Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν ακόμη περισσότερο μετά και την ταυτόχρονη παραλαβή και παράδοση από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σε χρονική «μικροκάψουλα» μπαίνουν πλέον οι συνταγματικές διαδικασίες που έπονται των εκλογών της 21ης Μαΐου προκειμένου τη Δευτέρα η χώρα να ξαναμπεί και επισήμως στη νέα προεκλογική περίοδο που θα οδηγήσει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν ακόμη περισσότερο μετά και την ταυτόχρονη παραλαβή και παράδοση από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Ανδρουλάκη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, της δεύτερης και της τρίτης διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, επισπεύδοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο, να κλείσει ο κύκλος της διερεύνησης από τους πολιτικούς αρχηγούς πολιτικών συγκλήσεων και του ενδεχόμενου συγκρότησης μιας κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία «ναυάγησε» από το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα της κάλπης της Κυριακής.

Με βάση το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρά και στο ύστατο συνταγματικό βήμα και συγκαλεί σήμερα το πρωί στις 11.00 Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να εξετασθεί με όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πια, το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.

Δεδομένων όμως των πολιτικών θέσεων και των συσχετισμών αυτή η ύστατη προσπάθεια προεξοφλείται ως άκαρπη.

Σε αυτό το ενδεχόμενο κατά συνέπεια, η κ. Σακελλαροπούλου θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που προβλέπει το Σύνταγμα και είναι η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως επικρατέστερο φέρεται το όνομα του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Σαρμά για την θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού ως ο αρχαιότερος μεταξύ των ανώτατων δικαστών και με τη σειρά του ο κ. Σαρμάς θα ορίσει και την υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία αναμένεται να αποτελείται από πρόσωπα που θα απολαμβάνουν την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή.

Το επόμενο βήμα στις μετεκλογικές διαδικασίες, εφόσον τροποποιηθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που όριζε τη σύγκλιση της νέας Βουλής των εκλογών της 21ης Μαΐου την 1η Ιουνίου, είναι το άνοιγμα της Βουλής λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Κυριακή 28 Μαΐου.

Κατά την εν λόγω συνεδρίαση θα γίνει και η ορκωμοσία των βουλευτών ενώ την επομένη, στις 29 Μαΐου, η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει το προεδρείο της και δεδομένου ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση, έως το βράδυ της ίδιας μέρα θα εκδοθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα διαλύσει εκ νέου τη Βουλή και θα προκηρύξει τις νέες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου είναι μια νέα εκλογική διαδικασία και ως εκ τούτου θα εκκινήσουν εξ αρχής και όλες οι διαδικασίες για την ανακήρυξη των συνδυασμών που θα συμμετάσχουν σε αυτές, υποβάλλοντας εκ νέου τα απαιτούμενα για τη συμμετοχή τους στον Άρειο Πάγο.

Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα διεξαχθούν είναι η ενισχυμένη αναλογική που προβλέπει αναλογικό μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, γεγονός που καθιστά ευκολότερο το σχηματισμό κυβέρνησης και την κυβερνησιμότητατης χώρας, σε σχέση με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Πηγή: skai.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial