«Η ζωή μας έχει να κάνει με αριθμούς. Προσέχουμε πως θα ξοδέψουμε έστω και 10 ευρώ» αναφέρει στο ThessToday.gr ο Νίκος, πρωτοετής φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να εξηγήσει πως η ακρίβεια μετέτρεψε την φοιτητική ζωή σε ένα… μακρινό όνειρο. Από την μία οι γονείς καλούνται να πληρώσουν ποσά που δεν διαθέτουν για λίγα μόλις τετραγωνικά, ενώ οι φοιτητές αναζητούν μανιωδώς οποιαδήποτε εργασία, ακόμη και με 200 ευρώ, για να βοηθήσουν.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ
Η διασκέδαση πλέον για τους πρωτοετείς φοιτητές φαντάζει ως πολυτέλεια, καθώς τα υψηλά ενοίκια και η ακρίβεια στα βασικά αγαθά, κι όχι μόνο, τους αναγκάζουν να ψάχνουν εργασία ακόμη και από τις πρώτες ημέρες που θα βρεθούν στην καινούρια τους πόλη για τις σπουδές τους. Η αναζήτηση διαμερίσματος είναι ο βασικός τους εφιάλτης, αλλά και αφού μπουν στο νέο τους σπίτι, δεν προλαβαίνουν να το ευχαριστηθούν.
«Η αλήθεια είναι πως δεν γνωρίζω πως θα καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα φέτος» λέει ο Νίκος. «Είναι η πρώτη μου χρόνια ως φοιτητής και ήδη νιώθω βάρος με όλα τα έξοδα των γονιών μου, οπότε καθημερινά ψάχνω δουλειά για να βοηθήσω». Ο ίδιος, νοίκιασε σπίτι με 350 ευρώ για μόλις 30 τετραγωνικά στο κέντρο της πόλης, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα δωμάτιο. Όπως εξηγεί, δεν ήταν λίγα τα σπίτια που απέρριψαν με την οικογένειά του, καθώς έτρεμαν στην ιδέα του λογαριασμού ρεύματος που θα κατανάλωναν για να ζεσταθεί. «Ευτυχώς στη Θεσσαλονίκη υπάρχει η φοιτητική λέσχη και ξέρω πως θα γλιτώνω κάποια έξοδά μου από εκεί. Αλλιώς την φανταζόμουν την φοιτητική ζωή, η οποία πλέον φαίνεται ως ένα βουνό που πρέπει να ανέβω με ένα μεγάλο βάρος στην πλάτη μου».
«Καθε μέρα που περνάει είναι και μια επιτυχία»
«Πρώτο μας μέλημα ήταν να βρω δουλειά και έπειτα να πούμε με τους γονείς μου ότι μπορώ να σπουδάσω» τονίζει στο ThessToday.gr η Χριστιάνα, η οποία ακόμη κι έτσι θεωρεί πως η φετινή χρονιά θα είναι τόσο δύσκολη, που οι πρωτοετείς φοιτητές δεν θα καταλάβουν ότι βρίσκονται για σπουδές. «Κάθε μέρα που θα περνάει θα θεωρείται και μια επιτυχία. Είναι τραγικό αυτό που ζούμε, να μετράμε τα χρήματά μας για τα έπιπλα μας, για το σούπερ μάρκετ και έπειτα για να βγάλουμε ολόκληρο τον μήνα χωρίς να επιβαρύνουμε τους γονείς μας ακόμη περισσότερο. Δεν ξέρω κατά πόσο χαίρονται πλέον οι φοιτητές όταν φεύγουν από το πατρικό τους για την δική τους νέα αρχή. Ανησυχώ ιδιαίτερα».
Πλέον, σε μια παρέα νέων δεν υπάρχει περίπτωση να μην προκύψει στη συζήτηση το θέμα του ενοικίου αλλά και της δουλειάς. Οι πρωτοετείς φοιτητές μοιράζονται μεταξύ τους ιστορίες τρέλας και παράνοιας στην αναζήτηση σπιτιού, με την αγωνία και τον φόβο για το αν θα βγει ο μήνας μετά την πληρωμή του ενοικίου, ακόμα και για συγκατοίκους που μοιράζονται τα έξοδα. Ωστόσο, ακόμη και για τους τυχερούς που καταφέρνουν να… βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους, τότε ξεκινάει ο αγώνας της επιβίωσης.
«Θα ακουστεί ακόμη μια κλισέ ατάκα αλλά η αλήθεια είναι ότι θέλουμε να ζήσουμε κι εμείς την φοιτητική ζωή. Ωστόσο, βρεθήκαμε σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση. Ανησυχούμε για τους λογαριασμούς του σπιτιού χωρίς να έχουμε βρει ακόμα σπίτι. Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει» επισημαίνει στο ThessToday.gr με την σειρά του ο Παναγιώτης, ο οποίος δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει ένα διαμέρισμα με ένα λογικό ποσό ενοικίου. «Ατελείωτος γολγοθάς. Οι περισσότεροι πρωτοετείς φοιτητές που γνωρίζω, δουλεύουν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους από τώρα, χωρίς να έχουν χρόνο ούτε για τον εαυτό τους. Συνέχεια ακούμε από τους μεγαλύτερους “αυτά που ξέρετε να τα ξεχάσετε”, κι απορώ εάν όντως το εννοούν ή τους ακούγεται φυσιολογικό στα δικά τους αυτιά».
Πηγή: thesstoday.gr