Τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας του Πόντου τίμησε χθες η Θεσσαλονίκη με μια σεμνή τελετή στο Μνημείο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, στην πλατεία της Αγίας Σοφίας.

Προηγήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο από εκπροσώπους των Κυβερνητικών και Τοπικών Αρχών, Εκπροσώπους Ποντιακών Ομοσπονδιών, Συλλόγων, Φορέων και Παλιννοστούντων, καθώς και εκπροσώπους Νομικών Προσώπων.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την μπάντα της Ελληνικής Αστυνομίας να παιανίζει τον Εθνικό Ύμνο, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων.

«Άλλη μια επέτειος θυμού, άλλη μια επέτειος που οι πληγές δεν έχουν επουλωθεί. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στην προσφυγομάνα Θεσσαλονίκη, 3η, 4η, 5η γενιά της προσφυγιάς, απόγονοι Ποντίων, Μικρασιατών, από τη Ρωμυλια, όσοι σήμερα θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική δικαίωση της αναγνώρισης, μέχρι να εξασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα συμβεί αυτό που συνέβη στα πάτρια εδάφη, στη γη των προγόνων μας», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο δημαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, με αφορμή και τη γιορτή της μητέρας, που είναι σήμερα, στάθηκε στον πόνο που ένιωσαν οι Πόντιες μανάδες. «Ίσως να είναι το χαρακτηριστικότερο του πόνου που έχει ζήσει αυτός ο τόπος. Να λες γιατί μένει το παιδί στον δρόμο και το τρώνε τα σκυλιά», ανέφερε και τόνισε πως πως είναι επιτακτική η ανάγκη το «Ποτέ ξανά» να μην μένει μόνο στα λόγια αλλά να εφαρμόζεται από όλους.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial