Υπάρχουν φωτογραφίες από το βράδυ της Μεγάλης Φωτιάς; Από το βράδυ της 18ης Αυγούστου, του 1917, που η πόλη καίγεται ολοσχερώς; Ναι, υπάρχουν. Και είναι αυτές…:

Ανάρτηση του Viron Papadopoulos στην ομάδα Παλιές φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης – Old Photos of Thessaloniki.

Σχόλιο του Αθανάσιου Ευθύμιου Νικόπουλου: Εντυπωσιακή φωτογραφία -και γι’αυτό αρκετά γνωστή και σχολιασμένη. Μοιάζει νυκτερινή αλλά θεωρούμε σύμφωνα με τους χρόνους εξέλιξης της πυρκαγιάς ότι είναι μετά το μεσημέρι της Κυριακής (δεύτερης ημέρας) και το σκοτάδι οφείλεται στον πυκνό καπνό που έχει καλύψει τα πάντα. Η λήψη έχει γίνει από τον εξώστη του Ακτσέ Μεστσίντ, του «λευκού τεμένους, κτισμένου πάνω στα (άγνωστα τότε) ερείπια του Οκταγώνου στο χώρο του ανακτόρου του Γαλερίου. Στο βάθος μισοφωτισμένος από τις φλόγες ξεχωρίζει ο μιναρές του τζαμιού Καρά Αλή, στη σημερινή Παύλου Μελά 14, πίσω από τα Ηλύσια. Και τα δύο τεμένη αν και απειλήθηκαν έμειναν τελικά έξω από τη ζώνη της καταστροφής αφού η φωτιά έχοντας ολοκληρώσει τη διαδρομή της έσβησε λίγες ώρες αργότερα.
Σχόλιο του Αθανάσιου Ευθύμιου Νικόπουλου: Η πανοραμική αυτή φωτογραφία έχει βγεί από σχετικά μεγάλη απόσταση, από το μιναρέ της Αγίας Αικατερίνης όπου η φωτιά δεν πλησίασε. Είναι 2,5 ώρες μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, κάπου ανάμεσα στις 5 με 6 το απόγευμα, καθώς οι φλόγες έχουν φτάσει στα πρόθυρα του Διοικητηρίου και το Σαατλή τζαμί έχει μόλις πυρποληθεί. Ήδη καίγονται τα σπίτια γύρω του αλλά, λόγω της φοράς του ανέμου, σε αυτό το σημείο δεν υπήρξε επέκταση πάνω από την Κασσσανδρου. Το σημείο έναρξης της καταστροφής στην πλατεία Μουσχουντή είναι σε ευθεία περίπου 350 μέτρα δυτικά/βορειοδυτικά.

Πηγή: biscotto.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial