πρέπει να περιέλθει σε τέτοιο τέλμα. Η κυβέρνηση, τα στελέχη της οποίας έμοιαζαν χθες να αιφνιδιάζονται από την αρνητική εξέλιξη, οφείλει να κάνει το παν ώστε να εξασφαλίσει την ταχεία επανάληψη του διαγωνισμού, μαζί και τις προϋποθέσεις ότι αυτή τη φορά να προκύψει ανάδοχος. Εάν χρειαστεί, στο κάτω κάτω, ας φροντίσει να καλύψει η ίδια τη διαφορά, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από οπουδήποτε αλλού. 

Κι επειδή, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις, στη Θεσσαλονίκη δεν “χαρίζεται” τίποτε εάν δεν φωνάξει, η πολιτική ηγεσία της πόλης οφείλει, από σήμερα κιόλας, να θέσει το ζήτημα αυτό στην κορυφή της ατζέντας των διεκδικήσεών της. Μαζί και με την κατασκευή του νέου ογκολογικού νοσοκομείου για το οποίο οι διαδικασίες κινούνται με υπερβολικά βραδείς ρυθμούς.

Νίκος Ηλιάδης
Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial