Ποια μέτρα υλοποιούν οι επιχειρήσεις στην κατεύθυνση μείωσης της κατανάλωσης ρεύματος – Τι λένε στη Voria.gr επιχειρηματίες
Σβηστά φώτα και επιγραφές στη διάρκεια της νύχτας, αντικατάσταση ψυγείων με καινούργια, αλλαγή λαμπτήρων, λιγότερο ενεργοβόρων, τοποθέτηση υπεύθυνου που θα ελέγχει τυχόν υπερκατανάλωση, κλειστά κλιματιστικά ακόμη και αν έξω έχει παγωνιά, αλλά και πιο «επιθετικές» κινήσεις, όπως εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, είναι τα μέτρα που υλοποιούν ή εξετάζουν για να εφαρμόσουν επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης σε μία προσπάθεια περιστολής της κατανάλωσης ρεύματος. Αρκετές από αυτές τις λύσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί, πριν ακόμη ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στη Voria.gr επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους του λιανεμπορίου οι οποίοι έχουν σημαντικές καταναλώσεις ρεύματος, όπως είναι ο κλάδος των σούπερ μάρκετ, ήδη από μόνοι τους έχουν λάβει τα μέτρα τους από το προηγούμενο διάστημα.
Για τις παρεμβάσεις που έχει κάνει η Μασούτης ΑΕ προς την κατεύθυνση της μείωσης του ηλεκτρικού ρεύματος μιλά στη Voria.gr ο διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας, Γιάννης Μασούτης υπογραμμίζοντας πως από την αρχή της χρονιάς μία ώρα μετά το κλείσιμο των καταστημάτων, δηλαδή στις 10.00 το βράδυ, κλείνουν οι φωτεινές επιγραφές, ενώ πριν δύο εβδομάδες τοποθετήθηκαν φωτοβολταϊκά στις στέγες των αποθηκευτικών χώρων της αλυσίδας στο Καβαλάρι και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας. Σειρά τώρα έχουν τα καταστήματα Grand Μασούτης, εκκινώντας από το κατάστημα της Θέρμης. Παράλληλα τα ψυγεία είναι τελευταίας τεχνολογίας προκειμένου να είναι λιγότερο ηλεκτροβόρα ενώ, όπου χρειάζεται, χρησιμοποιείται η πιο σύγχρονη τεχνολογία (λαμπτήρες, χρονοδιακόπτες) ώστε να υπάρξει μείωση της ενέργειας.
Σημαντικό χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας παραγωγής διχτυών ΔΙΟΠΑΣ ΑΕ, Σίμος Διαμαντίδης, το να ορίσει η κάθε επιχείρηση έναν υπεύθυνο που θα ελέγχει την υπερκατανάλωση σε μηχανήματα, φώτα κλπ. «Από τη στιγμή που θέσαμε σε εφαρμογή το εν λόγω μέτρο βλέπουμε μηνιαίως μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 15% έως 20%» σημειώνει ο κ. Διαμαντίδης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, άκρως σημαντικό είναι οι επιχειρηματίες να έχουν γνώση και να παρακολουθούν την κατανάλωση του ρεύματος. «Συχνά οι εταιρείες παροχής ενέργειας αποστέλλουν λογαριασμούς έναντι με ποσά διπλάσια σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο ΔΕΔΔΗΕ ρίχνει το μπαλάκι στον πάροχο και τούμπαλιν. Για αυτό πρέπει ο επιχειρηματίας να ελέγχει τις καταναλώσεις του» σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων – ΣΕΒΕ υπογραμμίζοντας πως ένας καλός τρόπος είναι η λήψη φωτογραφιών με τις ενδείξεις της κατανάλωσης.
Μείζονος σημασίας σύμφωνα με τον ίδιο είναι και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες των επιχειρήσεων καθώς για μία μεσαία επιχείρηση εκτιμάται πως προσφέρει μείωση της κατανάλωσης έως και 80%. Σύμφωνα με τον κ. Διαμαντίδη αρκετές επιχειρήσεις περιμένουν τα προγράμματα για την επιδότηση φωτοβολταϊκών.
Αντίστοιχη άποψη εκφράζει και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και ιδιοκτήτης της εταιρείας Polizoidis Advertising and Interior Constructions Τάσος Πολυζωίδης, αναφορικά με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, επισημαίνοντας ωστόσο πως δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζονται όπως λέει μελέτες ενώ παράλληλα απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών για την αυτοπαραγωγή ενέργειας με χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ (net metering).
Σύμφωνα με τον κ. Πολυζωίδη, το να μειώσεις τον χρόνο που καίνε οι λαμπτήρες, πχ στα γραφεία, όταν η επιχείρηση είναι παραγωγική δεν θα έχει κάποια ουσιαστική διαφοροποίηση στους αυξημένους λογαριασμούς του ρεύματος. «Η κατανάλωση από τους λαμπτήρες στα γραφεία είναι μικρή, ίσως το 5% επί του συνόλου μίας βιοτεχνίας. Κατά συνέπεια δεν έχει νόημα το κατέβασμα του διακόπτη» υπογραμμίζει ο κ. Πολυζωίδης.
Λιανεμπόριο: Πρόταση ΕΣΘ για μειωμένο ωράριο καταστημάτων για εξοικονόμηση ενέργειας
Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για μείωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων ήρθε λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την ενεργειακή κρίση και των απρόβλεπτων δυσκολιών του επερχόμενου χειμώνα, της μείωσης του τζίρου της αγοράς και της προτροπής της κυβέρνησης για μείωση στην κατανάλωση ρεύματος. Συγκεκριμένα ο ΕΣΘ προτείνει τα καταστήματα από τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου να λειτουργούν Δευτέρα – Τετάρτη – Σάββατο 10:00 έως 16:00 και Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή απο τις 10:00 έως τις 19:00.
Προς τη σωστή κατεύθυνση θεωρούν πως κινείται η εν λόγω πρόταση του ΕΣΘ άνθρωποι του λιανεμπορίου ωστόσο αναρωτιούνται τι θα γίνει με τις πολυεθνικές αλυσίδες και αν ένα τέτοιο «αναγκαίο» μέτρο εντείνει περαιτέρω τον ανταγωνισμό.
«Δεν υπάρχουν και πολλά που μπορούν να κάνουν τα αρτοποιεία» εξηγεί στη Voria.gr η πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» Έλσα Κουκουμέρια υπογραμμίζοντας πως σε σχέση με έναν χρόνο πριν ένα μέσο αρτοποιείο πληρώνει τρεις φορές περισσότερο ρεύμα τον μήνα.
«Κάποιοι που έκλειναν τα καταστήματά τους στις 21.00 ενδεχόμενως να κλείσουν νωρίτερα. Σίγουρα θα κλείνουμε νωρίτερα τις επιγραφές των καταστημάτων. Δεν θα ανοίξουμε θέρμανση ακόμη και αν έχει κρύο τον χειμώνα, ωστόσο τα αρτοποιεία είναι άκρως ενεργοβόρες επιχειρήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Κουκουμέρια υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και αν γίνουν τα παραπάνω οι επιχειρήσεις του κλάδου δεν θα έχουν κέρδος παρά 80-100 ευρώ στον μηνιαίο λογαριασμό του ρεύματος.
Πηγή: voria.gr