Δεν υπογράφει η Γερμανία, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, την αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα για την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης Lynx KF-41 παρά τις υποσχέσεις του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως μετέδωσε στο OPEN ο Παντελής Βαλασόπουλος, οι αναλυτές στη Γερμανία λένε πως οι υπογραφές δεν πέφτουν καθώς φαίνεται ότι περιμένουν να δουν το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών.

Πάντως, η γερμανική πολεμική βιομηχανία διαμαρτύρεται και πιέζει για να μπουν οι υπογραφές φοβούμενοι ότι θα χάσουν τα χρήματα από την Ελλάδα και την αγορά των αρμάτων.

Όταν η Welt έγραφε για τη συμμαχία 

Πριν λίγο καιρό η γερμανική εφημερίδα Welt είχε γράψει για την ελληνογερμανική συμφωνία και τα σχέδια συμπαραγωγής αρμάτων μάχης Leopard του γερμανικού εξοπλιστικού κολοσσού Kraus-Maffei-Wegman με την ελληνική εταιρεία ΜΕΤΚΑ του ομίλου Μυτιληναίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «με φόντο τον πόλεμο της Ουκρανίας και μια πολύπλοκη εκστρατεία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων, ένα μεγάλο έργο βρίσκεται τώρα στα σκαριά. Πρόκειται για τη δυνατότητα πρόσθετης συμπαραγωγής ή εκσυγχρονισμού εκατοντάδων παλαιότερων αρμάτων μάχης Leopard στην Ελλάδα. Σε ερώτηση της WELT η KMW ουσιαστικά επιβεβαίωσε τις συνομιλίες με τη ΜΕΤΚΑ, αλλά δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες». Μια λιτή δήλωση από τον εξοπλιστικό όμιλο του Μονάχου, αναφέρει μόνο ότι «’οι συζητήσεις αφορούν το Leopard 1A5 και το Leopard 2′ ενώ σχέδια για παραγωγή του χαλύβδινου σκάφους των αρμάτων μάχης βρίσκονται υπό συζήτηση. Ωστόσο, δεν υπάρχουν σχέδια για δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων Leopard ή ακόμη για μετεγκατάσταση μονάδων παραγωγής από τη Γερμανία στην Ελλάδα»

Το εκτενές ρεπορτάζ αναφερόταν όμως και στην προσεχή επίσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ελλάδα στις 27 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ελληνικά μέσα, η οποία μέσα στο συνολικό πλαίσιο της ανταλλαγής οπλικών συστημάτων με στόχο τη στήριξη της Ουκρανίας αποκτά υψηλή συμβολική αξία. 

Πάντως σε άλλο σημείο αναφέρει επίσης ότι εκτός από τον όμιλο ΚMW, ενδιαφέρον για την Ελλάδα φαίνεται ότι έχει και η Rheinmetal. «Ο εξοπλιστικός όμιλος με έδρα το Ντίσελντορφ ελπίζει ότι η Ελλάδα θα παραγγείλει το νέο μαχητικό όχημα πεζικού Lynx τον επόμενο χρόνο – όπως και η Ουγγαρία, επίσης νατοϊκός εταίρος».

Πηγή: ethnos.gr

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial