Η μικρού μήκους ταινία από το «Χαμόγελο του παιδιού» παρουσιάστηκε σήμερα, στην γεμάτη από μαθήτριες και μαθητές αποθήκη Δ’, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Μέσα σε μόλις 9 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα η ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης», μας «βάζει» μέσα στις σκέψεις της Νεφέλης, ενός 16χρονου κοριτσιού που ζει στην Αθήνα και βιώνει τον σχολικό εκφοβισμό.

Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για τον Σχολικό Εκφοβισμό και με αφορμή τα συνεχόμενα περιστατικά του φαινόμενο αυτού, το «Χαμόγελο του παιδιού» σε συνεργασία με τον Βαγγέλη Νάκη και το PSDM Athens έφτιαξαν την εν λόγω ταινία, βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά ενδοσχολικής βίας, αποκαλύπτοντας τον εφιάλτη που ζουν καθημερινά μαθητές στο σχολικό περιβάλλον.

Η κινηματογραφική αίθουσα Φρίντα Λιάππα στην αποθήκη Δ’ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης κατακλύστηκε από μαθήτριες και μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, οι οποίοι παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πρωταγωνιστές Νεφέλη που καταφέρνει εν τέλει να μιλήσει στο «Μίλα τώρα» για το bullying που βίωσε, ώστε να πάψει να νιώθει μόνη και να στείλει το δικό της μήνυμα για την αλήθεια και την αισιοδοξία.

«Πρέπει να μιλήσουμε στα παιδιά με τον δικό τους τρόπο»

Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος μιλώντας στο makthes.gr σημείωσε πως «οι βραδυφλεγείς βόμβες του bullying και της βίας που δυναμιτίστηκαν από τα φαινόμενα όπως η πανδημία και η οικονομική κρίση, τώρα σκάνε η μία πίσω από την αλλη. Ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσεις με τα παιδιά, είναι με το δικό τους τρόπο, γι’ αυτό χρησιμοποιήσαμε εργαλεία για να έρθουμε κοντά τους. Δεν πρέπει οι μεγάλοι να κουνάμε το δάχτυλο στα παιδιά αλλά να τα φέρουμε κοντά μας και να τους μιλήσουμε για όλα όσα υπέφερε και η Νεφέλη στην ταινία μας. Μια ταινία που φτιάχτηκε από ερασιτέχνες και το επιστημονικό προσωπικό του Χαμόγελου και μιλά για το φριχτό φαινόμενο του bullying και για όσα ένα παιδί υπομένει».

Δεν παρέλειψε δε να τονίσει ότι δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες στα παιδιά που εμπλέκονται σε περιστατικά bullying μιας και ο «θύτης δεν είναι θύτης, είναι ένα παιδί που κι αυτό χρειάζεται βοήθεια». Μια επίπονη εμπειρία bullying έχει επίπτωση στα συναισθήματα, τη συμπεριφορά ακόμα και στο σώμα του θύματος.

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του στο makthes.gr o ψυχολόγος του Οργανισμού Χρήστος Σωζόπουλος τόνισε πως «πρόκειται για μια ταινία πολύ προσανατολισμένη στο σήμερα και κυρίως εστιάζει στην αθέατη πλευρά του φαινομένου του εκφοβισμού, καθώς πολλές φορές βλέπουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Ένα παιδί μπορεί να βιώνει καθημερινά μια επίπονη εμπειρία η οποία συχνά έχει επίπτωση στα συναισθήματά του στη συμπεριφορά του ακόμα και σωματικά και μπορεί να το ωθήσει το παιδί σε πράξεις απελπισίας. Άρα είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε προσεκτικά όσα τα παιδιά έχουν να μας πουν».

Παρούσα στην προβολή της ταινίας ήταν και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η οποία απευθυνόμενη στα παιδιά τόνισε πως «δεν διδάσκονται τα συναισθήματα. Μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, σαν τη σημερινή, να παίρνετε δύναμη για να μπορείτε να διαλέγετε με ποιους και με ποιον τρόπο να πετυχαίνετε τη ζωή σας. Φεύγοντας από την αίθουσα θα καταλάβετε γιατί σήμερα έπρεπε να είστε εδώ».

sxolikos-ekfobismos-tainia-nefeli-patoulidou-giannopoulos.jpg

Μετά το τέλος της προβολής, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήματα στους ψυχολόγους του οργανισμού αλλά και στους συνομήλικους τους εθελοντές YouSmilers σχετικά με την ταινία, τις δυνατότητες επικοινωνίας και παροχής βοήθειας.

Παράλληλα, ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία της εφαρμογής chat 1056 που προσφέρει δωρεάν, 24ωρη στήριξη μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Η ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης» είναι διαθέσιμη στο κοινό στον σύνδεσμο:

Λίγα λόγια για την ταινία

Η Νεφέλη είναι 16 ετών και μένει στην Αθήνα με την μητέρα της που την αγαπάει πολύ. Είναι μαθήτρια Λυκείου και ζει μία κανονική πραγματικότητα ενός παιδιού της ηλικίας της, ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται…

Για παρέα της έχει μόνο τις σκέψεις και τα συναισθήματα της. Η παρουσία τους έχει γίνει τόσο έντονη που απόκτησαν τη δική τους φωνή και υπόσταση και ακούγονται πιο δυνατά από αυτά που θέλει να πει.

Όλα αυτά που νιώθει είναι πλέον πρωταγωνιστές στην ζωή της και οδηγούν τώρα τις πράξεις της. Οι σκέψεις της Νεφέλης θα την οδηγήσουν στο τέλος της ιστορίας της ή μήπως στην αρχή;

Η εταιρεία Μασούτης έχει υιοθετήσει τη δράση αυτή και το επόμενο διάστημα η ταινία θα προβληθεί και σε άλλες πόλεις.

Περισσότερες πληροφορίες για τον σχολικό εκφοβισμό είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα milatora.gr, στη γραμμή SOS για τα παιδιά 1056, στη γραμμή συμβουλευτικής 116111 και στο chat 1056.

sxolikos-ekfobismos-tainia-nefeli-afisa.jpg

Πηγή: makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial