Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από την πρώτη δημοσκόπηση της Kapa Research που διεξήχθη αμέσως μετά τις εκλογές, με τους μισούς μόνο να απαντούν ότι αισθάνονται ικανοποίηση με το αποτέλεσμα των εκλογών.

Αντίθετα, οργή, λύπη, ανησυχία ένιωσαν μόλις άκουσαν τα ποσοστά των κομμάτων το 44%.

Με τις εκλογές να βρίσκονται πίσω μας μόνο 48 ώρες, μάλλον αναμενόμενο ότι, η πλειοψηφία απαντά ότι στις δεύτερες εκλογές πρέπει η Νέα Δημοκρατία να κερδίσει την αυτοδυναμία.

Αξιοποιήσιμα προς μελέτη, δεδομένων και των δεύτερων εκλογών, τα ευρήματα της δημοσκόπησης για το «τις πταίει» για τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, -κάνουν λόγο για «σημαντικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης» να εκπέμψει σαφές μήνυμα-, και η εικόνα για το ποσοστό που εμφανίζεται να ενστερνίζεται το «όλοι ίδιοι είναι» και «τίποτα δεν θα αλλάξει» ανεξαρτήτως αν κυβερνήσει η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα συναισθήματα και οι εκτιμήσεις για το μέλλον

Το 50% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση απάντησε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών προκάλεσε θετικά συναισθήματα και το 44% αρνητικά.

Ειδικότερα:

Το 21% αισθάνεται ικανοποίηση

Το 15% ελπίδα

Το 15% ανησυχία

Το 15% θυμό

Το 14% ανακούφιση

Το 14% λύπη.

Σε ερώτηση για το αν τα πράγματα στο μέλλον για τη χώρα θα είναι καλύτερα ή χειρότερα, το 50% απαντά «σίγουρα ή μάλλον καλύτερα» και το 38% «σίγουρα ή μάλλον χειρότερα».

Γιατί επικράτησε η ΝΔ – Προσδοκίες από τη δεύτερη κάλπη

Στις «σημαντικές αδυναμίες της αντιπολίτευσης» να εκπέμψει σαφές μήνυμα αποδίδει το 43% των ερωτηθέντων την επικράτηση της ΝΔ στις εκλογές. Το 35% εκτιμά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πιο ικανός για τη θέση του πρωθυπουργού από τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, το 28% ότι η ΝΔ είχε να επιδείξει θετικό έργο την τετραετία 2019-2023, το 26% ότι η ΝΔ είχε στήριξη από τα ΜΜΕ και τα οικονομικά συμφέροντα και το 18% ότι ήταν πιο σαφές τι σημαίνει η ψήφος στη ΝΔ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων απαντά πως στις εκλογές στις 25 Ιουνίου, η Νέα Δημοκρατία πρέπει να κερδίσει την αυτοδυναμία, ενώ το 28% πως η ΝΔ πρέπει να συγκυβερνήσει με άλλο κόμμα.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ

Σε ερώτηση για την αξιωματική αντιπολίτευση, το 52% υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να υποχωρήσει κι άλλο και να αντικατασταθεί από το ΠΑΣΟΚ ενώ το 28% ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να λάβει υψηλότερο ποσοστό για να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος στη νέα κυβέρνηση.

Τέλος, όσον αφορά στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, το 46% θεωρεί ότι θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού και το 33% να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών με πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα.

Στις 20,1 μονάδες η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στις 20,1 μονάδες με τη Νέα Δημοκρατία να συγκεντρώνει 38,1%, και τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει στο 18%. Tο ΠΑΣΟΚ καταγράφει 13,3%, το ΚΚΕ 6,6%, η Ελληνική Λύση 4,2%, ενώ στη Βουλή μπαίνουν τόσο η Πλεύση Ελευθερίας με 3,6% όσο και η Νίκη με 3,2%.

Πηγή: thestival.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial