Συναγερμός έχει σημάνει στις Αρχές της Ισλανδίας που προειδοποιούν ότι νέες ρωγμές ενδεχομένως να ανοίξουν τις επόμενες ώρες γύρω από το ηφαίστειο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν νέα «ποτάμια» λάβας στη χερσόνησο Ρέικανες. 

Παρά το γεγονός ότι την Τρίτη (19.12.2023) σημειώθηκαν 300 σεισμικές δονήσεις, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι σεισμού έχουν κοπάσει, γεγονός που εκλαμβάνουν ως την πρώτη ένδειξη ότι η έκρηξη του ηφαιστείου στην Ισλανδία έχει αρχίσει να σταθεροποιείται. 

Οι εικόνες που έρχονται από το σημείο είναι συγκλονιστικές, ενώ σημειώνεται πως περίπου 4.000 κάτοικοι έχουν εκκενώσει την ευρύτερη περιοχή.

Η λάβα που εκτοξεύεται από το ηφαίστειο στην Ισλανδία φαίνεται πως ρέει σε μακρινή απόσταση από την πόλη με τις Αρχές να εκφράζουν την ελπίδα ότι η πόλη δεν θα απειληθεί. 

Η έκρηξη ήταν εντυπωσιακή καθώς η λάβα και ο καπνός έφτασε σε ύψος 100 μέτρων. 

Δείτε Live εικόνα από το ηφαίστειο:

Στα πλάνα που μεταδίδονται ζωντανά από την έκρηξη διακρίνεται να ρέει κίτρινη, πορτοκαλί και κόκκινη λάβα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τον ουρανό.

Η μυρωδιά του καπνού και της τέφρας φτάνει σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης.

Το Ρέικιαβικ μπορεί να μην κινδυνεύει από το μάγμα του ηφαιστείου, κινδυνεύουν όμως οι κάτοικοί της από τις τεράστιες ποσότητες τοξικών αερίων που εκλύει.

Οι επιστήμονες λένε ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν πόσο καιρό θα διαρκέσει η εκτόξευση λάβας, καθώς το ηφαίστειο μπορεί να συνεχίσει να «βρυχάται» για μέρες, ή ακόμα και για μήνες.

Πηγή φωτογραφιών: Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή:newsit.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial