Η αναβάθμιση του λιμανιού θα φέρει 84 εκατ. στα δημόσια ταμεία από την επένδυση της Γκριμάλντι

«Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για ολόκληρη την Ήπειρο. Ξεκινάει ένα ταξίδι στη νέα εποχή, σηκώνοντας την άγκυρα από το μεγαλύτερο λιμάνι της. Ένα σημαντικό διεθνές λιμάνι αναβαθμίζεται, δίνοντας σημαντική ώθηση σε πολλούς τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υπογραφή της σύμβασης πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας στον Όμιλο Γκριμάλντι.

«Η μεταβίβαση της διαχείρισής του σε έναν μεγάλο ναυτιλιακό κολοσσό, όπως είναι ο Όμιλος Γκριμάλντι -ο οποίος ενδιαφέρεται και για το λιμάνι του Ηρακλείου-, σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη τόσο για την εθνική, όσο και την τοπική οικονομία, περισσότερες δουλειές και μια καλύτερη ζωή στη Δυτική Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως πρόκειται για μία επένδυση με σημαντικά έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ που ξεπερνούν τα 84 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέρχονται στα δημόσια ταμεία.

Image

Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του λιμανιού που όπως είπε είναι «το τρίτο λιμάνι της χώρας, αποτελεί κρίσιμη πύλη της χώρας, ζωτικό κρίκο στην αλυσίδα του εφοδιασμού και μεταφορών, είναι η δυτική πύλη της Ελλάδας προς την Ευρώπη και κόμβος που συνδέει το Ιόνιο και την Αδριατική με όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο», ενώ τόνισε ότι σε σε συνδυασμό με άλλα έργα που θα γίνουν στην Ηγουμενίτσα, στα Σύβοτα, την Πλαταριά και τη Σαγιάδα θα αναδειχθεί ο νομός Θεσπρωτίας και ως τουριστικός προορισμός, ως σταθμός κρουαζιέρας και ως προορισμός γιότινγκ.

Επανέλαβε επίσης τη δέσμευή του προς τον λαό της Θεσπρωτίας ότι θα παραχωρούνται στην τοπική αυτοδιοίκηση 6.000 στρέμματα παραθαλάσσια ζώνης, σημειώνοντας με έμφαση πως «σε μερικά χρόνια θα ξαναβρεθούμε εδώ και θα τρίβουμε τα μάτια μας από την πρόοδο που θα έχει συντελεστεί στην Ηγουμενίτσα».

Τόνισε ακόμα ότι ο Όμιλος Grimaldi ενδιαφέρεται και για το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης και σύντομα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση πώλησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ομιλία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του Ομίλου Grimaldi, Εμμανουέλ Γκριμάλντι, που είπε ότι θα έρθει η τεχνολογία της απανθρακοποίησης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, έτσι ώστε να καταστεί λιμάνι πρότυπο και στην πράσινη μετάβαση, ενώ πρόσθεσε πως η απενοχοποίηση των συμπράξεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έχει φέρει μεγάλη πρόοδο στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα γίνεται πεδίο διεθνών επενδύσεων, μαγνήτης κεφαλαίων», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ιδιαίτερα την «στρατηγική», όπως τη χαρακτήρισε συμμαχία με την Ιταλία, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η Ιταλία είναι ένας πολύ μεγάλος επενδυτής στην πατρίδα μας».

«Η σημερινή συμφωνία είναι μια ακόμα στάση στην πορεία μετασχηματισμού της πατρίδας μας. Μια ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό ανάπτυξης» σημείωσε και συμπλήρωσε πως αυτή η συμφωνία δεν θα είχε γίνει, αν η χώρα δεν είχε κάνει μεγάλα άλματα.

Στην τελετή μίλησαν ακόμη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης, οι οποίοι αναφέρθηκαν στα οφέλη για την Ηγουμενίτσα αλλά και για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Παρόντες ήταν ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας , ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας Θωμάς Πιτούλης, οι δήμαρχοι Ηγουμενίτσας Γιάννης Λώλος και Φιλιατών Σπύρος Παππάς, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Ηγουμενίτσας Παναγιώτης Νταής κ.α.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial