Ακυρώσεις ραντεβού με Ισραηλινούς επενδυτές σε πρώτη φάση – Η ανησυχία των μεσιτών και το χαρτί της Θεσσαλονίκης ως ασφαλής επενδυτικός προορισμός

Τα πρώτα απόνερα από τον πόλεμο στο Ισραήλ και την έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους στο real estate της Θεσσαλονίκης, μίας πόλης που τα τελευταία χρόνια αποτελεί για τους Ισραηλινούς, έναν από τους πλέον δημοφιλείς επενδυτικούς προορισμούς.

Όπως λένε μεσίτες της Θεσσαλονίκης που έχουν καλή γνώση της διαμορφωθείσας κατάστασης και διαχειρίζονται επενδύσεις Ισραηλινών, είναι πολύ νωρίς για να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα για το ποιο είναι το ακριβές αποτύπωμα του πολέμου στο Ισραήλ στην πόλη.

«Υπήρχαν προγραμματισμένα ραντεβού με Ισραηλινούς επενδυτές που δεν πραγματοποιήθηκαν από το ξέσπασμα του πολέμου και μέχρι σήμερα. Εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν δεν εμφανίστηκαν στα ραντεβού. Δεν υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία για ακύρωση, δεν απαντούν ούτε στα μηνύματα» αναφέρει στη Voria.gr o Κώστας Γεωργάκος, μεσίτης, συνιδρυτής της Georgakos and Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας υπογραμμίζοντας πως δεδομένου πως οι Ισραηλινοί αποτελούν σημαντικούς επενδυτές για την πόλη, δημιουργούνται ερωτηματικά και ανησυχία για το τι θα γίνει το επόμενο διάστημα.

Πάντως όπως σπεύδει να συμπληρώσει ο κ. Γεωργάκος είναι νωρίς να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα. Σύμφωνα, με τον ίδιο, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα νέο κύμα επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη από Ισραηλινούς  που βλέποντας την τεταμένη κατάσταση στη χώρα και στη γειτονιά τους να σπεύσουν να αποκτήσουν ακίνητα στην πόλη λόγω των δεσμών με την πόλο και του ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή επενδυτικό προορισμό.  

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επενδύσεις των Ισραηλινών στη Θεσσαλονίκη αφορούν τόσο στην αγορά κτηρίων όσο και μεμονομένων κατοικιών, αλλά και οικοπέδων, καθώς και στην υλοποίηση projects που αφορούν ξενοδοχειακές υποδομές αλλά και οικιστικά έργα.

Σε πολλές περιπτώσεις Ισραηλινοί επενδυτές μεταπουλούν τα ακίνητα που απέκτησαν, συχνά μετά από ανακαίνιση σε ομοεθνείς τους με σημαντικό κέρδος.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτική και οικονομική σταθερότητα, αλλά και οι ελκυστικές τιμές πώλησης σε σχέση με τη χώρα τους αποτελούν τους βασικότερους λόγους για τους οποίους τοποθετούνται στην ελληνική αγορά ακινήτων  οι Ισραηλινοί. Επιπρόσθετα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η γεωγραφική εγγύτητα, οι ομοιότητες μεταξύ της κουλτούρας των δύο λαών, καθώς και το συναισθηματικό δέσιμο με τη Θεσσαλονίκη λόγω του έντονου ισραηλινού στοιχείου στην πόλη κατά το παρελθόν.

Ποιοι επενδυτές έρχονται στη Θεσσαλονίκη

-Ιδιώτες που αναζητούν απόδοση της τάξεως του 5%-6% και την προοπτική μελλοντικών υπεραξιών, με προϋπολογισμό επένδυσης της τάξεως των 100.000 ευρώ.

-Μικρομεσαίες εταιρείες από το Ισραήλ, που επενδύουν από 500.000 έως 5 εκατ. ευρώ, αναζητώντας υψηλότερες αποδόσεις της τάξεως του 13% και εστιάζουν σε οικιστικά ακίνητα ή και μικρά γραφεία.

-Μεγάλες εταιρείες και θεσμικούς επενδυτές, όπως οι ξενοδοχειακοί όμιλοι Brown και Fattal, που επενδύουν άνω των 5 εκατ. ευρώ και αναζητούν μακροπρόθεσμα κέρδη.

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial