Ολοκληρώθηκε το έργο της ριζικής ανακαίνισης του κτιρίου διοίκησης στο Συντριβάνι

Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές στο εντυπωσιακά αναγεννημένο «στρατηγείο» της ΕΥΑΘ, επί της οδού Εγνατίας, ενώ ήδη έχει αρχίσει η μετακόμιση επανεγκατάστασης του προσωπικού, από το μισθωμένο κτίριο της Τσιμισκή. Με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου μίας επένδυσης που ανήλθε στα 4 εκατ. ευρώ, η ΕΥΑΘ Α.Ε., συνεπής με τα προτάγματα του ESG, παραδίδει στους εργαζομένους της και στους Θεσσαλονικείς, ένα πράσινο κτίριο, που αναβαθμίζει αισθητικά την περιοχή του Συντριβανίου

To κεντρικό κτίριο διοίκησης και υπηρεσιών της ΕΥΑΘ Α.Ε., κατασκευασμένο το 1968, είχε απόλυτη ανάγκη από μία ριζική ανακαίνιση, η οποία και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε μετά από 28 μήνες. Στις επόμενες ημέρες και ως το τέλος του χρόνου, θα ολοκληρωθεί η μετακόμιση ενώ ήδη στον 1ο όροφο του κτιρίου έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί το Τμήμα Πληροφορικής- Ψηφιακού Μετασχηματισμού της εταιρείας.

eyath-ktirio-it.jpg


Το συγκεκριμένο κτίριο, συνολικού εμβαδού 2.500 τ.μ., αποτελείται από δύο υπόγεια, ισόγειο, ημιόροφο και οκτώ ορόφους (2.500 τ.μ.). Τελευταία φορά είχε συντηρηθεί το 1986 και, πριν ξεκινήσουν οι εργασίες ανακαίνισης, δεν πληρούσε τους σύγχρονους ενεργειακούς και αντισεισμικούς κανονισμούς, ενώ δεν ήταν προσβάσιμο σε ΑμΕΑ.

Μετά τη ριζική ανακαίνιση που έγινε, το κτίριο της ΕΥΑΘ Α.Ε., είναι πιθανότατα το πιο σύγχρονο οικοδόμημα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

eyath-ktirio2.jpg


Η σημαντικότερη παρέμβαση που έγινε στο πλαίσιο του έργου, είναι η ενίσχυση του κτιρίου, η οποία είναι καθολική , έγινε από τη θεμελίωση μέχρι και τον 8ο όροφο, δηλαδή σε υποστυλώματα, σε όλες τις δοκούς, στις πλάκες. Επίσης, κατασκευάστηκαν καινούργια τοιχία περιμετρικά του κτιρίου, ενώ έγινε και επέκταση από την πίσω πλευρά του οικοδομήματος, κατά 70 τ.μ. ανά όροφο, για τη χωροθέτηση εξόδων κινδύνου και βοηθητικών χώρων.

Μετά την ολοκλήρωση της ανακαίνισης, το κτίριο πληροί τον αντισεισμικό κανονισμό και τον κανονισμό ενεργειακής απόδοσης (κατηγορία Α), συνδυάζοντας μάλιστα την ενεργειακή απόδοση με την σύγχρονη αρχιτεκτονική άποψη, με τη μελέτη του Γραφείου Κωτσιόπουλου. Αυτός ο διττός στόχος επιτυγχάνεται με τους αμμοβολισμένους υαλοπίνακες και τις κινητές ημιδιαφανείς περσίδες ηλιοπροστασίας, επενδυμένες με ειδικές μεμβράνες, η φορά των οποίων ακολουθεί τις ακτίνες του ηλίου.

eyath-ktirio-pro.jpg


H θέρμανση και ψύξη του κτιρίου γίνεται με πολυζωνικά συστήματα VRV, με τα οποία κατά πολλούς τρόπους επιτυγχάνεται μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας, προσαρμοζόμενος στις ανάγκες κλιματισμός και, ψηφιακός κεντρικός έλεγχος του εσωτερικού περιβάλλοντος. 

Επίσης, στο δώμα του κτιρίου, έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά συστήματα, τα φωτιστικά σώματα είναι LED, ενώ είναι εγκατεστημένο σύστημα αυτοματισμών και ελέγχου των λειτουργιών του κτιρίου κατηγορίας Α κατά ΕΝ 15232.

Στο ισόγειο του κτιρίου έχει διαμορφωθεί ένας πολυμορφικός χώρος εκδηλώσεων και στον ημιόροφο υπάρχει χώρος catering. Στον 8ο και 7ο όροφο είναι τα γραφεία προέδρου, διευθύνοντος συμβούλου, μελών και γραμματείας διοίκησης, ενώ όλοι οι υπόλοιποι όροφοι είναι διαμορφωμένοι σε γραφεία των υπαλλήλων της εταιρείας.

eyath-ktrio-patari.jpg


Το αναγεννημένο κτίριο της ΕΥΑΘ είναι φιλικό για τους εργαζομένους, προσβάσιμο σε άτομα με αναπηρίες, ενεργειακά αποδοτικό και περιβαλλοντικά φιλικό.

Το έργο ανέλαβε μετά από διαγωνισμό και υλοποίησε, η τεχνική εταιρεία «Σιδηροδρομικά Έργα ΑΤΕ».

Να σημειωθεί ότι η επένδυση στο κτίριο διοίκησης της ΕΥΑΘ είναι ένα μέρος του μεγάλου και σημαντικού επενδυτικού προγράμματος των 200 εκατ. ευρώ, για την περίοδο μέχρι το 2028.

Πηγή:makthes.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial