Ισχυρότερη ανάπτυξη για το 2023, ελαφρώς χαμηλότερη για το 2024, προβλέπει ο καναδικός οίκος DBRS Morningstar για την Ελλάδα, καθώς τοποθετεί τον φετινό ρυθμό στο 2,2% από 1,9% προηγουμένως, ενώ για το επόμενο έτος 1,3% από 1,5% προηγουμένως.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση στον προϋπολογισμό «βλέπει» ανάπτυξη 2,9% το 2024. Καλύτερα νέα επιφυλάσσει η DBRS για την ανάπτυξη του 2025, που την τοποθετεί στο 2%.

Όσον αφορά στην ανεργία θα υποχωρήσει κι άλλο το 2024, καθώς από το 11,1% που αναμένεται να κυμανθεί φέτος θα μειωθεί στο 9,9% το 2024 και στο 9,3% το 2025.

Οι προοπτικές για την Ευρώπη

Για άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, επισημαίνεται πως κάποιες εξ αυτών, όπως Ισπανία, Πορτογαλία και λιγότερο το Βέλγιο, συνέχισαν να αναπτύσσονται με ή κοντά στους εκτιμώμενους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξής τους, ενώ οι περισσότερες από τις βασικές ευρωπαϊκές οικονομίες είχαν ασθενέστερη ανάπτυξη (Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο) ή ήπια ύφεση (Γερμανία).

Οι προοπτικές για το 2024 παραμένουν πιο δύσκολες και οι προβλέψεις συνέχισαν να επιδεινώνονται τους τελευταίους μήνες. Οι ΗΠΑ αποτελούν την βασική εξαίρεση, με τις προβλέψεις να αναθεωρούνται προς τα πάνω στη συναινετική πρόβλεψη του 1,2%.

Η εξελισσόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εμπεριέχουν κινδύνους πρόσθετων κλυδωνισμών στις τιμές των τροφίμων ή της ενέργειας, όπως επισημαίνει η έκθεση της DBRS.

Αν και η προσπάθεια της Δύσης να μειώσει την εξάρτηση της από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό έχει προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει σημαντικός προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές. Παρόμοια, θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν διαταραχές στην παραγωγή και τις εξαγωγές σιτηρών.

Άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της επιδείνωσης των σχέσεων των ΗΠΑ-ΕΕ με την Κίνα, παραμένουν επίσης μια πιθανή πηγή κλυδωνισμών.

Η ανάλυση της DBRS επισημαίνει πως «ενώ οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες έχουν επιδείξει ανθεκτικότητα, θα μπορούσαμε να δούμε μια επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας στα χαρτοφυλάκια δανείων, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει ιδιαίτερα τις μικρότερες και λιγότερο διαφοροποιημένες τράπεζες με σημαντική έκθεση σε εμπορικά ακίνητα ή άλλους τομείς υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών φαίνεται πιθανό να συμβάλλουν στον περιορισμό της διάρκειας και του βάθους της επιβράδυνσης».

Πηγή:newsit.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial