Η μέση αύξηση τιμών πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12% και των ενοικίων κατά 7%.

Στον εγχώριο τομέα των ακινήτων, η ανελλιπής αύξηση των τιμών πώλησης και ενοικίασης αποτελεί πλέον μια συνηθισμένη πραγματικότητα. Με βάση την ανάλυση της ιστοσελίδας Spitogatos Insights, η οποία συγκρίνει τις τιμές κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 με αυτές του αντίστοιχου τριμήνου του 2022, καταλήξαμε σε σημαντικά ευρήματα:

Αρχικά, η μέση αύξηση τιμών πωλήσεων σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12% και των ενοικίων κατά 7%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στα Προάστια του Πειραιά(+23%), στα Δυτικά Προάστια (+19%) και στον Δήμο Θεσσαλονίκης (21%).Συνολικά οι κατάσταση των τιμών στις  πωλήσεις στην πρωτεύουσα έχουν ως εξής: Στα Βόρεια Προάστια και συγκεκριμένα στην Πεύκη ανέβηκαν κατά 34%, στην Αγία Παρασκευή κατά 25% και στα Προάστια του Πειραιά, όπως το Μοσχάτο κατά 27%.

Αντίστοιχα οι τιμές των ενοικίων στα Νότια Προάστια κατακτούν για ακόμη μια φορά την πρωτιά στην ακρίβεια καθώς η μέση επιφάνεια στοιχίζει 11,8 ευρώ ξεπερνώντας ακόμη και τις Κυκλάδες που το μέσο κόστος ενός τ.μ. είναι στα 11,3 ευρώ.  Αναλυτικά, η Βουλιαγμένη με 17,8 ευρώ το τ.μ., το Κολωνάκι με 15,8 ευρώ το τ.μ και το Παλαιό Ψυχικό με 15,3 το τ.μ. κατακτούν δικαιωματικά τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη με τα ακριβότερα ενοίκια στην πρωτεύουσα αυτή την περίοδο. Αμέσως, μετά σειρά έχουν τα Βόρεια Προάστια όπου η επιφάνεια στοιχίζει 10,8 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αθήνα κατά το Γ’ τρίμηνο του 2023 είναι τα Νότια Προάστια και συγκεκριμένα η Βούλα και η Βουλιαγμένη. Στην Βούλα η επιφάνεια στοιχίζει 5.094 ευρώ ενώ, στην Βουλιαγμένη το κόστος φτάνεις στα 6.667 ευρώ. Φυσικά, αμέσως μετά ακολουθεί το Κολωνάκι με μέση τιμή επιφάνειας στα 4.685 ευρώ.

Ταυτόχρονα, οι οικονομικότερες περιοχές για αγορά κατοικίας στην Αττική καταγράφονται στα Άνω Λιόσια με 1.080 ευρώ το τ.μ., στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη στον Πειραιά με 1.273 ευρώ το τ.μ. και στον Ωρωπό με 1.154 ευρώ την επιφάνεια

Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα οι ακριβότερες τιμές στις πωλήσεις καταγράφονται στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στο Ιόνιο. Συγκεκριμένα στην Κέρκυρα το κόστος ανέβηκε κατά 22% σε σχέση με το 2022.Επίσης, στην Λευκάδα και στις Κυκλάδες η αγορά κατοικίας αποτελεί ουτοπία για τον μέσο Έλληνα καθώς, το τρίτο τρίμηνο του 2023 το κόστος της επιφάνειας στην Λευκάδα έφτασε τα 2.500 ευρώ και στις Κυκλάδες τα 3.333 ευρώ.

Ο ”πυρετός” ακρίβειας εξαπλώθηκε και στην Θεσσαλονίκη, στον Δήμο και στα Προάστια. Συγκεκριμένα στις περιοχές Ανάληψη-Μπότσαρη-Νέα Παραλία οι τιμές αυξήθηκαν κατά 18%, στην Νεάπολη κατά 15% και στον Εύοσμο κατά 14%. Φυσικά και οι τιμές των ενοικίων δεν έμειναν ανεπηρέαστες, τουναντίον μάλιστα, στην Θέρμη το κόστος ανέβηκε κατά 21%, στη Σταυρούπολη κατά 19% και στην Καλαμαριά κατά 10%.

Σχετικά τώρα, με την κατάσταση που επικρατεί με το κόστος των ενοικίων στην υπόλοιπη Αθήνα, με βάση την έρευνα, αυτό που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αύξηση στις φοιτητικές περιοχές της πόλης και συγκεκριμένα στο Γουδί, όπου πλέον η τιμή της επιφάνειας άγγιξε τα 10,8 ευρώ όσο δηλαδή, στοιχίζει και η επιφάνεια μιας κατοικίας στα Βόρεια Προάστια. Οι τιμές στο Γουδί, δηλαδή κατά το Γ’ τρίμηνο του 2023 ανέβηκαν κατά 26%, όπως επίσης και στην Πατησίων-Αχαρνών κατά 14%.

Παρά όμως, την μεγάλη αύξηση εξακολουθεί να είναι μια οικονομική περιοχή καθώς, το τ.μ. στοιχίζει 7,9 ευρώ. Επίσης, και στα Δυτικά Προάστια καταγράφονται οικονομικές τιμές, όπως για παράδειγμα στο Περιστέρι όπου η τιμή της επιφάνειας κοστίζει 7,3 ευρώ. Παράλληλα όμως, στο υπόλοιπο κέντρο της Αθήνας οι τιμές δεν έμειναν στάσιμές, ούτε μειώθηκαν, αντιθέτως αυξήθηκαν συνολικά κατά 19%.

Τέλος, στην υπόλοιπη Ελλάδα αυτή την περίοδο τα οικονομικότερα σπίτια για ενοικίαση καταγράφονται στην Λάρισα με 7,5 ευρώ το τ.μ. και στην Αχαϊα με 7,4 ευρώ το τ.μ. Ενώ, το Ρέθυμνο αυτό το διάστημα δικαίως συγκαταλέγεται στις ακριβότερες περιοχές της χώρας, καθώς η μέση τιμή επιφάνειας αγγίζει τα 9,7 ευρώ.

Πηγή: news247.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial