«Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, το μόνο που κάνει είναι να προστατεύει τα εδάφη της», υποστήριξε σήμερα (25.10.2024) ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στον πόλεμο με το Ισραήλ. 

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε και ότι τελικά δεν πρόκειται να μεταβεί στο Ισραήλ, ότι ματαιώνει την επίσκεψή του, κλιμακώνοντας έτσι την ήδη μεγάλη ένταση μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ. 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε ότι η Χαμάς δεν είναι μια τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια οργάνωση που επιχειρεί να προστατέψει τα εδάφη της. Την χαρακτήρισε, δε, «απελευθερωτική». 

«Η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, αλλά μια ομάδα απελευθερωτών που διεξάγει μάχη για να προστατεύσει τη γη της», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε και δριμεία επίθεση κατά της Δύσης και του Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι εκμεταλλεύτηκε τις καλές προθέσεις της Άγκυρας, ενώ επεσήμανε ότι δεν θα μεταβεί στο Ισραήλ όπως ήταν προγραμματισμένο.

«Νόμιμη η επίθεση της Χαμάς»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το onalert.gr, ο αντιπρόεδρος του ριζοσπαστικού ισλαμιστικού Κόμματος HÜDA-PAR, σύμμαχος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία, χαρακτήρισε «νόμιμη» την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου που σκότωσε περισσότερους από 1.400 Ισραηλινούς, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος κάλεσε την Τουρκία να άρει την αναγνώριση του Ισραήλ ως κράτους.

Το HÜDA-PAR έχει επιδείξει μία από τις πιο έντονες αντιδράσεις στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 5.700 ζωές, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους της Χαμάς.

Σε μια συνέντευξη με την Cansu Çamlıbel του ειδησεογραφικού ιστότοπου T24, ο αντιπρόεδρος του HÜDA-PAR Serkan Ramanlı απέρριψε τις αναφορές για τη δολοφονία Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς ως «σιωνιστική προπαγάνδα» και ισχυρίστηκε ότι η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ ήταν εντός των ορίων της νόμιμης αντίστασης.

Ενώ ο Ramanlı εξέφρασε την υποστήριξή του στη γενική αρχή κατά της δολοφονίας αθώων αμάχων, έδειξε δυσπιστία απέναντι στα βίντεο-ντοκουμέντα και τις ανεξάρτητες αναφορές που αποδίδουν στη Χαμάς στη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς μόνο και μόνο επειδή το λένε οι Σιωνιστές», είπε, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ανάγκη για «ανεξάρτητη επαλήθευση» των γεγονότων γύρω από τα επεισόδια.

Ο Ramanlı αμφισβήτησε επίσης τις υπάρχουσες διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις που έχει συνάψει η Τουρκία με το Ισραήλ. «Δεν επιδοκιμάζουμε αυτό που βλέπουμε ως προσπάθεια «ομαλοποίησης» με ένα σιωνιστικό καθεστώς», είπε, υποδεικνύοντας ότι κάθε είδους σχέση παρέχει νομιμότητα σε αυτό που θεωρούν ως κατοχική δύναμη στην Παλαιστίνη.

Η συνέντευξη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 24.10.2023, ακολουθεί τις δηλώσεις του αρχηγού του κόμματος Zekeriya Yapıcıoğlu τη Δευτέρα, με τις οποίες κάλεσε την κυβέρνηση του Ερντογάν να διακόψει όλους τους δεσμούς με το Ισραήλ και να ανατρέψει την αναγνώριση του κράτους του Ισραήλ από την Τουρκία.

Η Τουρκία αναγνώρισε το κράτος του Ισραήλ το 1949.

Το ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κόμμα HÜDA-PAR ιδρύθηκε το 2012 και κέρδισε τρεις έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο στις εκλογές του Μαΐου, χάρη στη συμμαχία του με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν (AKP).

Πηγή: newsit.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial