Μετά από μία μαραθώνια διαδικασία, οι πέντε προφυλακίστηκαν και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι – Τι ισχυρίστηκαν 

Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν πέντε από τους επτά συλληφθέντες για το κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων που εξαρθρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας Βόρειας Ελλάδας

Ανακρίτρια και εισαγγελέας αποφάσισαν να κριθούν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ δύο άτομα -η σύζυγος και ο γιος του 59χρονου φερόμενου ως εγκεφάλου- αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα μία φορά κάθε μήνα. Στη γυναίκα επιβλήθηκε και ο όρος της καταβολής εγγύησης 5.000 ευρώ.

Ανάμεσα στα άτομα που συνελήφθησαν είναι τρεις γυναίκες και ένας απόστρατος αξιωματικός που υπηρετούσε σε τμήμα της Χαλκιδικής. Σύμφωνα με την αστυνομία, φέρεται να είχε κομβικό ρόλο στη δράση της φερόμενης εγκληματικής ομάδας, καθώς ήταν αρμόδιος για την έκδοση των ταυτοτήτων.

Ο ίδιος στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες και υποστήριξε ότι όλες οι ταυτότητες εκδόθηκαν με νόμιμο τρόπο, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ο 59χρονος φερόμενος ως εγκέφαλος είπε πως ήταν μόνο διερμηνέας ατόμων που δεν μιλούσαν την ελληνική γλώσσα και τους συνόδευε στο τμήμα για έκδοση εγγράφων, χωρίς να έχει καμία εμπλοκή. Μία μόνο συλληφθείσα φέρεται να παραδέχθηκε ότι πούλησε την ταυτότητα καρκινοπαθούς συγγενή της επειδή χρειαζόταν χρήματα.

Από την έρευνα προέκυψε ότι η εγκληματική δράση του κυκλώματος ξεκίνησε τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2021, με τα κέρδη της να υπολογίζονται σε 210.000 ευρώ και επωφελούμενους αλλοδαπούς από την πρώην ΕΣΣΔ που στην πλειονότητά τους διέθεταν ποινικό παρελθόν στη χώρα καταγωγή τους και μετά την παραλαβή των πλαστών εγγράφων όχι μόνο αποκτούσαν την ελληνική ιθαγένεια απολαμβάνοντας όλα τα δικαιώματα που αυτή συνεπάγεται, αλλά πετύχαιναν και τη διαγραφή των ποινικών τους μητρώων. Για την έκδοση των πλαστών εγγράφων χρησιμοποιούσαν ακόμα και ονόματα ετοιμοθάνατων ή νεκρών.

Σε βάρος τους ασκήθηκε κατά περίπτωση ποινική δίωξη για διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ψευδείς βεβαιώσεις με αθέμιτο όφελος που ξεπερνά τις 120.000 ευρώ, διευκόλυνση για την έξοδο πολιτών από τη χώρα με κερδοσκοπία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική ενέργεια, παράβαση του νόμου περί όπλων και αντιποίηση δικηγορικής ιδιότητας

Πέρα από τους επτά που συνελήφθησαν, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 24 άτομα. 

Πηγή: voria.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial