Ποια είναι τα λογικά συμπεράσματα και επιχειρήματά της 

Η διακεκριμένη ιστορικός Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ υποστήριξε εκ νέου σε σημερινή συνέντευξη ότι στον ασύλητο τάφο της Βεργίνας βρίσκεται ο Μέγας Αλέξανδρος και όχι ο Φίλιππος Β’, όπως πιστεύεται μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται πως η κ. Αρβελέρ μίλησε στα «Τετράδια Πολιτισμού» λέγοντας πως ο τάφος του Μέγα Αλέξανδρου βρίσκεται στη Βεργίνα και παρέθεσε μια σειρά από επιχειρήματα. Η γνωστή βυζαντινολόγος επανήλθε με μια νέα συνέντευξη στο Πρώτο Πρόγραμμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έπρεπε να γίνω 100 χρόνων για να είμαι σίγουρη για ένα πράγμα. Και αυτό είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι στη Βεργίνα».

«Όταν ο Ανδρόνικος, με τον οποίον ήμουν φίλη, ανακάλυψε τον τύμβο – δεν μιλάμε για τάφο, μιλάμε για τύμβο ολόκληρο – βρήκε μέσα στον λεγόμενο τάφο του Φιλίππου, το αγαλμάτιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του λέω, βρε Μανόλη μου, πώς είναι δυνατόν βασιλεύς βασιλεύων, αυτό θα ήταν ο Αλέξανδρος μετά το θάνατο του πατέρα του, πώς είναι δυνατόν να είναι μέσα σε τάφο; Και ο Ανδρόνικος, ο οποίος ήταν ένας τέλειος αρχαιολόγος και τέλειος ανασκαφέας, μου είπε απλά, βρε Ελένη, 20 κείμενα πάνω κάτω, λένε ότι ο Αλέξανδρος είναι θαμμένος στην Αλεξάνδρεια. Με συγχωρείτε για την επιμονή μου, του λέω, αν είναι έτσι, εγώ βυζαντινολόγος είμαι, ασχολούμαι με τα βυζαντινά» πρόσθεσε.

«Όταν όμως βρήκαν την Αμφίπολη, άρχισαν να αναζητούν τον Αλέξανδρο και στην Αμφίπολη. Οπότε αναρωτήθηκα, μια και τον αναζητούν στην Αμφίπολη, άρα δεν είναι σίγουροι ότι είναι στην Αλεξάνδρεια. Και πράγματι τότε, ως ιστορικός πια, πήρα τα κείμενα που μιλούν για το θάνατο του Αλεξάνδρου στην Αλεξάνδρεια και είδα ότι είναι όλα αιώνες μεταγενέστερα, μετά τον θάνατό του. Ο Αλέξανδρος πέθανε το 323 π.Χ. και ο Στράβων, παραδείγματος χάριν, που μιλάει για τον θάνατο και την ταφή του στην Αλεξάνδρεια, είναι το 60 μ.Χ. Αναρωτήθηκα λοιπόν και μετά άρχισα και έψαχνα ως ιστορικός τα πράγματα. Τότε είδα, ότι εφόσον όλα τα κείμενα αυτά είναι μεταγενέστερα, να δούμε ποιά είναι τα πραγματικά ευρήματα».

Πηγή:thessnews.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial